AFP or licensors

Zeker 5 doden bij uitbarsting vulkaan Nyiragongo in Oost-Congo: "De stad Goma bleef wel gespaard"

In het oosten van Congo zijn in het tumult na de uitbarsting van de vulkaan Nyiragongo zeker vijf mensen om het leven gekomen. Zij lieten het leven bij ongevallen toen de mensen na de uitbarsting wegvluchtten, dat heeft de militaire gouverneur van de regio gezegd. Even voor 19 uur gisteravond plaatselijke tijd is de actieve vulkaan ten noorden van de Congolese stad Goma beginnen uitbarsten. Intussen is de stroom lava gestopt in de buitenwijken van Goma en keren de mensen terug naar huis. 

In Congo is de lavastroom van de Nyiragongo-vulkaan tijdens de nacht vertraagd om tot stilstand te komen in de noordoostelijke buitenwijken van de stad Goma. De luchthaven van Goma, enkele honderden meters verderop, bleef gespaard. Wel komen er nog vuur en sterke dampen uit het rotsachtige lavafront.

(Lees verder onder de foto)

AFP or licensors

"De lava stopte in de richting van Buhene, aan de rand van Goma, … De stad zelf bleef wel gespaard", zei de militaire gouverneur van de provincie Noord-Kivu, Constant Ndima. Hij had het over "een voorlopige tol van vijf doden". Deze mensen lieten het leven bij ongevallen die gebeurden toen ze probeerden weg te vluchten van de lava.  In Buhene werden wel enkele huizen vernield door de lava, zei de gouverneur nog. 

(Lees verder onder de foto)

AFP or licensors

Duizenden mensen zijn vertrokken uit de stad, nadat de Congolese regering de evacuatie had bevolen. Er zouden zo'n 7.000 inwoners de grens met Rwanda zijn overgestoken. Zij beginnen terug te keren, aldus Ndima.

Bekijk hier de beelden van de lavastroom (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Onverwachte uitbarsting gisteravond

Gisteren kleurde in de vooravond de hemel rood ten noorden van de stad Goma, vlak bij de grens met Rwanda. Er hing ook een zwavelgeur, zeggen ooggetuigen.  

Overheidswoordvoerder Patrick Muyaya liet via Twitter weten dat het evacuatieplan voor Goma geactiveerd werd.

(Lees verder onder de tweet.)

De stad Goma met bijna 1 miljoen inwoners, ligt ten zuiden van de vulkaan, aan de oever van het Kivumeer.  

(Lees verder onder de kaart.)

Volgens ooggetuigen die VRT NWS opbelde, zijn vele mensen ofwel gaan schuilen, ofwel gevlucht in de richting van de Rwandese grens. "De elektriciteit is afgesneden en tientallen gezinnen zijn te voet, met de brommer of met een voertuig in de richting van de grens aan het trekken", zegt Lepaul Bakulu. "Ik hoop dat ik het overleef." 

(Lees verder onder de foto's)

Mensen vluchten vanuit Goma, richting de grens met Rwanda
AFP
AFP or licensors

Ook Chrispin Mvano zei ons dat er paniek was uitgebroken en dat er lava stroomde ten noorden van de stad, naar het oosten toe. Hijzelf is met zijn gezin naar het westen getrokken en heeft al zijn hebben en houden achtergelaten. 

Goma bedreigd

Volgens vulkanoloog Benoît Smets van het Africamuseum in Tervuren is de situatie intussen duidelijk. Een team van het Vulkanologisch Instituut van Goma is kunnen uitvliegen met de hulp van de Verenigde Naties. Het heeft gezien dat de uitbarsting gebeurde op de oostelijke flank van de vulkaan Nyiragongo zelf, en niet in de krater van de nabijgelegen vulkaan Nyamulagira. 

Lees verder onder de reportage in "Het journaal":

Videospeler inladen...

"Aanvankelijk vloeide de lava in de vallei in oostelijke richting en werden de dichtbevolkte gebieden in en rond Goma en de Rwandese stad Gisenyi niet meteen bedreigd", zei Smets ons.  Maar even voor middernacht liet hij weten dat er een nieuwe scheur was ontstaan in de zuidelijke flank van de vulkaan en dat de lava ook naar de stad zelf liep, die in het zuiden wordt begrensd door het Kivumeer. Een vulkanoloog ter plaatse zei dat dat het lavaspoor de luchthaven bijna heeft bereikt. 

(Lees verder onder de tweet)

De vulkaan Nyiragongo is een van de meest actieve vulkanen ter wereld. Hij heeft ook het op een na diepste lavameer. In 2002 barstte de vulkaan uit en die uitbarsting is volgens vulkanoloog Benoît Smets eigenlijk nog niet voorbij. 

(lees verder onder de foto)

AFP or licensors

De uitbarsting op 17 januari 2002 overspoelde de halve stad Goma met twee stromen lava. Een ervan kwam in het Kivumeer terecht. Toen viel er een honderdtal doden en vluchtten tienduizenden mensen de stad uit naar alle richtingen. Op de foto onder: de verwoeste kathedraal (foto uit 2006).

 Goma is de hoofdstad van de provincie Noord-Kivu. De VN-missie MONUSCO heeft er een belangrijk hoofdkwartier en ook talrijke NGO's en andere internationale organisaties hebben er hun kantoor. Twee weken geleden riep de Congolese president Tshisekedi nog de staat van beleg uit in de provincies Noord-Kivu en Ituri, omdat het geweld door rebellengroepen er maar niet stopt. Daardoor is er nu een generaal benoemd tot interim-gouverneur.  

AFP
Kathedraal van Goma in 2006 (verwoest in 2002 door vulkaanuitbarsting) foto Katrien Vanderschoot

Meest gelezen