Studenten Catoo De Koker, Aline Grossen, Thomas Swennen, Sebastiaan Zandwijk en coach Mathieu Leloup
Bernd Hendrickx, All Rights Reseved

Antwerpse rechtenstudenten halen finale van prestigieuze internationale pleitwedstrijd

Vier masterstudenten rechten aan de Universiteit Antwerpen hebben het tot de finale geschopt van een prestigieuze internationale pleitwedstrijd. Daarbij moesten de studenten een fictieve rechtszaak houden voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Het viertal versloeg onder meer Oxford University, maar moest in de finale de duimen leggen tegen een Spaans team. "We hebben enorm veel bijgeleerd en mijn scriptie ga ik nu met veel meer zelfvertrouwen verdedigen", zegt studente Aline Grossen. 

Al sinds september dingen de Antwerpse rechtenstudenten mee in de internationale pleitwedstrijd ELSA Human Rights Moot Court Competition. Het viertal kon zich in de voorrondes vlot kwalificeren tot de 18 besten van in totaal 90 ploegen. Daarna schopten ze het tot de finale, waarbij ze onderweg ook Oxford University versloegen. Hun opdracht? Een jury van prestigieuze ex-rechters overtuigen van hun zaak. 

“Er wordt een fictieve zaak gepleit, maar het thema was wel actueel", vertelt coach en mandaatassistent Mathieu Leloup. "Een boze burger stapte naar de rechter omdat hij de strenge maatregelen die zijn land uitvaardigde tijdens een pandemie, wilde aanvechten. Via camera’s en artificiële intelligentie was hij geïdentificeerd op een betoging tegen die maatregelen. Hij ontkende aanwezig te zijn en meende dat zijn recht op privacy geschonden was.”

Na deze wedstrijd ga ik mijn scriptie met veel meer zelfvertrouwen verdedigen

Rechtenstudente Aline Grossen (Universiteit Antwerpen)

Prijs voor beste pleiter

In de finale namen de studenten het op tegen een team van de Spaanse IE University. En dat team bleek net iets te sterk, al kon de Antwerpse Thomas Swennen wel een prijs voor beste pleiter in de wacht slepen.

 "Het was een spannende finale, op hoog niveau”, vertelt studente Aline Grossen. “Uiteindelijk haalden we het net niet. Maar we hebben een fantastische week gehad. We werden super begeleid door de universiteit en hebben echt enorm veel bijgeleerd. Binnenkort moet ik mijn scriptie nog verdedigen en daar ga ik na deze wedstrijd zeker met veel meer zelfvertrouwen staan."

Meest gelezen