Topman leger veroordeelt steun militairen aan Jürgen Conings: "Niets, maar dan ook niets, kan zijn daden vergoelijken"

Luitenant-generaal Marc Thys, de nummer twee binnen het leger, veroordeelt de steun die sommige militairen geven aan de gezochte terreurverdachte en militair Jürgen Conings. Dat zegt hij op Twitter. "Wat ook zijn staat van dienst is, hij heeft de waarden van de organisatie volledig overboord gegooid."

Het federaal parket heeft een onderzoeksrechter gevorderd voor "moordpoging en verboden wapenbezit in een terroristische context" in de zoektocht naar Jürgen Conings. Daarom noemt VRT NWS hem nu een terreurverdachte.

De afgelopen dagen kreeg de gezochte militair - die zware wapens heeft meegenomen uit de kazerne en dreigt met een geweldactie tegen de politiek en virologen - door sommigen steun op sociale media. Al meer dan 25.000 mensen zijn lid geworden van een Facebookgroep die Conings steunt. 

Daarbij zitten ook sommige militairen, zegt luitenant-generaal Marc Thys, de nummer twee in het leger. "Dat zie ik met lede ogen aan", schrijft hij op Twitter. "Wat ook zijn staat van dienst is, hij heeft met zijn gedrag en actie zijn eed van militair gebroken. Hij heeft de waarden van de organisatie volledig overboord gegooid. Niets, maar dan ook niets, kan zijn daden vergoelijken." 

Hij richt zich ook rechtstreeks tot "zijn" militairen. "Laat u niet meeslepen door uw, soms terechte, frustratie. Laat jullie niet kwaad maken door de soms sensatiezoekende media. Wees ambassadeur van de organisatie. Leg de heel veel goede dingen uit die we vandaag doen. Op nationaal grondgebied en in het buitenland."

Voor zij die de vergelijking maken met Rambo of Robin Hood: "Dit is gene cinema!"

"Wees dus geen volger, maar denk na over onze waarden en leef ze", zo gaat het nog verder. "Voor zij die de vergelijking maken met Rambo of Robin Hood: "Dit is gene cinema!". Ik heb trouwens beide films anders begrepen en kan me niet inbeelden welke "heldenrol" hij zou kunnen spelen."

"We zitten in een "shitshow", maar misplaatste steun gaat dat niet verbeteren. Voor zij die denken dat racisme en doodsbedreigingen toch een plaats hebben bij ons. Sorry, you are wrong! Completely wrong!"

Bekijk hier een reactie van luitenant-generaal Marc Thys in "Het Journaal" en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Gisteren kwam er al een gelijkaardige oproep van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). "Mensen die van hem een held maken, of een Rambo-figuur of een filmheld, die vergissen zich, denk ik", zei ze in "Het Journaal". "Uiteraard verschillen mensen van mening, maar in de eerste plaats is zijn extremistisch gedachtegoed verwerpelijk. We kunnen daarmee niet vooruit in de maatschappij. Als je dan nog eens oproept tot geweld tegen bepaalde doelwitten, is dat helemaal verwerpelijk."

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) kondigde deze week in de Kamer al harde maatregelen aan tegen extremisten en fascisten in het leger. 

Meest gelezen