Na week nog altijd geen spoor van Jürgen Conings: hoe gaat het onderzoek nu verder? En waar wordt er nog gezocht?

De voortvluchtige militair Jürgen Conings is nu al bijna een volledige week onvindbaar. De grootschalige zoekacties in het Nationaal Park Hoge Kempen zijn gestopt, Conings staat intussen internationaal geseind en er zijn verschillende huiszoekingen uitgevoerd. Toch blijft voorlopig elk spoor uit. Hoe moet het nu verder met het onderzoek? En met welke scenario's houdt de politie rekening?

Na een grootse klopjacht, waarbij zo'n 400 agenten en militairen uit binnen- en buitenland het Nationaal Park Hoge Kempen hebben uitgekamd, wordt er sinds vrijdag op verschillende andere locaties gezocht. Maar wel veel minder zichtbaar.

Het federaal parket laat weten dat er achter de schermen nog altijd hard wordt gewerkt. "Alle pistes liggen nog open en die worden ook allemaal met evenveel aandacht bekeken", klinkt het. "Conings is mogelijk nog zwaarbewapend en moet dus zo snel mogelijk worden gevonden."

Het federaal parket heeft een onderzoeksrechter gevorderd voor "moordpoging en verboden wapenbezit in een terroristische context" in de zoektocht naar Jürgen Conings. Daarom noemt VRT NWS hem nu een terreurverdachte.

Waar wordt er gezocht?

Zoals bij elk klassiek gerechtelijk onderzoek worden nu alle locaties gecontroleerd waar Jürgen Conings zich mogelijk kan bevinden. Er wordt gewerkt op basis van aanknopingspunten van de verdachte: familie, vrienden, ex-collega's, gelijkgezinden... maar ook plaatsen die Conings regelmatig bezocht of goed kent. Ondanks de vele steunbetuigingen blijkt wel dat Conings niet bijzonder veel dichte vrienden heeft.

"Het lijkt erop dat Conings op dit moment alleen is", zegt Caroline Van den Berghe van onze justitieredactie. "Conings zou eerder een eenzaat zijn, iemand die geen echt netwerk heeft om op terug te vallen. Maar het is wel iemand die weet hoe hij onder de radar moet blijven en dat maakt het zeer moeilijk." 

Welke scenario's zijn er mogelijk? 

Er zijn veel potentiële doelwitten, maar wat Jürgen Conings echt van plan is, weet niemand. "De onderzoekers kijken daarvoor bijvoorbeeld naar aanknopingspunten in zijn afscheidsbrieven", zegt Caroline Van den Berghe. 

"Daaruit weten we dat hij heel erg kwaad is op de regering, defensie, de virologen en in het bijzonder Marc Van Ranst. Hij schrijft ook dat hij niet bang is om te sterven, dus echt geruststellend is dat niet."

"De vraag is: houdt hij zich aan zijn plan en houdt hij zich lang schuil om dan ineens toe te slaan? Of raakt hij stilaan wanhopig? Stapt hij uit het leven? Dat is ook iets waar men rekening mee houdt", zegt Van den Berghe. "Of komt hij tot inkeer en beseft hij dat er nog niets gebeurd is dat onomkeerbaar is? In elk geval, de druk om hem te vinden en te arresteren, is wel heel groot, omdat niemand wil dat het tot een aanslag komt."

Het is iemand die weet hoe hij onder de radar moet blijven en dat maakt het zeer moeilijk

Uit het onderzoek bleek ook al dat Jürgen Conings bijzonder goed is voorbereid. Hij is ook heel plots verdwenen zonder dat zijn familie iéts doorhad. De kans bestaat dat Conings dus op voorhand ook al een volledig vluchtplan heeft uitgekiend. 

Zolang hij geen telefoon, bankkaart of auto gebruikt en niemand anders inschakelt die de politie kan alarmeren, is het heel moeilijk om hem op te sporen. Al is er natuurlijk wel een opsporingsbericht verspreid en staat Conings ook internationaal geseind. 

Kan Conings toch nog in het Nationaal Park Hoge Kempen zitten?

Dat gebied is grondig doorzocht en men is tot de conclusie gekomen dat er geen reden is om het park niet opnieuw open te stellen voor voetgangers en fietsers. 

Gouverneur Jos Lantmeeters zei vanmorgen ook al in "De ochtend" op Radio 1 dat bezoekers met een gerust hart opnieuw het nationaal park kunnen bezoeken. "Op dit ogenblik is er is ook geen enkele reden om aan te nemen dat Conings zich nog in ons natuurgebied bevindt. Het is er zeker zo veilig als op andere plekken in ons land."

Speurders hielden er ook altijd al rekening mee dat Conings mogelijk op een andere plek is ondergedoken. "Er is van bij het begin ook naar andere plekken gezocht waar hij zich zou kunnen schuilhouden", zegt Caroline Van den Berghe. 

Men houdt er ook rekening mee dat Conings de onderzoekers doelbewust op een dwaalspoor zet

Caroline Van den Berghe, journalist justitieredactie VRT NWS
Videospeler inladen...

Wat intussen met Marc Van Ranst?

Viroloog Marc Van Ranst werd van bij het begin al als mogelijk doelwit gezien. Conings uitte in het verleden via sociale media al dreigende taal tegenover de viroloog en bleek ook maandagavond 2 uur lang rond te hangen in de buurt van het huis van Van Ranst.

Voldoende redenen voor de politiediensten om Van Ranst en zijn gezin dinsdag over te brengen naar een veilige plek, een zogenoemde safe house.

Zolang Conings niet gevonden is, is de kans groot dat Van Ranst met zijn gezin ondergedoken moet blijven. Zelfs als dat nog weken, een maand of langer zou duren. We krijgen te horen dat de dreiging die uitgaat van Conings te groot is om dat niet te doen.

Meest gelezen