Tony Hall
AFP or licensors

Oud-BBC-topman stapt op als voorzitter van museum National Gallery na heisa over Diana-interview

De voormalige topman van de Britse openbare omroep, Tony Hall, heeft ontslag genomen als voorzitter van het bekende Londense museum National Gallery. Het ontslag komt er in de nasleep van de heisa over het BBC-interview met prinses Diana uit 1995. Hall stond aan het hoofd van het nieuws bij BBC toen prinses Diana werd geïnterviewd door journalist Martin Bashir. In een rapport kwam deze week aan het licht dat Bashir daarbij bedrieglijke tactieken heeft gebruikt en de BBC-top deze praktijken jarenlang in de doofpot heeft gestopt. 

"Mijn aanwezigheid zou de aandacht afleiden van een instelling die me na aan het hart ligt",  schreef Tony Hall in een verklaring over zijn ontslag bij de National Gallery . "Het spijt me zeer voor de gebeurtenissen van 25 jaar geleden” en “Ik geloof dat leiderschap betekent verantwoordelijkheid nemen”.

Kort na de publicatie van het rapport, afgelopen donderdag, had Hall zich al verontschuldigd. Het interne onderzoek dat in 1996 werd gevoerd onder zijn leiding " schoot ernstig tekort", erkende Hall. Daarnaast moest hij ook toegeven dat hij journalist Martin Bashir ten onrechte het voordeel van de twijfel  gegund had.  

"BBC dekte methodes journalist toe"

Ten tijde van het interview leidde Hall BBC News. Al die jaren bleven verhalen over het interview de ronde doen, maar het is pas met het rapport van donderdag dat eindelijk duidelijkheid kwam over wat zich heeft afgespeeld voorafgaand aan het interview en hoe de BBC-top met die informatie is omgegaan.

Het rapport besluit namelijk dat de journalist Bashir vervalste bankafschriften gebruikte om Diana te motiveren voor zijn interview. Uit deze vervalsingen moest blijken dat twee van Diana's personeelsleden werden betaald om informatie over haar door te spelen aan de inlichtingendiensten. Het onderzoek wijst ook met de vinger naar de toenmalige leidinggevenden van de BBC, omdat ze Bashirs methodes toegedekt hadden.

Het interview werd destijds door bijna 23 miljoen Britten bekeken en sloeg in als een bom. In dat interview deed Diana de beroemde uitspraak dat er drie mensen in haar huwelijk met prins Charles zaten, waarmee ze op Charles' minnares Camilla Parker-Bowles doelde. Ze zei toen ook dat ze er zelf een verhouding op nahield.

Meest gelezen