Lachaert (Open VLD) wil dat Vlaams Belang daden Conings veroordeelt, Van Grieken: "Betreur elke link met mijn partij"

Volgens Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert moet Vlaams Belang de daden van de voortvluchtige militair Jürgen Conings, en de steun die hij krijgt, openlijk afkeuren. Op sociale media blijft die steun voor Conings aangroeien, 20.000 mensen hebben zich al bij een Facebook-groep aangesloten. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken zei gisteren al dat hij iedere link met zijn partij betreurt. 

Voor Egbert Lachaert, de voorzitter van Open VLD, is het duidelijk, Vlaams Belang heeft een belangrijke rol te spelen in de zaak rond de voortvluchtige militair Jürgen Conings. Conings verdween maandag, nam zware wapens mee uit een legerdepot en dreigde met aanslagen. Hij heeft extreemrechtse sympathieën en wordt als mogelijk gevaarlijk beschouwd. Een zoektocht met honderden agenten en militairen leverde nog niets op.

Vlaams Belang voedt de radicalisering

Egbert Lachaert, voorzitter Open VLD

In "De ochtend" op Radio 1 wees Lachaert op de extreemrechtse ideeën van Conings. "Die radicalisering wordt ook gevoed door sommige partijen. En dan spreek ik over het Vlaams Belang. Want je hebt de jihadist die het bompakket aantrekt, zichzelf laat ontploffen en onschuldige slachtoffers maakt, in dit geval Jürgen Conings, maar je hebt ook de imams die de radicalisering prediken op sociale media en websites. En sommige van die mensen zitten ook in ons parlement."

Bekijk hier het gesprek met Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert: 

Videospeler inladen...

Lachaert wijst daarmee naar Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang maar ook naar parlementslid Dries Van Langenhove. "Het is niet moeilijk dat mensen die het kanaal van Dries Van Langenhove volgen daarvan geradicaliseerd geraken. Vlaams Belang heeft een verantwoordelijkheid in deze", stelt Lachaert.

De voorzitter van Open VLD maakt daarmee meteen ook de sprong naar de steun die Jürgen Conings krijgt op sociale media. "Dit soort steun is niet aanvaardbaar. En het is ook aan Vlaams Belang en Tom Van Grieken om dit te zeggen want het zijn hun volgers die dit doen." Lachaert wil dus dat Van Grieken een signaal stuurt naar zijn achterban. "Maar dat doet hij niet." Volgens Lachaert geeft Vlaams Belang zo een "boost" aan polarisatie en radicalisering in de samenleving.

In een reactie op Twitter reageert Vlaams Belang gebeten op de vergelijking die Lachaert maakt tussen de partij en radicaliserende imams.

Van Grieken zelf zei gisteren in "De afspraak op vrijdag" dat de man psychologische problemen heeft gekregen door de coronacrisis. "Hij zei niet dat hij massaal vreemdelingen gaat afschieten, hij wil de virologen aanpakken. Beiden zijn verwerpelijk, natuurlijk, maar hier is toch vooral corona de factor. Iedere link met mijn partij betreur ik."

Bekijk hieronder een fragment uit "De afspraak op vrijdag" met Tom Van Grieken:

Videospeler inladen...

Hij gaf nog aan dat hij zijn partij ziet als "een ventieltje" en dat zijn partij net een middel is tegen polarisatie. "Al een geluk dat er een Vlaams Belang is", zei Van Grieken. "Dan hebben mensen het gevoel dat we het goed hebben gezegd en dat wij het ventieltje zijn voor heel veel opgekropte frustratie, dus zijn wij het beste vaccin tegen polarisatie".

Bekijk hieronder een fragment uit "De afspraak op vrijdag" met Tom Van Grieken:

Videospeler inladen...

Bekijk ook de berichtgeving hierover in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen