Radio 2

"Kom op straat voor Palestina": protest in Turnhout voor solidariteit met Palestijnen

In Turnhout is op drie pleinen een protestactie aan de gang voor vrede en solidariteit met de Palestijnen. De organisatoren kregen van de stad toestemming om met maximaal 150 personen te protesteren, maar dan verdeeld over het Warandeplein, de Nieuwe Kaai en de Grote Markt. Alle deelnemers moesten zich op voorhand inschrijven, waardoor niet iedereen die wou, aanwezig kon zijn. De protestactie verloopt rustig.

Een tiental organisaties hadden opgeroepen om rond 17.00 vanmiddag samen op straat te komen in solidariteit met de Palestijnen. "Er heerst al meer dan 70 jaar onrust in heel het gebied en we willen dat er internationaal ingegrepen wordt. Het is onze plicht om niet te zwijgen. Palestijnen worden er al jaren uitgesloten en bezet, en dat willen de burgers hier ook onder de aandacht brengen", legt mede-organisator Mieke Clymans van Hart boven Hard uit. 

We willen dat er internationaal ingegrepen wordt. Het is onze plicht om niet te zwijgen

Mede-organisator Mieke Clymans, Hart boven Hard

Bij de actievoerders komt die boodschap ook steeds terug. "Er is niet zo'n groot verschil meer met de aApartheid destijds in Zuid-Afrika. En Turnhout gaat daar misschien geen verschil in maken, maar we willen wel mee de aandacht vestigen op deze problematiek", klinkt het. "Dit is het minste dat we kunnen doen. We willen ook aan onze kinderen laten zien dat ze moeten opstaan voor datgene waarin ze geloven", gaat een andere deelnemer verder.

Coronamaatregelen

Door corona kon er geen grootschalige protestactie doorgaan en moesten de actievoerders zich van het stadsbestuur verdelen over het Warandeplein, de Nieuwe Kaai en de Grote Markt. In totaal mochten er maximaal 150 personen aanwezig zijn.  De actievoerders volgden die maatregelen goed op.

De organisatie had zich wel voorbereid op de komst van nog meer deelnemers, want in een mum van tijd waren alle plaatsen voor het protest volzet. Er moest zelfs een wachtlijst worden aangelegd. "Maar er zijn voldoende stewards aanwezig om ervoor te zorgen dat er niet meer mensen aanwezig kunnen zijn op die plaatsen. Als er toch meer mensen komen opdagen, dan moeten ze onmiddellijk vertrekken", aldus Clymans.

Meest gelezen