Arundel Castle

Juwelen van Mary, Queen of Scots, en andere historische voorwerpen gestolen, totale waarde buit: ruim 1,1 miljoen euro

In het zuidoosten van Engeland is voor maar liefst 1 miljoen Britse pond (ruim 1,1 miljoen euro) aan juwelen en historische objecten gestolen uit een kasteel. Daarbij ook de gouden kralen van de rozenkrans die de roemruchte Mary, Queen of Scots, droeg bij haar executie in 1587. Het kasteel was pas sinds dinsdag weer open voor het publiek. De gestolen items hebben een onschatbare historische waarde, de politie heeft een opsporingsbericht verspreid.

Opschudding in Arundel Castle, een middeleeuws kasteel in West Sussex, in het zuidoosten van Engeland. Daar is vrijdagavond een diefstal gepleegd, en wat voor een. Onbekenden zijn er aan de haal gegaan met goud, zilver en andere historische objecten ter waarde van maar liefst 1 miljoen Britse pond. Dat is omgerekend ruim 1,1 miljoen euro. Bij de gestolen voorwerpen zijn ook de gouden kralen uit de rozenkrans die Mary, Queen of Scots, droeg bij haar executie in 1587. Mary, de eerste en enige koningin van Schotland, was ter dood veroordeeld omdat ze betrokken was in een complot om de Engelse koningin Elizabeth I van de troon te stoten.

Vrijdagavond rond 22.30 uur plaatselijke tijd ging een inbraakalarm in het kasteel af. De politie was binnen enkele minuten ter plaatse. Volgens een woordvoerder van Sussex Police zijn "meerdere voorwerpen met een grote historische waarde" gestolen. Naast de kralen gaat het bijvoorbeeld om speciale kroningsbekers die Mary schonk aan de Earl Marshal, de adelmaarschalk, die een belangrijke ceremoniële functie bekleedt.

Het kasteel was maar sinds dinsdag weer open voor het publiek. "De voorwerpen werden met geweld meegenomen uit de kast waarin ze opgesteld stonden", zegt de politie in een mededeling. Ze vraagt iedereen die de voorbije dagen het kasteel bezocht en verdachte dingen opmerkte, om contact op te nemen. "Als u de gestolen voorwerpen te koop aangeboden krijgt, of hoort dat iemand ze te koop aanbiedt, horen we ook graag van u."

De kast waarin onder meer de rozenkrans van Mary, Queen of Scots, tentoongesteld is, het artikel gaat voort onder de foto:

Sussex Police

"De gestolen voorwerpen hebben een aanzienlijke economische waarde, maar als unieke artefacten uit de collectie van de hertogen van Norfolk, hebben ze een onmetelijk grotere en onschatbare historische waarde", zegt een woordvoerder van de Arundel Castle Trustees, die het domein uitbaat. "Daarom sporen we iedereen die informatie heeft aan om naar de politie te stappen en hen te helpen die schatten terug te brengen naar waar ze thuishoren."

Arundel Castle was tussen de 15e en de 17e eeuw de thuishaven van de invloedrijke adellijke familie Howard, die topposities bekleedde aan het koninklijke hof van onder meer de Tudors. Onder anderen Anna Boleyn, de tweede echtgenote van Henry VIII, behoorde tot de Howard-"clan". Leden van de familie Howard kregen de titel hertog van Norfolk, een van de belangrijkste adellijke titels in Engeland. De titel is altijd in de Howard-familie gebleven.

Portret van Mary, Queen of Scots, artikel gaat voort onder de foto:

Schilderij "Mary, Queen of Scots", onbekende artiest, 17e eeuw, Blairs Museum
Wikimedia Commons

Wie is Mary, Queen of Scots?

Mary, Queen of Scots leidde een leven dat op zijn minst turbulent te noemen is. Ze werd geboren als Mary Stuart op 8 december 1542  als dochter van de Schotse koning James V. Amper 6 dagen later overleed haar vader. Ze was de enige wettige erfgenaam en werd dus koningin van Schotland. Als 5-jarige werd ze naar Frankrijk gestuurd om daar opgevoed te worden, als toekomstige bruid voor de 3-jarige Franse kroonprins. Wat paste in het plan om een verbond te smeden tussen het katholieke Schotland en Frankrijk, tegen het protestantse Engeland.

Op 16-jarige leeftijd trad ze in het huwelijk met François, die na de dood van zijn vader een jaar later koning van Frankrijk werd. Nog een jaar later echter stierf François, op haar 18e was Mary dus al weduwe. Ze keerde terug naar Schotland, nam er de leiding over, en werd geliefd bij het volk. De Schotse adel zag haar echter niet graag komen.

In 1565 trouwde ze een tweede keer met Lord Darnley, in 1566 kreeg ze een zoon. Darnley bleek echter complotten te smeden tegen Mary, samen met de Schotse adel. Mary kon hem alsnog overtuigen om zich weer bij haar aan te sluiten. Ze vluchtten, maar in 1567 werd Darnley zelf vermoord. Drie maanden na zijn dood trouwde Mary met Lord Bothwell, een van de hoofdverdachten van het moordcomplot op Lord Darnley. Het is nog altijd niet duidelijk of ze dat zelf wilde of dat ze daartoe gedwongen werd.

Mary werd gevangengenomen door de rebellerende Schotse adel en gedwongen haar troon af te staan, ten voordele van haar zoon. Maar ze kon ontsnappen en verzamelde een leger rond zich om haar troon terug te winnen. Ze werd echter verslagen en vluchtte naar Engeland. Daar zagen ze haar evenmin graag komen omdat ze ook aanspraak kon maken op de Engelse troon, waar op dat moment Elizabeth I zat. Zij waren familie: Henry VIII, Elizabeths vader, was de oom van Mary's vader.   

Mary zat 19 jaar in gevangenschap in Engeland. Ze werkte mee aan een complot om Elizabeth I van de macht te verdrijven, dat werd echter ontdekt. Mary werd ter dood veroordeeld en op 8 februari 1587 geëxecuteerd. Haar enige zoon James werd na de dood van Elizabeth I de koning van Engeland en Schotland.

Schilderij "The execution of Mary, Queen of Scots", Abel de Pujol, 19e eeuw, Musée des Beaux-Arts in Valenciennes
Wikimedia Commons

Meest gelezen