Songfestivalwinnaar Måneskin test negatief op drugs, hoelang kan je cocaïnegebruik eigenlijk opsporen?

Het was even wachten voor de uitslag bekend was van de drugstest die de zanger van Måneskin had beloofd af te leggen na het Songfestival. De winnende Italiaan ontkende meteen dat hij tijdens de puntentelling drugs had gebruikt. Maar hoelang is cocaïnegebruik op te sporen? Die vraag legde Radio 2-presentator David Van Ooteghem in “Spits” voor aan toxicoloog Jan Tytgat.

Beelden van de puntentelling van het Eurovisiesongfestival deden het afgelopen weekend heel wat stof opwaaien. Op de beelden was namelijk te zien dat zanger Damiano David van de winnende groep Måneskin zijn hoofd naar een tafeltje beweegt. 

Bekijk hier de bewuste beelden en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

De beelden gingen al snel een eigen leven leiden op sociale media, want deze beweging leek verdacht veel op cocaïne snuiven. De zanger en de groep ontkenden meteen dat er drugsgebruik in het spel was en zeiden dat ze tégen drugs zijn. 

Volgens de EBU, die het Songfestival organiseert, wilde de zanger diezelfde nacht nog een drugstest ondergaan, maar kón dat niet onmiddellijk. "Ze zullen een drugstest laten afleggen eens ze thuis zijn. De groep heeft ons uitgelegd dat er een glas gebroken was en dat de zanger dat aan het opruimen was. We bevestigen dat er inderdaad een gebroken glas werd gevonden en onderzoeken de zaak verder." (Lees verder onder de tweet.)

Vandaag is de zanger getest en blijkt het testresultaat negatief te zijn. Voor dat bekend werd, legde Jan Tytgat, toxicoloog aan de KU Leuven, op Radio 2 uit dat er twee soorten testen zijn om druggebruik op te sporen: sneltesten, zoals de politie gebruikt om druggebruik in het verkeer op te sporen en laboratoriumtesten.  

“Bij de sneltesten heb je het resultaat al binnen de paar minuten. Zij zijn ontwikkeld om te werken met speeksel en urine”, legt Tytgat uit. “Bij die testen kan je op een strookje uitlezen of er cocaïne aanwezig is.”

In het geval van de Songfestivalzanger was het mogelijk al te laat om zo’n sneltest te gebruiken, zegt Tytgat. “Want als je test in het speeksel, dan zegt dat alleen maar iets over eventueel drugsgebruik in de laatste 4 à 5 uur. Nooit langer.” Als er voor de sneltest een urinestaal werd gebruikt, kan wel nog druggebruik in de afgelopen 2 à 3 dagen opgespoord worden.

Als ze een speekseltest gebruiken, dan had dat meteen moeten gebeuren.
Professor Jan Tytgat

“Dus als deze artiest zegt dat hij zich gaat laten testen, maar hij laat daar 36 uren overheen gaan, en hij laat een speekseltest afnemen, dan zegt dat eigenlijk niets over eventueel druggebruik tijdens het Songfestival. Als ze dus een speekseltest gebruiken, dan had dat meteen moeten gebeuren”, aldus Tytgat.

“Als het staal pas later werd afgenomen, is een bevestigingstest op basis van de urine of het bloed nodig”, gaat Tytgat verder. Die testen zijn heel gevoelig en worden gebruikt om het precieze druggehalte te bepalen. Zulke testen worden geanalyseerd in laboratoria. 

Haar

Een andere test die eventueel nog uitsluitsel kan geven, is een analyse van iemands haren, maar die testen worden gebruikt om regelmatig druggebruik op te sporen. 

“Als iemand echt een cocaïneprobleem heeft en veel coke gebruikt, kunnen toxicologen nog weken en zelfs maanden na het laatste gebruik sporen terugvinden van druggebruik. Haar groeit namelijk 1 centimeter per maand. Dus als iemand 6 centimeter haar kan geven, kan je dus tot een half jaar terugblikken.” 

“Zo’n test kan dan uitwijzen of iemand een intensief of sporadisch druggebruiker is. In het geval van de zanger kan je dan controleren of hij de waarheid spreekt, als hij zegt dat hij nooit drugs heeft gebruikt”, besluit professor Tytgat.

Beluister hier het volledige gesprek met professor Jan Tytgat op Radio 2:

Meest gelezen