De voorbije dagen is intensief gezocht in het Nationaal Park Hoge Kempen

Jürgen Conings nu ook internationaal gezocht, Nationaal Park Hoge Kempen weer open na stopzetten zoekactie 

Nu de zoektocht naar de voortvluchtige militair en terreurverdachte Jürgen Conings er is stopgezet, is het Nationaal Park Hoge Kempen weer opengesteld voor het publiek. Ondertussen zijn op tien plekken in Vlaanderen huiszoekingen gevoerd en wordt Conings ook internationaal gezocht. Hoe het nu verder moet, is niet duidelijk. 

De zoektocht naar Jürgen Conings concentreerde zich de afgelopen dagen vooral in het Nationaal Park Hoge Kempen, omdat zijn auto in de buurt werd gevonden. Verschillende keren werd een groot stuk van het terrein met honderden agenten en militairen doorzocht, zonder resultaat. 

De kans dat Conings daar nog in het Nationaal Park zou worden gevonden, werd dag na dag kleiner. Dat beseften de speurders ook. Gisterenavond werd het onderzoek daar gestopt, bevestigt het federaal parket vandaag. "Tot op heden is de gezochte persoon er niet gevonden." 

Bekijk hier de stand van zaken die verslaggever Anne Van Renterghem gaf in "Het Journaal" en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Nationaal Park weer open

Limburgs gouverneur Jos Lantmeeters laat aan VRT NWS weten dat het Nationaal Park Hoge Kempen vanaf 18 uur opnieuw open is voor het publiek. "Het Federaal Parket is ervan overtuigd dat hij (Jürgen Conings, red.) op dit ogenblik niet meer in het Nationaal Park is. Men weet ook niet waar hij wél is, maar er zijn onvoldoende redenen om het Park nog langer gesloten te houden, dus wordt het opnieuw opengesteld."

De gouverneur benadrukt dat de veiligheid in het Park altijd gegarandeerd is. “Er zullen nog altijd zoektochten gehouden worden en er zal ook altijd een patrouille aanwezig zijn. Er zal altijd iemand aanwezig zijn om in te grijpen, maar op dit moment ziet het er echt niet naar uit dat dit nodig zal zijn. Men vraagt natuurlijk aan de mensen om altijd voorzichtig te zijn en verdachte dingen te melden aan de lokale politie.” (Lees verder onder de tweet van de gouverneur.)

Het federaal parket heeft een onderzoeksrechter gevorderd voor "moordpoging en verboden wapenbezit in een terroristische context" in de zoektocht naar Jürgen Conings. Daarom noemt VRT NWS hem nu een terreurverdachte.

Wat nu?

Ondertussen zijn in heel Vlaanderen gisterenavond en vanochtend tien huiszoekingen uitgevoerd, in de omgeving van Conings, zegt het federaal parket, zonder details.  De man wordt ondertussen ook in het buitenland gezocht en staat op de lijst van gezochte personen van Interpol.

Volgens onze informatie zijn speurders vandaag binnengevallen in het huis van:

  • Jürgen Conings zelf, in Dilsen-Stokkem. 
  • Tomas Boutens, een voormalig militair en veroordeelde terrorist. In 2014 werd hij veroordeeld als leider van de neonazigroep "Bloed, Bodem, Eer en Trouw".
  • Emmanuel M., de man die eerder in opspraak kwam bij een betoging van Vlaams Belang, met op zijn auto een adelaar, een SS-symbool en een nazi-slogan. Hijzelf woont sinds kort in Hongarije.
  • Alexander G., een Belg met Oekraïense roots, die gelinkt wordt aan para-militaire organisaties. Volgens onze informatie is hij in het verleden al opgepakt voor illegaal wapenbezit. 

Er wordt gezocht naar DNA-sporen, het is voornamelijk de bedoeling om pistes uit te sluiten, luidt het. 

Of er andere concrete aanwijzingen zijn in het onderzoek, is niet duidelijk. Onze redactie verneemt dat de speurders met alle pistes rekening houden. Is hij ergens ondergedoken? Is hij van plan om toe te slaan? Krijgt hij hulp? Of is hij misschien niet meer in leven? Voorlopig is het heel onduidelijk. 

Steunbetuigingen

Intussen komen er vooral op sociale media heel wat steunbetuigingen voor de voortvluchtige militair. Duizenden gebruikers hebben zich aangesloten bij een van de Facebookgroepen die Conings openlijk steunen en de teller blijft lopen. Volgens sociaal psychologen toont het heel erg de ontevredenheid die leeft bij een deel van de bevolking.

Verslaggever Stefaan Meerbergen was vanmiddag bij de manifestatie; bekijk hier zijn uitleg uit "Het Journaal" en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Een tweehonderdtal mensen zijn vanmiddag samengekomen in Maasmechelen om Jürgen Conings te steunen. De manifestatie was niet toegestaan en de deelnemers worden vanaf een carpoolparking naar een sportveld begeleid waar ze een wandeling kunnen maken tot aan de barricades van de politie. 

Bij de manifestanten waren er weinig opzichtige tekens of symbolen van politieke overtuigingen te zien. De meeste betogers waren gekleed in het zwart, velen droegen een geel hesje. Hier en daar was er een Vlaamse leeuw te zien op een kledingstuk of autosticker. Bij de manifestanten werden regelmatig verwijten opgevangen aan de "liegende" en "linkse" media of tegenover de "corrupte" politici. Complotdenken kwam regelmatig terug. 

Bekijk hier beelden van de manifestatie uit en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

In het kort - wat is er aan de hand?

  • Maandagavond komt militair Jürgen Conings niet thuis na zijn werk. In de kazerne heeft hij een klein arsenaal aan oorlogswapens, waaronder 4 antitankraketten en een machinepistool, meegenomen.
  • Dinsdag begint een enorme klopjacht op de vermiste militair. 's Avonds wordt zijn auto gevonden aan de rand van het Dilserbos, ook de 4 antitankraketten worden teruggevonden. Er wordt vooral gezocht in het Nationaal Park Hoge Kempen. 
  • Er worden afscheidsbrieven gevonden, waarin hij onder meer de regering, de virologen en het leger (zijn eigen werkgever) bedreigt. Viroloog Marc Van Ranst wordt ondergebracht op een veilige plek, minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) krijgt extra bescherming. Conings heeft extreemrechtse sympathieën en staat op de OCAD-lijst als mogelijk gevaarlijk. 
  • Ondanks een enorme zoekactie ontbreekt elk spoor. De veiligheidsdiensten gaan ervan uit dat hij nog in leven is en dat hij nog gewapend is. De zoekactie in Nationaal Park Hoge Kempen is afgelopen. 

Afscheidsbrieven

Voor zijn vertrek heeft Conings drie brieven achtergelaten met dreigementen aan de regering, het leger en virologen. 

Het Nieuwsblad kon de afscheidsbrief van Conings aan zijn vriendin inkijken en haalt er enkele citaten uit. Daaruit moet blijken dat hij zijn actie goed voorbereid heeft. "Ik wil dat je weet dat ik er alles aan gedaan heb om dit te voorkomen, maar ben er niet in geslaagd. Ik kan niet meer en ik wil niet meer verder met hoe de toekomst er nu uitziet", luidt het.

De militair richt zijn kritiek op politici en virologen. "Ik kan niet leven met de leugens van mensen die dan nog moeten beslissen hoe wij moeten leven. De zogenaamde politieke elite en nu ook de virologen beslissen hoe jij en ik moeten leven. Ze zaaien haat en frustratie, nog erger dan het al was."

Conings schrijft voorts dat hij in het verzet gaat. "Ik weet dat ik plots enemy of the state zal zijn. Ze zullen me zoeken en ook wel vinden na een tijd. Ik ben daar klaar voor. Langzamerhand is alles op een plaats gevallen en ben ik begonnen met de voorbereidingen."

"Het maakt mij niet uit of ik sterf of niet. Maar dan zal dat op mijn manier zijn, dan leef ik mijn laatste dagen hoe ik het wil", is nog een opvallende passage in de brief. Het verklaart mee waarom de autoriteiten heel omzichtig te werk gaan en waarom Conings als extreem gevaarlijk beschouwd wordt.

Het maakt mij niet uit of ik sterf of niet. Maar dan zal dat op mijn manier zijn, dan leef ik mijn laatste dagen hoe ik het wil.

Jürgen Conings in een van zijn afscheidsbrieven

Het Belang van Limburg schrijft dat de militaire eretekens van Conings teruggevonden zijn aan het familiegraf van zijn ouders. Het nieuws wordt bevestigd aan het persagentschap Belga. De vader van Conings overleed in 1997, zijn moeder in 2003. Vermoedelijk zijn de eretekens er dinsdag neergelegd, toen Conings zijn wagen -met gewapende granaat- al had achtergelaten en op de vlucht was. Het neerleggen van militaire eretekens is volgens defensie-experts verontrustend, omdat het erop wijst dat je het opgeeft en niet meer gelooft in de zaak.

"Moordpoging met terroristische context"

Gisteren verklaarde minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) dat Conings maandagavond enkele uren in de buurt van een mogelijk doelwit was. Later werd duidelijk dat dat om viroloog Marc Van Ranst ging. Van Ranst en zijn gezin verblijven intussen in een safehouse.

Intussen is ook bevestigd dat Conings eveneens een moskee in Eisden als doelwit viseerde. Dat schreef hij niet in een afscheidsbrief, maar had hij verteld aan iemand die hij kent.

Het federaal parket heeft een onderzoeksrechter gevorderd voor "moordpoging en verboden wapenbezit in een terroristische context".

De zoektocht naar Conings "kan geen weken meer duren", zegt Steven Gelders, ex-lid van de Special Forces, in "Terzake". "In zijn toestand gaat het vroeg of laat verkeerd aflopen". Het artikel gaat voort onder de video.

Videospeler inladen...

Wie nood heeft aan een luisterend oor, kan bij Tele-Onthaal terecht op het telefoonnummer 106 of via chat op tele-onthaal.be. Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op www.zelfmoord1813.be.  

De politie verspreidde eerder al een opsporingsbericht voor Jürgen Conings. Je kan dat hier nalezen. Wie tips heeft of denkt hem gezien te hebben kan bellen naar 0800 30 300.

Meest gelezen