Songfestivalorganisator onderzoekt incident met winnaar Måneskin: gebruikte zanger drugs tijdens puntentelling?

De organisator van het Songfestival onderzoekt of zanger van de Italiaanse winnende groep Måneskin drugs gebruikte tijdens het festival. Beelden tijdens de puntentelling suggereren dat. Op sociale media veroorzaken de beelden heel wat ophef. Zanger Damiano en de groep zelf ontkennen ten stelligste dat er drugsgebruik in het spel was: "Wij zijn gechoqueerd, wij zijn TEGEN drugs", klinkt het. De zanger zal een drugstest laten afnemen eens hij thuis is.

"We zijn ons bewust dat er heel wat speculatie is na de beelden van de Italiaanse winnaars", klinkt het bij EBU, de organisator van het Songfestival, die de zaak verder onderzoekt. Op de beelden lijkt het alsof de zanger van de winnende Italiaanse groep drugs snuift. 

Volgens EBU wilde de groep afgelopen nacht een drugstest ondergaan, maar kón dat niet onmiddellijk. "Ze zullen een drugstest laten afleggen eens ze thuis zijn. De groep heeft ons uitgelegd dat er een glas gebroken was en dat de zanger dat aan het opruimen was. We bevestigen dat er inderdaad een gebroken glas werd gevonden en onderzoeken de zaak verder."

Waar gaat het precies over?

Italië is afgelopen nacht na een spannende en verrassende ontknoping de winnaar geworden van het 65e Songfestival. Rockgroep Måneskin ("maneschijn" in het Deens) werd beloond met 524 punten, waarvan maar liefst 318 punten van de kijkers die stemden via televoting. "Zitti e buoni" (wat neerkomt op "wees stil en hou je manieren") is een stevig rocknummer. Frontman Damiano David trad op in bloot bovenlijf, een lederen broekpak en hoge hakken. Ook de rest van de band droeg een al even excentrieke outfit. Een vurige en energieke act deed de rest.

Tijdens de puntentelling was in het eerste instantie vooral nagelbijten voor Frankrijk en Zwitserland, die haasje over speelden toen de punten van de jury's uitgereikt werden. Ook Italië kreeg punten, maar bleef op een ruime afstand vierde. Tot de punten van de kijkers thuis werden verdeeld. Die lieten een heel ander beeld zien, en in de green room, waar de artiesten alles volgden, steeg de spanning.  

Meer focus op de green room dus, en uit de korte livebeelden die telkens getoond werden, kon de kijker afleiden dat de Italiaanse band het al stevig op een drinken had gezet. 

En plots was het volgende opmerkelijke beeld te zien (artikel gaat voort onder de video):

Videospeler inladen...

Enkele seconden maar, waarop frontman Damiano met zijn hoofd naar beneden hangt en de drummer hem heel subtiel aantikt. De beelden gingen al snel een eigen leven leiden op sociale media, want is hier nu geen sprake van druggebruik? Het lijkt alsof de zanger drugs zou willen snuiven, of net gesnoven zou hebben. Er gaan stemmen op om de groep te diskwalificeren, of om de leden op zijn minst een drugstest te laten afnemen. Maar wat er nu exact gebeurt of gebeurd is, is op de beelden niet duidelijk.

"Wij zijn gechoqueerd, wij zijn tegen drugs"

Op zijn eerste persconferentie na de overwinning ontkent zanger Damiano ten stelligste: "Ik gebruik geen drugs, alsjeblieft jongens", zegt hij. "Zeg dat nu niet, geen cocaïne. Alsjeblieft, zeg dat niet." Hij zegt dat hij zijn gezicht net had afgewend omdat de gitarist een glas gebroken had.

Bekijk hier de reactie van zanger Damiano, het artikel gaat verder onder het fragment:

Videospeler inladen...

Later schreef de groep op hun Instagram dat ze "bereid waren om een test af te leggen omdat we niks te verbergen hebben. Wij zijn echt gechoqueerd omdat sommigen zeggen dat Damiano drugs gebruikt. Wij zijn TEGEN drugs en wij hebben nooit cocaïne gebruikt", luidt het. "We zijn hier om muziek te spelen en we zijn zo blij met onze overwinning. We willen iedereen bedanken voor de steun. Rock 'n roll never dies."

Instagram

Bekijk hier "Zitti e buoni", het winnende liedje van Måneskin:

Videospeler inladen...

Meest gelezen