Liveblog: Minder besmettingen, opnames en overlijdens, bezorgdheid over leveringen vaccin Johnson & Johnson 

De coronacijfers in ons land blijven de goede kant op gaan. Zowel het aantal bevestigde besmettingen als het aantal ziekenhuisopnames en het aantal overlijdens blijft dalen. Het aantal patiënten op de diensten intensieve zorg is gedaald tot 540. Volg de belangrijkste updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Blik op de cijfers: minder besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens

 • Van 15 tot en met 21 mei werden elke dag gemiddeld 127 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 12 procent minder dan de week ervoor. Tussen 8 en 14 mei waren er gemiddeld 145 opnames per dag. Het aantal ziekenhuisopnames daalt al bijna vier weken op rij, de daling blijft ook significant.
 • Gisteren, vrijdag 21 mei, meldden de ziekenhuizen 127 opnames (+6 in vergelijking met donderdag 20 mei). 169 patiënten (+2) konden dan weer het ziekenhuis verlaten. Die cijfers hebben betrekking op het aantal opnames en het aantal ontslagen op donderdag.
 • De ziekenhuizen rapporteerden vrijdag een totaal van 1.612 covidpatiënten in het ziekenhuis (-30) in vergelijking met donderdag). Ook dat cijfer verwijst naar de situatie op donderdag. Op weekbasis is het totale aantal patiënten in het ziekenhuis gedaald met 16 procent.
 • 540 covidpatiënten (-22) liggen op intensieve zorg, 354 (-7) hebben beademing nodig. Het aantal patiënten op intensieve zorg blijft achteruitgaan. Op weekbasis is het aantal opnames op de afdelingen gedaald met 16 procent, het aantal patiënten dat aan de beademing ligt is eveneens gedaald met 12 procent.
 • Ter vergelijking: op 20 februari lagen 315 patiënten op intensieve zorg. Dat aantal was het laagste sinds het begin van de derde golf.
 • In de week van 12 tot en met 18 mei overleden elke dag gemiddeld 20 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met meer dan een derde gedaald in vergelijking met de week ervoor. Tussen 5 en 11 mei waren er gemiddeld 32 overlijdens. De teller van het totale aantal doden in ons land staat op 24.809.
Martin Bertrand / Hans Lucas
 • Tussen 12 en 18 mei werden per dag gemiddeld 2.159 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is 22 procent minder dan de week ervoor. Het aantal bevestigde besmettingen neemt dus sterk af. We moeten wel rekening houden met 13 mei, Hemelvaart. Dat was een feestdag, waarop minder mensen naar de dokter gaan of een test laten afnemen.
 • Volgens statisticus Bart Mesuere (UGent) is het daardoor moeilijker om de cijfers over de weekgemiddelden bij de besmettingen te interpreteren. Je kan naar dagcijfers kijken, al zijn die wel meer onderhevig aan schommelingen, waarschuwt Mesuere. Op dinsdag 18 mei, de laatste dag waarvoor definitieve cijfers zijn, waren er 3.242 nieuwe bevestigde besmettingen. Op dinsdag 11 mei, een week eerder, waren dat er 2.988.
 • Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.044.612 besmettingen geregistreerd.
 • Tussen 12 en 18 mei werden dagelijks gemiddeld 42.200 tests afgenomen. Dat is 19 procent minder dan de week ervoor. Het gemiddelde aantal tests is sinds begin deze week aan het dalen.
 • De positiviteitsratio tussen 12 en 18 mei (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 5,8 procent (0,3 procent minder dan vorige week). Dat betekent dat net geen 6 op de 100 van de afgenomen testen positief waren en dat er nog veel virus in omloop is. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend.
 • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 0,93. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld minder dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie. De R-waarde zat in januari ónder de 1.
 • Gisteren, op vrijdag 21 mei, hadden 4.290.240 mensen in ons land al zeker een prik gekregen. Dat is 46,5 procent van de volwassen bevolking. 1.623.619 van hen zijn volledig gevaccineerd.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.  

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kan je hier lezen.

Nederland overweegt sneller verder te versoepelen

De Nederlandse aftredende regering overweegt om de volgende stap van de versoepeling van de coronamaatregelen iets te versnellen. De volgende verruiming zou dan ingaan op 5 juni in plaats van 9 juni, zo meldden ingewijden aan het Nederlandse persbureau ANP en aan de openbare nieuwsomroep NOS.

Nederland versoepelde al twee keer. De derde versoepeling omvat onder meer de heropening van restaurants en culturele instellingen. Ook zouden huishoudens meer mensen thuis mogen ontvangen, namelijk vier.

De besmettingscijfers dalen al enige tijd. Ook worden er minder coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen. In combinatie met het feit dat steeds meer mensen gevaccineerd worden levert dat een steeds positiever beeld op.

De Nederlandse regering neemt rond 31 mei een besluit of stap drie van het openingsplan eerder kan ingaan.

Afgelopen woensdag ging de tweede ronde van versoepelingen in in Nederland. Sindsdien mogen terrassen langer open en kunnen dierentuinen en pretparken weer bezoekers ontvangen.

Taskforce Vaccinatie: "Bezorgdheid over levering Johnson & Johnson neemt week na week toe"

Er is nog steeds geen duidelijkheid over de vaccinleveringen van Johnson & Johnson de komende weken en dat zorgt voor wrevel bij de Taskforce Vaccinatie. "De komende weken is het nog geen majeur probleem voor ons land, maar de eerste weken van juni zouden de grote leveringen echt moeten komen", zegt Dirk Ramaekers, hoofd van de Taskforce. "Alles wijst op een tijdelijk probleem, maar de bezorgdheid over J&J neemt week na week toe."

België heeft in totaal 1,4 miljoen vaccins van Johnson & Johnson besteld, goed voor even veel personen die daarmee volledig kunnen worden gevaccineerd. De vaccins zouden tussen april en juni worden geleverd, maar ons land heeft er nu nog maar 142.800 ontvangen en wanneer de rest arriveert is niet bekend. Vooral in de Verenigde Staten liggen er nog heel wat vaccins te wachten voor export. "Een aantal batches is nog steeds niet vrijgegeven in het kader van een kwaliteitscontrole", stelt Ramaekers. "Er is wekelijks overleg om duidelijkheid te verkrijgen, maar we weten nog steeds niet meer over de komende weken. We proberen er zelf zo transparant mogelijk over te communiceren."

Tot eind juni ontvangt België van Pfizer-BioNTech nog iets meer dan 4 miljoen dosissen, van Moderna nog 482.000. AstraZeneca, die andere producent waarvan het leveringsschema steevast onduidelijk is, heeft alleen nog maar bekendgemaakt dat het volgende week 374.000 dosissen levert. Alleen bij J&J volstaat één prik. De leveringen van J&J worden dan ook als een cruciale factor gezien in de vaccinatiecampagne.

Bijna 250 reizigers met valse COVID-test betrapt op Brussels Airport

Sinds 25 april zijn op de luchthaven Brussels Airport 249 mensen betrapt die met een vals attest van een negatieve COVID-test naar het buitenland wilden reizen. Dat meldde het parket Halle-Vilvoorde gisteren.

Al die reizigers kregen een minnelijke schikking van 750 euro voorgeschoteld. Wie die niet betaalt, zal gedagvaard worden voor de correctionele rechtbank, en riskeert dan een gevangenisstraf van 5 jaar en een boete tot 2.000 euro.

Eerder, in de week van 19 tot 25 april, waren op de luchthaven al 58 mensen betrapt met een dergelijk vals attest.

Lees ons artikel van toen: Reizen met valse negatieve coronatest? Celstraf tot 5 jaar en 2.000 euro boete

Videospeler inladen...

Californië schrapt volgende maand meeste coronamaatregelen

De Amerikaanse staat Californië zal zoals gepland op 15 juni de meeste coronamaatregelen schrappen. Dat heeft de overheid gisteren bevestigd. Alle winkels mogen open en gevaccineerde inwoners hoeven geen afstand meer te houden of mondmasker te dragen. Volgens Mark Ghaly van de openbare gezondheidsdienst is de staat gezien de gunstige statistieken op een punt aanbeland dat het systeem van beperkende maatregelen met vier kleurenniveaus stopgezet kan worden.

Californië kreeg de voorbije winter nog te maken met een forse opstoot van besmettingen, maar een stevig vaccinatieritme heeft het aantal infecties fors de kop ingedrukt. Minstens 61 procent van de circa 40 miljoen inwoners heeft één prik gehad. Bijna de helft is reeds volledig gevaccineerd. Het aantal ziekenhuisopnames is gedaald naar het laagste niveau "sinds de eerste weken of maanden van de pandemie", aldus Ghaly.

Californië stelt geen systeem van vaccinatiepassen in, maar privébedrijven of organisatoren van evenementen kunnen dergelijke bewijzen wel vragen. De overheid zelf verplicht een vaccinatiebewijs of negatieve test enkel voor indoor evenementen met meer dan 5.000 aanwezigen. Voor openluchtevenementen met meer dan 10.000 mensen wordt het aanbevolen. Zonder zo'n bewijs moeten toeschouwers een mondmasker dragen.

Meer dan een miljoen doden door corona in Latijns-Amerika en de Caraïben

Het officiële dodental van de coronapandemie in Latijns-Amerika en de Caraïben is vrijdag de één miljoen gepasseerd. Dat heeft het persagentschap Reuters berekend op basis van overheidsstatistieken. 

Zo'n 90 procent van alle coronadoden in het gebied komt uit 5 landen, waar 70 procent van de bevolking van het werelddeel woont. Brazilië heeft met 446.309 doden het hoogste aantal, gevolgd door Mexico (221.080), Colombia (82.233), Argentinië (73.391) en Peru (67.253).  

Vooral in Brazilië was de situatie tot voor kort alarmerend, met soms 3.000 doden per etmaal. Inmiddels is het dagelijkse aantal sterfgevallen er met al meer dan een derde afgenomen. Mexico zag een nog sterkere afname. Daar werden in januari per dag gemiddeld 1.300 coronadoden per dag geregistreerd. Nu zijn dat er gemiddeld 170.

In Colombia is sprake van een toename. Daar is het dagelijkse aantal overlijdens gestegen tot gemiddeld 500. In Argentinië gaat het eveneens de verkeerde kant op. Het land noteerde dinsdag 745 overlijdens, een record. Er geldt sinds gisteravond een nieuwe, strikte lockdown afgekondigd voor minstens 9 dagen.

In tegenstelling tot Europa en de Verenigde Staten is de vaccinatiecampagne in Latijns-Amerika en in het Caribisch gebied nog niet goed op gang gekomen.  

Vlaams beschermingsmechanisme voor ondernemers ook na 9 juni

Ondernemingen die verplicht gesloten zijn of zware omzetverliezen hebben, kunnen ook in mei en juni rekenen op het Vlaams beschermingsmechanisme. Ondernemingen die op 9 juni opnieuw aan de slag kunnen, hebben de keuze om bescherming te vragen voor de 8 dagen sluitingsperiode zonder dat ze omzetverlies moeten aantonen, of de hele maand juni indien ze minstens 60 procent omzetverlies hebben door de opgelegde beperkingen. Het gaat om een steunpercentage van 10 procent van de omzet in dezelfde periode in 2019. Dat laat Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) weten.

Het minimale steunbedrag voor ondernemingen die op 9 juni opnieuw starten, zoals cafés en restaurants, bioscopen, fitnesscentra, binnenspeeltuinen, bowlingzalen, wellnesscentra en kermissen voor de sluitingsperiode tussen 1 en 8 juni is 160 euro. Afhankelijk van het aantal werknemers kunnen die ondernemers maximaal 2.000 euro bescherming (tot 9 werknemers), 4.000 euro bescherming (tussen 10 en 49 werknemers) of 10.667 euro bescherming (vanaf 50 werknemers) ontvangen voor die periode van 1 tot 8 juni.

Discotheken, dancings en andere ondernemers die tot minstens 30 juni gesloten zijn, kunnen minimaal 600 euro en maximaal 7.500 euro (tot 9 werknemers), 15.000 euro (10 tot 49 werknemers) of 40.000 euro (vanaf 50 werknemers) bescherming ontvangen.

De totale uitgaven voor het Vlaams beschermingsmechanisme voor mei 2021 worden geraamd op 94 miljoen euro. Voor juni gaat het om een geraamd bedrag van 44 miljoen euro. Ondertussen werd in totaal bijna 2,3 miljard euro bescherming uitbetaald aan ondernemingen om onze economie overeind te houden. Het gaat om meer dan 500.000 dossiers.

Hoe krijg je een coronacertificaat om te reizen? En wat als je nog maar één vaccin hebt gekregen?

Met een coronacertificaat zal je deze zomer makkelijker kunnen reizen doorheen de landen van de Europese Unie, zo kwam Europa deze week tot een akkoord. Maar hoe kan je zo'n certificaat krijgen? Wat als je nog maar één keer gevaccineerd bent? En wat met kinderen? Een antwoord op jullie meest gestelde vragen.

Lees meer in het artikel:

Goeiemorgen, fijne zaterdag!

Goeiemorgen! Je hoeft gelukkig niet naar buiten in dit winderige en druilerige meiweekend. In onze liveblog kan je het belangrijkste en belangwekkendste coronanieuws op de voet volgen terwijl je warm en droog zit. Nog even nalezen wat de hoofdpunten van gisteren waren, dat kan in onze liveblog van vrijdag:

Meest gelezen