AFP

Dodentol uitbarsting vulkaan Nyiragongo in Congolese stad Goma loopt op tot 15, 170 kinderen vermist

Het dodental na de uitbarsting van de vulkaan Nyiragongo, vlakbij de Congolese stad Goma, is opgelopen tot 15. Vooral de paniek en chaos die ontstonden toen de vulkaan zaterdagavond uitbarstte, hebben mensenlevens geëist. Volgens het VN-kinderfonds Unicef zijn zeker 170 kinderen daardoor vermist geraakt.

Bekijk hier de reportage van "Het journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Vijf inwoners van Goma kwamen om toen de vrachtwagen waarin ze zaten verongelukte terwijl ze probeerden uit de stad te vluchten. Zeker negen van de vijftien slachtoffers zijn overleden in het tumult dat ontstond toen de bevolking massaal op de loop ging voor het lava van de vulkaan. Die lavastromen stopten uiteindelijk in de buitenwijken van de miljoenenstad. Zeker 17 omliggende dorpen zijn wel gedeeltelijk of volledig verwoest. 

Videospeler inladen...

Unicef, het kinderfonds van de VN, verspreidde een persbericht waarin het zegt dat door de paniek 150 kinderen van hun ouders gescheiden geraakten. Zij verblijven op de luchthaven van Goma. Van zeker 170 andere kinderen is niet geweten waar ze op dit ogenblik zijn. 

Vier gevangenen zijn doodgeschoten toen ze probeerden van de chaos te profiteren om uit hun cel te ontsnappen.

Mogelijk loopt het aantal slachtoffers nog op, omdat de zwaarst getroffen gebieden nog niet volledig doorzocht zijn. 

Meest gelezen