AFP or licensors

Amerikaanse president Biden: "Stop geweld in Jeruzalem", eerste humanitaire hulp komt aan in Gaza 

De Amerikaanse president Biden roept op om de rellen tussen Palestijnen en Israëli's in Jeruzalem te stoppen. Gisteren brak er opnieuw geweld uit op de Tempelberg, tussen Palestijnen rond de Al Aqsamoskee en de Israëlische ordetroepen. Biden herhaalde ook nog eens dat een twee-staten-oplossing, waarbij naast Israël de Palestijnen een eigen volwaardige staat krijgen, de enige weg naar vrede is. In Gaza zijn intussen de eerste humanitaire hulpkonvooien aangekomen. 

Vrachtwagens van verschillende hulporganisaties, waaronder die van de Verenigde Naties, hebben de broodnodige medicijnen, voedsel en brandstof naar Gaza gebracht. Israël had namelijk de grensovergang Kerem Shalom heropend.

Meer dan 100.000 mensen moesten hun huizen in Gaza ontvluchten tijdens het geweld en wederzijdse bombardementen met Israël, en bijna 800.000 mensen hadden geen toegang tot leidingwater, zei het VN-kinderfonds Unicef.

Duizenden Palestijnen keren ondertussen terug naar huis, maar treffen vaak enorme verwoestingen aan. Volgens plaatselijke ambtenaren zal de heropbouw jaren duren. Er zullen ook tientallen miljoenen dollars nodig zijn voor de heropbouw, voor een verarmde regio, die ook lijdt onder COVID-19, klonk het nog.

"De schade die in minder dan twee weken is toegebracht, zal jaren, zo niet decennia duren om weer op te bouwen", bevestigde de directeur van het Rode Kruis in het Midden-Oosten.

(Lees verder onder de foto)

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Amerikaanse president Biden: "Geweld in Jeruzalem moet stoppen"

"Ik heb aan de Israëli's laten weten hoe belangrijk ik het vind dat ze een einde maken aan de confrontaties tussen gemeenschappen in Jeruzalem, die het werk zijn van extremisten aan beide kanten", zei Biden. Hij doelde daarmee op de rellen gisteren na het vrijdaggebed aan de Al-Aqsamoskee op de Tempelberg in Jeruzalem. Daar raakten stenengooiende Palestijnen slaags met de Israëlische veiligheidsdiensten. 

Het is al weken onrustig in Jeruzalem. De spanningen daar waren de oorzaak voor het oplaaien van het gewapende conflict dat 11 dagen duurde. Daarbij vielen meer dan 250 slachtoffer, het overgrote deel Palestijnen.

Intussen houdt het staakt-het-vuren tussen de radicale bewegingen Hamas en Islamitische Jihad enerzijds en Israël anderzijds voorlopig goed stand. 

Bekijk het pleidooi van president Biden voor het beëindigen van de onlusten in Jeruzalem: (lees eronder verder)

Videospeler inladen...

Biden blijft er ook bij dat de tweestatenoplossing de enige weg naar vrede is, in het Midden-Oosten. Dat betekent dat de Palestijnen een volwaardige staat zouden krijgen, naast Israël. 

De komende weken zal de VS ook actief bemiddelen in het conflict. Minister van buitenlandse zaken Blinken reist woensdag en donderdag af naar het Midden-Oosten. Hij zal er praten met beide zijden en met Egypte, dat bemiddeld heeft met Hamas over het huidig staakt-het-vuren. 

Gisteren had Blinken al een gesprek met de Palestijnse president Abbas. Hij beloofde hulp aan de Palestijnen in Gaza. De VS wil daarvoor enkel samenwerken met de Palestijnse autoriteit van Abbas en niet met de radicaal Palestijnse organisatie Hamas. Die wordt zowel in de VS als in Europa beschouwd als een terroristische organisatie.

Beluister hier een gesprek met Israëlkenner Bert De Vroey in "De wereld vandaag" op Radio 1 over de rellen in Jeruzalem en de betekenis van het huidige staakt-het-vuren. Onder het fragment vindt u beeld van de Amerikaanse president Biden over de tweestatenoplossing.

Videospeler inladen...

Meest gelezen