contains modified Copernicus Sentinel data (2021), processed by ESA, CC BY-SA 3.0 IGO

Enorme Antarctische ijsberg kan nog jaren door de oceaan dobberen

De enorme ijsberg die eerder deze maand op Antarctica is afgebroken, kan nog jarenlang door de oceaan dobberen voor hij uit elkaar breekt en wegsmelt. Dat heeft een wetenschapper van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA gezegd. 

De ESA heeft het bestaan van de ijsberg, die voor het eerst was opgemerkt door de British Antarctic Survey, bevestigd met satellietbeelden van de Copernicus Sentinel-1 missie en ze houdt de ijsbergen in het gebied in de gaten.

De ijsberg werd A-76 genoemd en is momenteel de grootste op aarde. Hij is zo'n 4.320 vierkante kilometer groot, iets kleiner dan onze grootste provincie, Luxemburg. 

Mark Drinkwater, een senior onderzoeker bij de ESA, zei dat ijsbergen geregeld afkalven van de ijsplaten op Antarctica, maar dat het gebied waar A-76 is afgebroken, de laatste tientallen jaren relatief weinig veranderingen had ondergaan. 

"A-76 is een uithangbord geworden, en hij zal veel aandacht krijgen", zei Drinkwater aan het persbureau Associated Press. 

Uiteindelijk zal A-76 uit de Weddellzee rond Antarctica ontsnappen en in het zuidelijk deel van de Atlantische Oceaan terechtkomen, maar die tocht zou jaren kunnen duren, zei Drinkwater. 

"We hebben al ijsbergen gezien die we gevolgd hebben rond Antarctica, die het tot wel 18 jaar lang uithouden als ze in relatief koude wateren blijven", zei hij. "Maar het is waarschijnlijk dat eens dit ding uit de Weddellzee gestoten wordt in de zuidelijke Atlantische Oceaan, het redelijk snel zal uiteenvallen."

Zo is de ijsberg A-68, die zelfs nog groter was dan A-76 en in 2017 van de Larsen C-ijsplaat op Antarctica brak, begin dit jaar verdwenen. 

Het begin van het einde voor A-68A, het grootste resterende stuk van de nog grotere ijsberg A-68, waar begin dit jaar een groot stuk afbrak, A-68G, en nog verschillende kleinere stukken.
contains modified Copernicus Sentinel data (2021), processed by ESA, CC BY-SA 3.0 IGO

Klimaatverandering

Satellieten hebben wetenschappers geholpen om de veranderingen op te volgen op het uitgestrekte maar grotendeels onbewoond continent, veranderingen die anders onopgemerkt zouden zijn gebleven, zei Drinkwater. 

"Het continent dat iedereen beschouwt als een goedaardig, bevroren deel van de wereld dat nooit verandert, is in werkelijkheid erg dynamisch", zei Drinkwater, en hij voegde er aan toe dat de toegenomen afkalving van ijsbergen in Antarctica die de laatste 30 jaar is waargenomen vanuit de ruimte, toegeschreven kan worden aan de klimaatverandering. 

Antarctische ijsplaten, enorme schollen die drijven op het water, verliezen geregeld grote stukken ijs aan de zee terwijl er in het binnenland nieuw ijs gevormd wordt, een proces dat Drinkwater vergeleek met een bankrekening waarop constant geld gestort wordt en waar constant geld van afgehaald wordt. 

"Delen van Antarctica hebben echter achterstallen opgelopen en dat is grotendeels het gevolg van een toename van de temperatuur of van grote afkalvingen die ijs hebben weggehaald en de ijsplaten zelf hebben gedestabiliseerd", zei hij. "De klimaatverandering is verantwoordelijk voor die veranderingen. En op lange termijn zal dat uiteraard verstrekkende gevolgen hebben op verschillende plaatsen rond Antarctica."

Meest gelezen