Zoektocht naar onvindbare militair gaat voort, onderzoeksrechter aangesteld voor "moordpoging in terroristische context"

Er is na drie dagen nog altijd geen spoor van de voortvluchtige en gewapende militair Jürgen Conings. De politie en het leger hebben een zone van 20 kilometer omtrek in het Nationaal Park Hoge Kempen minutieus doorzocht, maar zonder resultaat. "We zoeken voort", klinkt het bij het federaal parket. Minister Van Quickenborne (Open VLD) zegt dat de auto "geboobytrapt was met bedoeling om slachtoffers te maken." Het federaal parket heeft een onderzoeksrechter gevorderd voor "moordpoging en verboden wapenbezit in een terroristische context."

In het kort - wat is er aan de hand?
  • Maandagavond komt militair Jürgen Conings niet thuis na zijn werk. In de kazerne heeft hij een klein arsenaal aan oorlogswapens, waaronder 4 antitankraketten en een machinepistool, meegenomen.
  • Dinsdag begint een enorme klopjacht op de vermiste militair. 's Avonds wordt zijn auto gevonden aan de rand van het Dilserbos, ook de 4 antitankraketten worden teruggevonden. 
  • Er worden afscheidsbrieven gevonden, waarin hij onder meer de regering, de virologen en het leger (zijn eigen werkgever) bedreigt. Viroloog Marc Van Ranst wordt ondergebracht op een veilige plek, minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) krijgt extra bescherming. Conings heeft extreemrechtse sympathieën en staat op de OCAD-lijst als mogelijk gevaarlijk. 
  • Ondanks een enorme zoekactie ontbreekt elk spoor. De veiligheidsdiensten gaan ervan uit dat hij nog in leven is en dat hij nog gewapend is.

Al voor de vierde dag op rij wordt er gezocht naar de vermiste militair Jürgen Conings. Politievoertuigen en pantservoertuigen reden vanmorgen af en aan in het Nationaal Park Hoge Kempen, in het oosten van Limburg. Rond de middag lijken er wat minder agenten aanwezig te zijn. 

Beluister hier een laatste update van Anne Vanrenterghem op "Radio 1" deze namiddag (en lees daaronder verder):

"We blijven zoeken in hetzelfde gebied en de omgeving. We gaan door tot we hem hebben, het federaal parket gaat er nog altijd vanuit dat hij nog in leven is (...) Ik kan alleen maar vaststellen dat er op deze plek nu minder politiemensen zijn, maar het is het federaal parket dat beslist waar er gezocht wordt", aldus gouverneur Jos Lantmeeters. Rond 14u15 komen er weer meer manschappen van het leger aan, rond 15 uur ook 6 pantservoertuigen.

Een enorme troepenmacht van de politie en het leger heeft in het enorme natuurgebied de afgelopen dagen een afgebakende zone met een omtrek van 20 kilometer doorzocht. Voetje per voetje, meter per meter. Vaak in moeilijke omstandigheden, in een gebied dat bijzonder ontoegankelijk is. Voorlopig zonder resultaat, want van de vermiste militair ontbreekt elk spoor. Er is wel een tent gevonden, die wordt nu onderzocht op DNA en vingerafdrukken. 

Dat hij niet is aangetroffen, hoeft niet te betekenen dat hij niet in de omgeving is of was

Eric Van Duyse, federaal parket

"We hebben een gedeelte afgebakend op basis van concrete elementen, er is een sweeping (een uitgebreide zoekactie, red.) gebeurd, maar dat heeft niet geleid tot het aantreffen van de betrokkene", reageerde het federaal parket afgelopen nacht kort. "We zoeken voort."

Bekijk hier het laatste verslag en stand van zaken uit het "Laat journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Er is vanmorgen al een eerste keer overlegd tussen het federaal parket, het Crisiscentrum en de gouverneur van Limburg om te kijken welke veiligheidsmaatregelen nodig zijn. "Maar voorlopig zijn er geen bijkomende maatregelen nodig", aldus gouverneur Lantmeeters. De ministers van Binnenlandse Zaken, Justitie en Defensie zaten vanmiddag samen in overleg op het crisiscentrum. 

Na afloop van dat overleg laat justitieminister Van Quickenborne (Open VLD) verstaan dat de auto van Conings (die dinsdag werd teruggevonden) "geboobytrapt was, met ook oorlogsmunitie in de auto, met de bedoeling om slachtoffers te maken." Het parket liet eerder verstaan dat er geen boobytrap gevonden werd, maar schrijft in een persbericht vanmiddag dat er dan toch "een verdacht mechanisme" werd aangetroffen. Wat precies dat verdacht mechanisme was, hoe ernstig het was, en wat de bedoeling was, is niet duidelijk. Het federaal parket laat weten dat er een onderzoeksrechter is aangesteld voor "moordpoging en verboden wapenbezit in een terroristische context."

"We hadden concrete aanwijzingen dat hij in het park zat", klinkt het bij het parket. "Dat hij niet is aangetroffen, hoeft niet te betekenen dat hij niet in de omgeving is of was. Alle elementen in het onderzoek worden nu geanalyseerd en we bekijken wat de volgende stappen zullen zijn. Alle pistes liggen open, we sluiten niets uit." De zoekactie gaat voorlopig voort in dezelfde zone.

De snelweg tussen Maasmechelen en Genk-Oost, die sinds eergisteren afgesloten was door de klopjacht, werd kort na middernacht wel al opnieuw vrijgegeven. "Omrijden is niet langer nodig", tweet het Vlaams Verkeerscentrum. 

Waarom wordt hij gezocht?

De alarmbellen gingen dinsdag af, toen Conings de avond ervoor niet thuisgekomen was na zijn werk. En er was meer. Want Conings had ook een arsenaal aan zware wapens uit de kazerne meegenomen - ondanks het feit dat hij op de OCAD-lijst stond én er al een tuchtsanctie tegen hem liep bij Defensie. De wapens waren niet van de minste: vier antitankraketten, een FN P90-machinepistool, een kleiner 5.7-pistool en een kogelwerende vest. Dinsdagavond werden de antitankraketten teruggevonden in zijn auto aan de rand van het Dilserbos - vlak bij dat Nationaal Park, waar er nu volop gezocht wordt.

Conings heeft extreemrechtse sympathieën en staat op een lijst van OCAD, het orgaan dat het dreigingsniveau in ons land bepaalt. PGE, zo wordt hij daar omschreven, Potentieel Gevaarlijke Extremist. Het dreigingsniveau voor Conings zelf staat op 4 - het hoogste niveau. Het algemene dreigingsniveau in ons land blijft voorlopig op 2 - het gemiddelde dreigingsniveau. 

Een uitgebreider portret van Jürgen Conings kan je hier lezen en bekijken. 

Hij zou ook drie afscheidsbrieven achtergelaten hebben, met dreigementen naar de regering, de virologen en het leger (zijn eigen werkgever nota bene). "Jullie hebben me getraind om te worden wie ik ben, ik ga dat nu tegen jullie gebruiken", klinkt het. Viroloog Marc Van Ranst werd daarom uit voorzorg al overgebracht naar een safehouse en ook minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) krijgt extra bescherming. 

De politie verspreidde eerder al een opsporingsbericht voor Jürgen Conings. Je kan dat hier nalezen. Wie tips heeft of denkt hem gezien te hebben kan bellen naar 0800 30 300.

Meest gelezen