Fietsersbond Halle wil kunnen fietsen over Klarabrug 

De fietsersbond van Halle wil dat fietsers over de nieuwe Klarabrug moeten kunnen rijden. Nu moeten ze afstappen en hun tocht te voet verderzetten. Bij de fietsersbond wijzen ze  naar de breedte van de brug, die is vier meter. Het stadbestuur vindt fietsen daar te gevaarlijk. Het verwijst fietsers naar de toekomstige Bospoortbrug.

Fietsers moeten afstappen om de Klarabrug over het Kanaal Brussel-Charleroi over te steken. De stad liet de bordjes die dat nog eens duidelijk maken nog maar net plaatsen.  De Klarabrug ligt sinds dit jaar over het kanaal en is een veilige verbinding voor voetgangers vanaf het station en de Sint-Rochuswijk naar het centrum van de stad. En ook fietsers kunnen ze gebruiken. Maar dan wel te voet dus. Bij de Fietsersbond snappen ze niet dat er nu plots bordjes geplaatst zijn. “Het zijn niet eens wettelijke verkeersborden”, zegt Lesley De Cruz van de fietsersbond. “

De brug kostte 1,4 miljoen euro en is vijftig meter lang. De Klarabrug is vier meter breed. “Dat ingenieurs een vier meter lange brug zouden ontwerpen enkel voor voetgangers lijkt me heel sterk”, zegt Lesley. “Ik heb vernomen dat men die brug wel degelijk uitgetekend heeft met fietsers in het achterhoofd. Dat zie je zelfs aan de bocht voor het hellend vlak. Een fietser kan die perfect nemen."

Als we hier niet over mogen fietsen heeft De Vlaamse Waterweg  veel geld weggegooid

Lesley De Cruz, voorzitster Fietsersbond Halle

Schepen van Mobiliteit Bram Vandenbroecke (Groen) van Halle laat weten dat er zeven jaar geleden al overeengekomen was om van de Klarabrug enkel een voetgangersbrug te maken. “Fietsen op de Klarabrug kan voor gevaarlijke situaties zorgen”, zegt Vandenbroecke. “Vooral ter hoogte van de aansluiting op de Willamekaai. Omwille van de werken aan de Zuid- en Zennebrug is er opnieuw tweerichtingsverkeer mogelijk in de Willamekaai. Ook het vrachtverkeer met bestemming Denayer en Delhaize maakt gebruik van deze Willamekaai. Fietsers die net de steile helling van de Klarabrug verlaten hebben, zouden wel eens kunnen verrast worden door dit verkeer met alle gevolgen van dien. Het is net om die reden dat de Vlaamse Waterweg er bij de fietsers heeft op aangedrongen om de brug over te steken met de fiets aan de hand. "

Vandenbroecke is dan ook geen voorstander om de brug wel open te stellen voor fietsers. “De Vlaamse Waterweg wil op termijn ook de Bospoortbrug vernieuwen”, aldus Vandenbroecke.  “Door de realisatie van de Zuidbrug zal de vernieuwde Bospoortbrug voorbehouden blijven voor fietsers, voetgangers en het openbaar vervoer.  Op termijn komt er dus een oplossing die ook veiliger is. "

Meest gelezen