Videospeler inladen...

BEKIJK - Italië wint spannende 65e Songfestival, Hooverphonic wordt 19e en krijgt amper 3 punten van Europese publiek

Italië heeft het 65e Eurovisiesongfestival gewonnen, met 524 punten. Rockgroep Måneskin haalt - zoals voorspeld door de bookmakers - de overwinning binnen met een stevig Italiaans nummer, "Zitti e buoni". Hooverphonic strandt op de 19e plek, ver weg van de top 5 waar ze zelf op gehoopt hadden. Ze halen in totaal 74 punten, waarvan amper 3 van het publiek. En dat ondanks een stijlvol en foutloos optreden, net als tijdens de eerste halve finale. De twee Franstalige nummers, van Frankrijk en Zwitserland, vervolledigen de top 3. 

Bekijk hier de winnende act van Italië (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Italië is één van de landen van de "Big 5", de grote geldschieters van het Songfestival die rechtstreeks geplaatst zijn voor de finale. Het is hun derde overwinning, na 1964 en 1990. En nu haalt rockgroep Måneskin - wat "maneschijn" betekent in het Deens - het liedjesfestival dus (waarschijnlijk) naar Rome in 2022. "Rock and roll never dies" (rockmuziek sterft niet, red.): dat is hun korte en krachtige dankwoord op het podium. Rockmuziek doet het nochtans zelden écht goed op het Songfestival, al won het Finse Lordi wel in 2006, en nu dus ook Italië, de favoriet van de bookmakers.

Hun winnende nummer "Zitti e buoni" betekent zoveel als "Wees stil en houd je manieren". Damiano, de frontman van Måneskin treedt op in bloot bovenlijf, een lederen broekpak en op hoge hakken. Een adembenemende outfit, in combinatie met een vurige en energieke rockact, met alles erop en eraan. Die overtuigt Europa, en vooral het publiek. Want Italië krijgt maar liefst 318 punten via de televoting, en dat geeft de doorslag.

Bekijk hier de ontknoping van de bijzonder spannende puntentelling (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Een pijnlijk moment wel, helemaal op het einde van de puntentelling. De vakjury had haar punten al gegeven en dus was het de beurt aan het publiek. 

Bij die publiekspunten worden alle landen samen opgeteld en voorgelezen door de presentatoren. Het land dat onderaan het scorebord bengelt komt als eerste aan de beurt.

Het Verenigd Koninkrijk had al een nul gekregen van de vakjury en het werd nog pijnlijker toen bleek dat ook het publiek de act weinig kon smaken. Twee keer 0 dus. Het publiek bleek genadeloos, want ook de drie landen erna (Duitsland, Spanje en Nederland, nota bene het gastland) kregen 0 punten. 

Bekijk hier de pijnlijke bekendmaking van de eerste publiekspunten: 

Videospeler inladen...

Dit is het definitieve scorebord: Italië wint, maar niet met een straatlengte voorsprong. Het Verenigd Koninkrijk blijft met lege handen achter. (lees voort onder de afbeelding).

Bekijk hier de eerste analyse van onze Songfestivalkenner Gianni Paelinck (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Bekijk het verslag van de show uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video): 

Videospeler inladen...

Gebruikte Italiaanse zanger drugs tijdens de puntentelling?

De euforie is compleet bij de Italiaanse delegatie. Frontman Damiano, die het tijdens de puntentelling al stevig op een drinken zet, zou het daar niet bij gelaten hebben. Enkele opmerkzame Twitteraars delen beelden waarop te zien is dat hij een lijntje drugs zou willen snuiven. Maar de zanger van Måneskin wordt er door een groepslid op gewezen dat de camera's op hen gericht zijn. Wat er precies op tafel ligt bij de Italiaanse delegatie is niet goed te zien, maar de beelden laten weinig aan de verbeelding over. 

Videospeler inladen...

Tijdens de eerste officiële persconferentie na hun overwinning heeft Damiano van Måneskin dit officieel ontkend. "Ik gebruik geen drugs", zei hij kort. Toch gaan er op sociale media al stemmen op om Italië om deze reden te diskwalificeren. Wordt vervolgd?

Geen top 5 voor Hooverphonic

Ondanks een bijzonder sterke versie van "The wrong place" maakt Hooverphonic hun grote ambitie - de top 5 - niet waar. Ze behalen 74 punten: 71 van de vakjury's, maar amper 3 punten van het publiek via televoting. En dat is duidelijk een zware ontgoocheling voor Hooverphonic. België wordt 19e. 

"Het zal effectief een grote teleurstelling zijn, want die ambitie voor de top 5 was er echt bij Hooverphonic. Bij de vakjury's hebben ze nog in de middenmoot gescoord, als 13e. Vooral die 3 punten van het publiek zullen pijn doen bij hen. Maar laat ons vooral onthouden dat ze in de finale stonden, en dat ze hier een mooie prestatie hebben neergezet", aldus Songfestivalkenner Paelinck.

Bekijk hier het moment waarop België de punten van het publiek krijgt (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Dit zal een zware teleurstelling zijn voor Hooverphonic. Maar laat ons vooral hun mooie prestatie onthouden.

Gianni Paelinck, Songfestivalkenner

Nochtans heeft Geike Arnaert "The wrong place" opnieuw vol overtuiging gezongen. Op het einde trakteert ze Europa - net als in de halve finale - op een warme glimlach. Geike verliest ook de camera's niet uit het oog: een belangrijke factor in de verder sobere act van België. Maar het gestileerde optreden van Hooverphonic heeft Europa dus niet massaal kunnen overtuigen. Tom Dice blijft met zijn zesde plaats voor "Me and my guitar" in 2010 de beste Vlaamse songfestivalinzending.

Bekijk hier de act van België in de finale van het Songfestival (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Van wie heeft België punten gekregen?

Hooverphonic kreeg in totaal 74 punten: 71 punten van de nationale vakjury's en 3 punten van het publiek. 

Deze nationale jury's hebben België punten gegeven: Israël (6), Polen (3) Azerbeidjan (3), Verenigd Koninkrijk (1), Italië (5), Slovenië (6), Griekenland (3), Ierland (3), Cyprus (4), Portugal (5), Oekraïne (6), Tsjechië (3), Litouwen (7), Rusland (3),  Frankrijk (6), Zweden (1) en Nederland (6).

Twee Franstalige nummers in de top 3

Opvallend dit jaar is dat de twee Franstalige inzendingen het bijzonder goed gedaan hebben. Frankrijk en Zwitserland vervolledigen de top 3, en krijgen allebei 8 keer het maximum van "douze points" van de vakjury's. Het succes van Frankrijk was min of meer voorspeld, Zwitserland verrast.

Frankrijk is als een van de grote favorieten aan de start gekomen, en was ook de persoonlijke favoriet van Alex Callier van Hooverphonic. Barbara Pravi brengt een klassiek chanson, als een moderne Edith Piaf. En dat doet ze in-druk-wek-kend. "Voilà" gaat door merg en been, en heeft een refrein dat goed blijft hangen: twee grote troeven op het Songfestival. Maar het levert onze zuiderburen nét geen overwinning op. Na de punten van de vakjury's staat Frankrijk op een tweede plaats, en het publiek houdt Barbara Pravi daar.

Bekijk hier de act van Frankijk (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Na de punten van de vakjury's staat Zwitserland aan de leiding, maar van het publiek krijgt artiest Gjon's Tears minder punten. Een derde plaats dus voor Zwitserland, met een van de beste zangers van de wedstrijd. Gjon's Tears zingt "Tout l'univers" bijzonder hoog en sterk. Daarnaast is er aan de act gedacht - wat bij ballades op het Songfestival geen garantie is - met dansbewegingen en schuivende podiumonderdelen.

Er zit ook een Belgisch randje aan "Tout l'univers", want het Zwitserse nummer is mee geschreven door Nina Sampermans, ooit nog zangeres bij - jawel - Hooverphonic. "Waanzinnig goed gezongen, alleen jammer van die lelijke outfit", aldus commentator Peter Van de Veire.

Bekijk hier de act van Zwitserland (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Waar eindigen de opvallende kandidaten?

Hét buitenbeentje waar sinds de eerste halve finale van dinsdag veel over gepraat wordt, is Oekraïne. Hun Oekraïense nummer "Shum", over het aanbreken van de lente, valt op door de vreemde maar geslaagde mix van keelklanken, folkelementen en elektroritmes. Het tempo gaat strofe na strofe de hoogte in. Resultaat: een waanzinnige trip, die de titel van het nummer "lawaai" misschien ook deels waarmaakt. Memorabel, en goed voor een vijfde plaats.

Bekijk hier de act van Oekraïne (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Een favoriet van de bookmakers, en na de punten van de vakjury even derde: Malta. Het wordt uiteindelijk een zevende plaats voor zangeres Destiny. “Je me casse” is een goed opgebouwd en dansbaar popnummer met alle toeters en bellen. Destiny - amper 18 - is een vrolijke verschijning met een klok van een stem (type Beyoncé) die de hele zaal uit haar dak laat gaan. "Dat was er kloef op", aldus commentator Peter Van de Veire.

Bekijk hier de act van Malta (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Ook in de categorie "dansbaar" en goed voor plaats 8: het knalgele trio uit Litouwen. “Discoteque” is een razend aanstekelijk nummer, waarin de jaren 80 helemaal terug zijn. Eentje met een herkenbare boodschap in coronatijden: nu we niet meer naar feestjes kunnen, haal je vooral thuis je gekste moves uit de kast. Hun knotsgekke dansjes kunnen zo op TikTok.

Bekijk hier de act van Litouwen (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Technische problemen voor Griekenland, microfoon valt bij Moldavië

Bij een liveshow op televisie loopt niet alles van een leien dakje. Tijdens de act van Griekenland valt het grote scherm achteraan op het podium even uit. Zangeres Stefania rekent voor haar act op die green key om haar dansers en de trap waarop ze staat deels - schijnbaar - onzichtbaar te maken. De kijkers merken er niets van, maar voor de 3.500 aanwezigen in Ahoy in Rotterdam gaat het optreden van Griekenland deels de mist in.

En ook bij Moldavië verloopt niet alles volgens plan. Zangeres Natalia Gordienko laat bij het begin van "SUGAR" even haar microfoon vallen. Een alerte danser raapt die in een fractie van een seconde weer op, waardoor de act naadloos verder kan. Eind goed, al goed. Ondanks dit euvel haalt Moldavië bij de vakjury's twee keer de hoogste score van 12 punten binnen.

En daar is... Sandra Kim!

Tijdens de televoting worden steevast enkele acts in de strijd gegooid om de tijd te vullen. Naast een vooropgenomen clip van Duncan Laurence, die het laatste Songfestival won en de liedjeswedstrijd naar Nederland haalde, zijn ook enkele voormalige winnaars van het Songfestival uitgenodigd. Onder andere Måns Zelmerlöw, Lordi en Lenny Kuhr en Teach-In, die het Songfestival allebei wonnen voor Nederland, zingen hun winnende nummer nog eens. En ook onze nationale trots Sandra Kim is erbij met een opgenomen act: ze blijft voorlopig de enige Belgische winnaar met "J'aime la vie", in 1986.

Bekijk hier Sandra Kims versie van "J'aime la vie" anno 2021:

Videospeler inladen...

Meest gelezen