De zoektocht naar Jürgen Conings in het Nationaal Park Hoge Kempen is stopgezet (foto zaterdag)

11 militairen die Defensie volgt voor connecties met extreemrechts, verliezen rechten, nog veel vragen over Conings

Elf militairen die door de inlichtingendienst van het leger gevolgd worden voor radicale opvattingen en connecties met extreemrechts, verliezen hun toegang tot wapendepots en krijgen ook geen toegang meer tot gevoelige plaatsen en gevoelige informatie. Dat heeft minister van Defensie Ludivine Dedonder gezegd op RTL-TVi. De zoektocht naar de gewapende en voortvluchtige militair Jürgen Conings heeft intussen nog steeds geen resultaat opgeleverd.

Het federaal parket heeft een onderzoeksrechter gevorderd voor "moordpoging en verboden wapenbezit in een terroristische context" in de zoektocht naar Jürgen Conings. Daarom noemt VRT NWS hem nu een terreurverdachte.

Maandagavond vertrok Jürgen Conings, een gedecoreerde militair met meerdere buitenlandse missies op zijn naam, uit de kazerne met een heel arsenaal aan zware wapens en is sindsdien spoorloos. Sindsdien wordt een enorme klopjacht op hem gehouden, maar die levert voorlopig niks op. Conings staat als enige militair op de lijst van OCAD, het orgaan dat de terreurdreiging in ons land analyseert. Hij wordt beschouwd als potentieel gevaarlijk.

Conings werd ook gevolgd door de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid (ADIV), de inlichtingendienst van Defensie zeg maar, voor extreemrechts gedachtegoed en voor connecties met een extreemrechtse groep die complottheorieën aanhangt. Vorig jaar kreeg hij daarvoor een tuchtsanctie. Hij werd overgeplaatst naar de kazerne in Leopoldsburg en had er ondanks zijn voorgeschiedenis toegang tot alle munitie- en wapendepots.  

Sinds de verdwijning van Jürgen Conings wordt openlijk de vraag gesteld hoe het kan dat een militair die op de radar van de militaire veiligheidsdienst staat een machtiging heeft die hem toegang verschaft tot wapens en munitie en tot vertrouwelijke informatie.

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) heeft nu bij RTL-TVI gezegd dat 11 militairen die door de ADIV gevolgd worden voor radicale opvattingen en sympathieën voor extreemrechts, geen toegang meer krijgen tot de wapendepots. Ook hebben ze geen toegang meer tot gevoelige plaatsen en informatie.

Dedonder had na de verdwijning van Conings aan Michel Hofman, chef Defensie en topman van het leger, gevraagd om onmiddellijk maatregelen te treffen tegen militairen die op de radar staan. Gisteren heeft Hofman aan Dedonder bevestigd dat die maatregelen genomen zijn, zegt de minister.

Veel vragen, weinig duidelijkheid

De zoektocht naar Jürgen Conings concentreerde zich de afgelopen dagen vooral in het Nationaal Park Hoge Kempen in Limburg, omdat zijn auto in de buurt werd gevonden. Verschillende keren werd een groot stuk van het terrein met honderden agenten en militairen doorzocht, zonder resultaat. Het onderzoek daar is nu stopgezet en het park is weer opengesteld voor fietsers en wandelaars.

Waar Conings zich momenteel bevindt, is niet duidelijk. De voortvluchtige militair staat intussen ook in het buitenland geseind, hij staat op de lijst van gezochte personen van de internationale politiedienst Interpol.

Vrijdag en zaterdag zijn in het hele land huiszoekingen uitgevoerd, in de omgeving van Conings, zegt het federaal parket. Meer details worden niet vrijgegeven. Volgens onze informatie hebben speurders onder meer het huis van Conings zelf doorzocht.

Of er andere concrete aanwijzingen zijn in het onderzoek, is niet bekend. De speurders zouden met alle pistes rekening houden. Is Conings ergens ondergedoken? Is hij van plan om toe te slaan? Krijgt hij hulp? Of is hij misschien niet meer in leven? Voorlopig zijn dat vragen waar nog geen duidelijkheid over bestaat.

Conings had meerdere afscheidsbrieven nagelaten waarin hij onder anderen de regering, de virologen en het leger bedreigt. In een brief aan zijn vriendin richt hij zijn kritiek op politici en virologen. "Ik kan niet leven met de leugens van mensen die dan nog moeten beslissen hoe wij moeten leven", klinkt het.

"Langzamerhand is alles op een plaats gevallen en ben ik begonnen met de voorbereidingen. (...) Het maakt mij niet uit of ik sterf of niet. Maar dan zal dat op mijn manier zijn, dan leef ik mijn laatste dagen hoe ik het wil."

De politie in ons land verspreidde eerder al een opsporingsbericht voor Jürgen Conings. Je kan dat hier nalezen. Wie tips heeft of denkt hem gezien te hebben kan bellen naar 0800 30 300.

Weinig ongerustheid bij bezoekers Nationaal Park Hoge Kempen vanmorgen

Sinds gisteravond kunnen wandelaars en fietsers dus opnieuw in het Nationaal Park Hoge Kempen. Volgens gouverneur Jos Lantmeeters werd daar vanmorgen meteen "gretig gebruik van gemaakt", zo zei hij in "De ochtend" op Radio 1.

radio 2

"Ik hoor heel veel mensen die gelukkig zijn dat ze terug mogen gaan wandelen. Mensen hebben enkel wat gezonde argwaan, maar het is zeker niet zo dat ik overstelpt word met vragen van ongeruste mensen", zegt Lantmeeters.

Op dit ogenblik is er is ook geen enkele reden om aan te nemen dat Conings zich nog in ons natuurgebied bevindt. Het is er zeker zo veilig als op andere plekken in ons land."

Nieuwe mars

Voor de tweede opeenvolgende dag is er op sociale media een oproep gedaan voor een steunmars in Maasmechelen voor de voortvluchtige militair Jürgen Conings. Uiteindelijk kwamen zondagnamiddag zowat 200 mensen opdagen.

Voor de start van de steunmars werden de deelnemers toegesproken door initiatiefnemer Achille Chernouh. "Bedankt aan iedereen om Jürgen te steunen. We zijn hier voor de vrijheid van meningsuiting. We zijn hier voor hulp aan militairen die voor onze vrijheid vechten en voor de toekomst van onze kinderen. Dat is waar Jürgen nu voor staat. Die militairen worden uitgezonden en moeten terugkeren zonder de nodige ondersteuning achteraf. Houd rekening met de regels. We houden een stille mars en politiek doet er nu niet aan toe. We zijn hier niet om een of andere partij te steunen. Voor Jürgen!," riep Achille Chernouh naar de opgekomen deelnemers. 

Wie nood heeft aan een luisterend oor, kan bij Tele-Onthaal terecht op het telefoonnummer 106 of via chat op tele-onthaal.be. Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op www.zelfmoord1813.be.  

Meest gelezen