Liveblog: Minder dan 1.500 covidpatiënten in ziekenhuis, laagste aantal in 7 maanden: "Hoopvol, maar zijn er nog niet"

De coronacijfers in ons land blijven naar beneden gaan. Het totale aantal covidpatiënten in de ziekenhuizen is nu tot onder de 1.500 gezakt, dat is het laagste aantal dit jaar, zelfs het laagste aantal in meer dan een half jaar. Op 12 oktober vorig jaar lagen 1.473 patiënten in de ziekenhuizen. Volg het belangrijkste coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Blik op de cijfers: minder dan 1.500 covidpatiënten in de ziekenhuizen, laagste aantal in meer dan een half jaar

 • Van 16 tot en met 22 mei werden elke dag gemiddeld 121 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 17 procent minder dan de week ervoor. Tussen 9 en 15 mei waren er gemiddeld 146 opnames per dag. Het aantal ziekenhuisopnames daalt al bijna vier weken op rij, de daling blijft ook significant.
 • Gisteren, zaterdag 22 mei, meldden de ziekenhuizen 122 opnames (-5 in vergelijking met donderdag 20 mei). 193 patiënten (+22) konden dan weer het ziekenhuis verlaten. Die cijfers hebben betrekking op het aantal opnames en het aantal ontslagen op vrijdag.
 • De ziekenhuizen rapporteerden zaterdag een totaal van 1.494 covidpatiënten in het ziekenhuis (-108 in vergelijking met vrijdag). Ook dat cijfer verwijst naar de situatie op vrijdag. Dat is het laagste aantal dit jaar, en zelfs het laagste aantal in meer dan zeven maanden. Op 12 oktober lagen 1.473 covidpatiënten in de ziekenhuizen. Op weekbasis is het totale aantal patiënten in het ziekenhuis gedaald met 17 procent.
 • 544 covidpatiënten (+4) liggen op intensieve zorg, 344 (-10) hebben beademing nodig. Het aantal patiënten op intensieve zorg blijft op weekbasis wel achteruitgaan. Op weekbasis is het aantal opnames op de afdelingen gedaald met 12 procent, het aantal patiënten dat aan de beademing ligt is eveneens gedaald met 12 procent.
 • Ter vergelijking: op 20 februari lagen 315 patiënten op intensieve zorg. Dat aantal was het laagste sinds het begin van de derde golf.
 • In de week van 13 tot en met 19 mei overleden elke dag gemiddeld 21 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 28 procent gedaald in vergelijking met de week ervoor. Tussen 6 en 12 mei waren er gemiddeld 29 overlijdens. De teller van het totale aantal doden in ons land staat op 24.823.
AFP or licensors
 • Tussen 13 en 19 mei werden per dag gemiddeld 2.211 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is 16 procent minder dan de week ervoor. Het aantal bevestigde besmettingen neemt dus nog altijd af. We moeten wel rekening houden met 13 mei, Hemelvaart. Dat was een feestdag, waarop minder mensen naar de dokter gaan of een test laten afnemen.
 • Volgens statisticus Bart Mesuere (UGent) is het daardoor moeilijker om de cijfers over de weekgemiddelden bij de besmettingen te interpreteren. Je kan naar dagcijfers kijken, al zijn die wel meer onderhevig aan schommelingen, waarschuwt Mesuere. Op woensdag 19 mei (de laatste dag met definitieve cijfers) waren er 3.138 nieuwe bevestigde besmettingen, op 12 mei waren dat er 2.785.
 • Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.047.128 besmettingen geregistreerd.
 • Tussen 13 en 19 mei werden dagelijks gemiddeld 43.300 tests afgenomen. Dat is 16 procent minder dan de week ervoor. Het gemiddelde aantal tests is sinds begin deze week aan het dalen.
 • De positiviteitsratio tussen 13 en 19 mei (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 5,7 procent (0,3 procent minder dan vorige week). Dat betekent dat net geen 6 op de 100 van de afgenomen testen positief waren en dat er nog veel virus in omloop is. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend.
 • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 0,90. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld minder dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie. De R-waarde zat in januari ónder de 1.
 • Er hebben nu 4.344.203 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 47,1 procent van de volwassen bevolking. 1.671.705 van hen zijn volledig gevaccineerd, ofwel 18,1 procent van de volwassen bevolking.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.  

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kan je hier lezen.

Voor het eerst in zeven maanden minder dan 20.000 coronapatiënten in Franse ziekenhuizen

Net als in België gaan de coronacijfers ook in Frankrijk de goede richting uit. Het aantal patiënten in de Franse ziekenhuizen is voor het eerst in bijna zeven maanden onder de kaap van 20.000 gedaald, zo blijkt uit cijfers van de overheid.

In de ziekenhuizen in Frankrijk liggen nog 19.765 COVID-19-patiënten. De vorige keer dat het er minder dan 20.000 waren, was op 27 oktober. Op de afdelingen intensieve zorg worden nog 3.544 coronapatiënten behandeld.

Intussen hebben in Frankrijk bijna 23 miljoen mensen een eerste prik met een coronavaccin gekregen. Dat moeten er tegen midden juni 30 miljoen zijn. Bijna 9,7 miljoen mensen werden twee keer ingeënt en zijn dus volledig gevaccineerd.

Coronapandemie blijft hevig woeden in Latijns-Amerika met recordaantallen besmettingen en doden

In verschillende Latijns-Amerikaanse landen worden recordaantallen doden opgetekend. In totaal zijn er al meer dan een miljoen coronadoden geteld in Latijns-Amerika. De situatie is des te dramatischer omdat er nog maar een zeer laag percentage van de bevolking volledig gevaccineerd is.

Bekijk hieronder de journaalreportage over de pandemie in Latijns-Amerikaanse landen:

Videospeler inladen...

Studie: "Vaccins Pfizer en AstraZeneca beschermen ook tegen Indiase variant"

De vaccins van Pfizer/BioNTech en AstraZeneca werken bijna net zo goed tegen de Indiase variant van het coronavirus als tegen de Britse variant. Dat blijkt uit een studie van Public Health England (PHE), de openbare gezondheidsdienst.

Volgens het onderzoek bleek het vaccin van Pfizer twee weken na de tweede dosis voor 88 procent doeltreffend tegen de ziekte die wordt veroorzaakt door de Indiase variant van het virus. Tegen de Britse variant is het vaccin voor 93 procent doeltreffend. Het vaccin van AstraZeneca bleek 60 procent doeltreffend, tegen 66 procent voor de Britse variant.

Minister van Volksgezondheid Matt Hancock noemt de resultaten van de studie als "baanbrekend". De regering rekent immers op de vaccinatiecampagne om de bevolking te beschermen tegen een opmars van de Indiase variant.

Drie weken na de eerste doses bleken beide vaccins echter wel nog maar voor 33 procent doeltreffend. Het toont volgens Hancock aan hoe belangrijk de tweede prik is. De Britten besloten het interval tussen de 2 doses in te korten tot 8 weken voor 50-plussers en de meest kwetsbare mensen. Het vaccinatieritme wordt ook opgetrokken in de meest getroffen regio's, met name het noordwesten van Engeland en sommige delen van Londen.

Het genoom van het coronavirus werd gesequencet voor 12.675 gevallen. Daarvan waren er 1.054 van de Indiase variant. Het onderzoek werd uitgevoerd tussen 5 april en 16 mei.

Digitaal Glastonbury-festival geplaagd door technische problemen

Door technische problemen hebben de organisatoren van het Britse muziekfestival Glastonbury de livestream van de digitale editie voor iedereen gratis toegankelijk moeten maken.

Onder anderen Coldplay, Damon Albarn en Michael Kiwanuka traden op in een 5 uur durende show die gisteren live gestreamd werd vanop de boerderij in het zuidwesten van Engeland waar het festival van oudsher plaatsvindt. "Nog nooit voor duizenden koeien gespeeld", grapte Coldplay-frontman Chris Martin. Lachen was er niet bij voor vele fans die 23 euro voor een ticket hadden betaald. Al van in het begin regende het klachten op sociale media om hun code het liet afweten en ze geen toegang kregen tot de stream.

De problemen sleepten zo'n 2 uur aan, tot de organisatoren besloten een gratis link ter beschikking te stellen voor iedereen, ongeacht of ze betaald hadden. "Het spijt me zo voor iedereen die problemen had", zei organisator Emily Eavis. De nieuwe stream kon slechts een uur teruggespoeld worden, maar Eavis beloofde dat de show vandaag opnieuw uitgezonden wordt en gemiste concerten alsnog bekeken kunnen worden.

Glastonbury, een monument in het Europese festivallandschap, lokt jaarlijks zo'n 200.000 toeschouwers. Het is al voor het tweede jaar op rij geannuleerd vanwege de coronacrisis.

Brazilië: president Bolsonaro krijgt boete omdat hij geen mondmasker draagt

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro mag een boete verwachten omdat hij zich in de noordoostelijke staat Maranhão tussen de mensen begaf zonder mondmasker. Dat heeft Flávio Dino, de gouverneur van Maranhão, aangekondigd. "De wet is voor iedereen gelijk", zei hij op Twitter.

In Maranhão zijn bijeenkomsten van meer dan 100 mensen verboden en is het verplicht een mondmasker te dragen. Bolsonaro nam vrijdag deel aan een officiële ceremonie in de stad Açailandia. Op videobeelden is te zien hoe Bolsonaro zonder mondmasker tussen honderden mensen loopt. In een toespraak noemde Bolsonaro de gouverneur van de staat "een kleine dikke dictator".

Het bedrag van de boete moet nog worden bepaald. De rekening kan gaan van 2.000 tot 1,5 miljoen real (300 tot 230.000 euro). Van bij het presidentschap kwam er geen reactie. Bolsonaro krijgt kritiek voor zijn aanpak van de coronacrisis. Hij is geen voorstander van lockdowns en strenge beperkende maatregelen.

Voor het eerst in 7 maanden minder dan 20.000 coronapatiënten in Franse ziekenhuizen

Net als in België gaan de coronacijfers ook in Frankrijk de goede richting uit. Het aantal patiënten in de Franse ziekenhuizen is voor het eerst in bijna zeven maanden onder de kaap van 20.000 gedaald, zo blijkt uit cijfers van de overheid.

In de ziekenhuizen in Frankrijk liggen nog 19.765 covidpatiënten. De vorige keer dat het er minder dan 20.000 waren, was op 27 oktober. Op de afdelingen intensieve zorg worden nog 3.544 coronapatiënten behandeld.

Intussen hebben in Frankrijk bijna 23 miljoen mensen een eerste prik met een coronavaccin gekregen. Dat moeten er tegen midden juni 30 miljoen zijn. Bijna 9,7 miljoen mensen zijn volledig gevaccineerd.

Longspecialist Eva Van Braeckel over ziekenhuiscijfers: "Hoopvol nieuws, maar we zijn er nog niet"

Voor het eerst in 7 maanden liggen er minder dan 1.500 coronapatiënten in het ziekenhuis. "Dat is hoopvol nieuws", klinkt het bij Eva Van Braeckel, longspecialist in het UZ Gent. "Globaal is er inderdaad minder instroom, maar het schommelt. Sommige dagen zijn er geen nieuwe opnames, maar de voorbije 24 uur kregen we bijvoorbeeld opnieuw 5 patiënten binnen. Het is dus zeker nog niet voorbij."

Naast de ziekenhuiscijfers moeten we natuurlijk ook kijken naar de patiënten op intensieve zorg. Ook die dalen, maar vandaag liggen er wel nog altijd 544 en het merendeel heeft beademing nodig. "Daar spant het nog", benadrukt Van Braeckel. Ter vergelijking: het is van half maart geleden dat de intensieve cijfers onder de 500 doken.

Moderna vraagt begin juni toelating voor toediening vaccin aan adolescenten in Europa

Het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna gaat "begin juni" aan de Europese instanties toelating vragen voor de toediening van zijn coronavaccin voor 12- tot 17-jarigen. Dat heeft topman Stéphane Bancel aangekondigd in de Franse zondagskrant Journal du dimanche.

Bancel gaat ervan uit dat alle Europese volwassenen in de zomer de kans op een eerste vaccinatie zullen hebben gehad. "Dan moeten we ons zeer snel richten op de adolescenten van 12 tot 17 jaar oud", meent hij. "Ideaal zou zijn om hen te beschermen tegen de maand augustus. Indien we niet massaal blijven vaccineren, kan het risico op een vierde golf niet uitgesloten worden."

Momenteel is enkel het vaccin van Pfizer/BioNTech in de Europese Unie toegelaten voor 16- tot 18-jarigen. Pfizer heeft intussen ook een aanvraag ingediend voor 12- tot 16-jarigen. In de Verenigde Staten heeft het bedrijf daarvoor reeds een vergunning gekregen.

Moderna zou per jaar 3 miljard doses van zijn vaccin tegen COVID-19 kunnen produceren. Samen met de 4 miljard doses van Pfizer/BioNTech zou dat volstaan om de hele wereldbevolking minstens één prik te geven, zei Bancel nog.

Taskforce Vaccinatie: "Bezorgdheid over levering Johnson & Johnson neemt week na week toe"

Er is nog steeds geen duidelijkheid over de vaccinleveringen van Johnson & Johnson de komende weken en dat zorgt voor wrevel bij de Taskforce Vaccinatie. "De komende weken is het nog geen majeur probleem voor ons land, maar de eerste weken van juni zouden de grote leveringen echt moeten komen", zegt Dirk Ramaekers, hoofd van de Taskforce. "Alles wijst op een tijdelijk probleem, maar de bezorgdheid over J&J neemt week na week toe."

België heeft in totaal 1,4 miljoen vaccins van Johnson & Johnson besteld, goed voor even veel personen die daarmee volledig kunnen worden gevaccineerd. De vaccins zouden tussen april en juni worden geleverd, maar ons land heeft er nu nog maar 142.800 ontvangen en wanneer de rest arriveert is niet bekend. Vooral in de Verenigde Staten liggen er nog heel wat vaccins te wachten voor export. "Een aantal batches is nog steeds niet vrijgegeven in het kader van een kwaliteitscontrole", stelt Ramaekers. "Er is wekelijks overleg om duidelijkheid te verkrijgen, maar we weten nog steeds niet meer over de komende weken. We proberen er zelf zo transparant mogelijk over te communiceren."

Tot eind juni ontvangt België van Pfizer-BioNTech nog iets meer dan 4 miljoen dosissen, van Moderna nog 482.000. AstraZeneca, die andere producent waarvan het leveringsschema steevast onduidelijk is, heeft alleen nog maar bekendgemaakt dat het volgende week 374.000 dosissen levert. Alleen bij J&J volstaat één prik. De leveringen van J&J worden dan ook als een cruciale factor gezien in de vaccinatiecampagne.

Meest gelezen