Federaal procureur roept terreurverdachte Jürgen Conings op om contact op te nemen "met iemand die hij vertrouwt"

Federaal procureur Frédéric Van Leeuw roept Jürgen Conings, de zwaarbewapende militair die al sinds dinsdag gezocht wordt, op om contact op te nemen "met iemand die hij vertrouwt". Van Leeuw deed die opvallende oproep afgelopen avond aan het begin van "Het journaal".

We openden "Het journaal" afgelopen avond met een opvallende oproep van federaal procureur Frédéric Van Leeuw. Een halfuur voor "Het journaal" had hij VRT NWS en de collega's van VTM naar zijn kantoor geroepen omdat het federaal parket een mededeling wilde doen over de klopjacht naar terreurverdachte Jürgen Conings. In die mededeling deed procureur Van Leeuw een opvallende oproep aan Conings, maar ook aan de bevolking.

Bekijk hier de mededeling die de federaal procureur vanavond live deed in "Het journaal" (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Van Leeuw wees erop dat de afgelopen dagen bij de zoektocht geen slachtoffers gevallen zijn. "We zijn de laatste dagen heel hard bezig geweest met deze zoektocht", zegt Van Leeuw. "Op korte termijn is een grote zoekactie opgestart. Het leger en de veiligheidsdiensten zijn ingezet om de veiligheid van iedereen, en dus ook die van Jürgen Conings te garanderen."

Het federaal parket heeft een onderzoeksrechter gevorderd voor "moordpoging en verboden wapenbezit in een terroristische context" in de zoektocht naar Jürgen Conings. Daarom noemt VRT NWS hem nu een terreurverdachte.

Wat betekent dit nu?

Hoe moeten we nu naar deze mededeling kijken? Caroline Van den Berghe, onze justitiespecialist die er vanavond bij was toen procureur Van Leeuw de oproep deed, maakt hieruit op dat  het federaal parket weinig concrete aanwijzingen heeft over de plek waar Jürgen Conings zich kan bevinden. 

"Er is lang gezocht in het Nationaal Park Hoge Kempen, maar daar is hij niet aangetroffen. Zijn wagen stond daar wel, maar dat kan eventueel een dwaalspoor zijn geweest. "  

De vraag is of Jürgen Conings deze boodschap heeft ontvangen en wat er zal gebeuren.

Caroline Van den Berghe

"De vraag blijft: wat is de man van plan", zegt Van den Berghe. "Want Conings is wel degelijk een potentieel gevaarlijk man, een terreurverdachte die gewapend is. En uit zijn afscheidsbrieven is gebleken dat hij kwaad is op de regering, defensie en virologen. Zo heeft hij Marc Van Ranst bedreigd en is hij ook op verkenning geweest in zijn omgeving."

Van den Berghe hoorde Van Leeuw tussen de regels ook zeggen dat de situatie nog op een goede manier beëindigd kan worden. "Als Jürgen Conings gevonden zou worden, zal hij wel gearresteerd en eventueel vervolgd worden. Maar het kan zonder bloedvergieten gebeuren." En dus is de vraag, zo concludeert Van den Berghe, of Jürgen Conings deze boodschap van de procureur heeft ontvangen en wat er zal gebeuren.

Bekijk hier de volledige uitleg die Caroline Van den Berghe gaf in "Het journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen