Handgeschreven brief Albert Einstein met beroemde formule E=mc2 geveild voor één miljoen euro 

Op een veiling in Boston is één miljoen euro geboden voor een handgeschreven brief van Albert Einstein. Dat is drie keer meer dan verwacht. Dit exemplaar is één van de vier handgeschreven brieven waarin Einstein zijn beroemde formule E=mc2 gebruikt. Zijn relativiteitstheorie wordt beschouwd als de basis van de moderne natuurkunde.

De handgeschreven brief dateert van oktober 1946 en is gericht aan een Pools-Amerikaanse collega Ludwik Silberstein.  Volgens hem zaten er fouten in de relativiteitstheorie die Albert Einstein ontwikkelde.  Einstein diende hem persoonlijk van antwoord op briefpapier van de universiteit van Princeton. Hij vermeldt zijn bekende formule E=mc2 en geeft een aanzet om de relativiteitstheorie te verbinden met andere natuurkundige theorieën.

Volgens kenners zijn er maar vier brieven gekend waarin Einstein zelf zijn vergelijking E=mc2 neerschrijft.

Silberstein heeft de brief bewaard en maakte in potlood ook zelf aantekeningen. Nabestaanden van Silberstein lieten de brief nu dus veilen.  En er was interesse, want naar verluidt bleven vijf gegadigden tegen elkaar opbieden. De opbrengst is uiteindelijk drie keer meer dan op voorhand door het veilinghuis geschat was.

Meest gelezen