Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Ergste droogte in Madagaskar in 40 jaar: "We eten cactussen om te overleven"

In het zuiden van het Afrikaanse eiland Madagaskar lijden meer dan een miljoen mensen honger door een aanhoudende verwoestende droogte, dat heeft mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een rapport gemeld. Eerder waarschuwden ook de Verenigde Naties voor deze humanitaire crisis. "Het land maakt de ergst droogte mee in 40 jaar." De overlevenden eten "jonge cactussen" of "klei" om in leven te blijven, klonk het nog bij Amnesty. 

In het zuiden van Madagaskar kampen ongeveer 1,14 miljoen mensen met ernstige voedselonzekerheid, onder wie 14.000 zich in de “catastrofale" fase bevinden. Dat toont het Wereldvoedsel­programma van de VN aan in een nieuw rapport.  

Deze "catastrofale" fase wordt gelijkgesteld aan fase 5 wat het hoogste en meest alarmerende niveau is van het Integrated Food Security Phase Classification (IPC), een classificatieschaal voor voedselonzekerheid.

(Lees verder onder de foto)

Vrouw in Madagaskar eet klei met  tamarinde
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Ook Amnesty International benadrukt de ernst van de situatie in een nieuw rapport. Overlevenden van deze honger hebben de mensenrechtenorganisatie verteld hoe ze alles proberen te doen om te voorkomen dat ze sterven, zoals het overslaan van maaltijden en het eten van cactussen en klei.

“'s Ochtends en' s middags eten we óf niets, óf we eten jonge cactussen. We verwijderen de doornen en koken ze, dat geven we aan de kinderen. Ik huil als ik kijk naar de kinderen die het eten, maar ik kan niets anders doen", vertelde Oline Ampisoa, een 63-jarige weduwe, moeder van drie en grootmoeder van negen, aan Amnesty. 

Bekijk hieronder de video over de hongersnood door de aanhoudende droogte in Madagaskar. 

Videospeler inladen...

De zeventienjarige Mosa vertelde aan de mensenrechtenorganisatie dat hij door de droogte niet meer naar school kan: “Ik ga momenteel niet naar school ... Als ik tamarinde eet gemengd met klei, doet mijn maag pijn, en dat is waarom ik niet meer naar school ga. Vanwege de honger voelde ik me niet op mijn gemak toen ik naar school ging, en als de leraren in de klas iets uitlegden, was mijn hoofd altijd ergens anders “, aldus Mosa.

Kinderen en vrouwen worden het meest getroffen door deze droogte. “Het gebrek aan noodzakelijke voedingsstoffen verhindert de kinderen zich goed te ontwikkelen”, lezen we in het Amnesty-rapport. Gezinnen zijn gedwongen tot extreme beslissingen om te overleven zoals kinderarbeid of de verkoop van al hun bezittingen. Kinderen missen ook school vanwege honger. 

Vorig jaar hadden meer dan 27.000 kinderen een levensreddende behandeling nodig voor ernstige ondervoeding, volgens cijfers van de Integrated Food Security Phase Classification. 

(Lees verder onder de foto)

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

"Klimaatverandering draagt bij aan hongersnood"

Het zuiden van het land kent de ergste droogte in vier decennia, een droogte die zich gedurende drie opeenvolgende jaren heeft ontwikkeld. Volgens het VN-rapport heeft deze aanhoudende droogte oogsten verwoest en mensen de toegang tot voedsel ontzegd. Er heerst ook een recessie als gevolg van de coronapandemie.

Daarbij komt de jarenlange ontbossing en de erosie die het heeft veroorzaakt. Bovendien draagt de klimaatverandering bij aan deze hongersnood. Zo hebben enorme zandstormen grote stukken landbouwgrond in een droge, barre landstreek veranderd.  

De gemiddelde jaarlijkse neerslag in het zuiden van Madagaskar is de afgelopen eeuw afgenomen, terwijl de gemiddelde temperatuur de afgelopen 15 jaar is gestegen, voegt het Amnesty-rapport toe. Op basis van deze trend zal Madagaskar in de toekomst zwaarder worden getroffen door droogte, geconfronteerd met nog minder regenval en een aanhoudende temperatuurstijging.

(Lees verder onder de foto)

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

"Lokale voedselproductie snel stimuleren"

“We moeten dringend maatregelen nemen om het vee in leven te houden en te zorgen voor zaden, irrigatie, gereedschappen en visgereedschap om de lokale voedselproductie en beschikbaarheid snel te stimuleren", zegt Dominique Burgeon directeur van Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties. Maar hij vraagt ook steun die bestendig is tegen klimaatverandering. 

Sinds oktober 2020 hebben de regering en het Wereldvoedsel­programma (WFP) van de VN zo'n 750.000 mensen bijgestaan ​​door onder meer voedseldistributie.  Maar de voedselcrisis is snel gegroeid en de huidige steun voldoet niet meer. Het WFP zegt 74 miljoen dollar nodig te hebben voor deze regio. Ze vragen hulp van buitenlandse regeringen om te voorkomen dat deze crisis een nog grotere omvang aanneemt.

Meest gelezen