Toch ook kritiek op feest Club Brugge: "Gevoel dat we in 2 werelden leven, die van de zorg en die van het voetbal"

De ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icuro is bezorgd na de beelden van de kampioenenviering van Club Brugge gisteren. "Er ontstaan stilaan twee werelden: één van de zorg en één van het voetbal", zegt Margot Cloet van Zorgnet-Icuro aan VRT NWS. Ook de eventsector is verontwaardigd: "Schakel ons in, onze sector is gewoon dit soort dingen veilig te organiseren". Viroloog Steven Van Gucht noemt het "een goede waarschuwing voor het EK".

Gisteren zijn enkele duizenden mensen bij elkaar gekomen om de kampioenentitel van Club Brugge in het voetbal te vieren. Daarbij zijn niet alle coronamaatregelen gevolgd: veel mensen droegen geen mondmasker en er werd onvoldoende sociale afstand gehouden. Cloet reageert dan ook verontwaardigd. "Ik heb er met grote ogen naar zitten kijken", zegt ze aan VRT NWS.

De topvrouw van de zorgkoepel snapt dat mensen een uitlaatklep nodig hebben, maar heeft het gevoel dat we stilaan in twee werelden leven: die van de zorg en die van het voetbal. "Er zijn nog altijd heel wat mensen die vechten voor hun leven wegens covid", benadrukt ze.

Er zijn echt wel genoeg voorbeelden van hoe het wel kan

Het aantal mensen op intensieve zorg is intussen wel al aan het dalen. "Het is een goed signaal dat de cijfers dalen. Er zijn ook al grote groepen mensen gevaccineerd, maar grote groepen ook nog altijd niet. Ik hoop dat de viering geen effect gaat hebben op het aantal besmettingen."

Cloet begrijpt niet dat er geen betere voorzorgsmaatregelen zijn genomen op voorhand. Al snapt ze ook wel dat de politie niet met harde hand is opgetreden. "Men moet dit niet met geweld bestrijden, maar het wel goed op voorhand bekijken. Als je kijkt hoe vlot het loopt op de terrassen in de horeca. Daar werken ze met de mondmaskers en zien ze toe dat er maar vier mensen aan tafel zitten. Er zijn echt wel genoeg voorbeelden van hoe het wel kan."

Viroloog Van Gucht: "Goede waarschuwing voor EK"

Viroloog Steven Van Gucht snapt dat het moeilijk is om te blijven volhouden, maar roept toch op om nog steeds voorzichtig te zijn. "We hebben een moeilijk jaar achter de rug voor veel mensen op veel vlakken", zegt hij aan VRT NWS. "We zien nu meer en meer het licht op het einde van de tunnel. Dan wordt het moeilijk om nog veel zaken vol te houden. Het is wel belangrijk om eraan te herinneren dat we nog niet uit de gevarenzone zijn."

De tijd van feesten gaat komen

Van Gucht noemt het nog "te vroeg" voor grote vieringen. "De tijd van feesten gaat komen", belooft hij. "We zitten in een overgangsfase. Nog veel mensen moeten worden gevaccineerd en er is nog veel virus in omloop." Net als Cloet denkt hij dat dit soort zaken veel beter op voorhand moet worden bekeken. "Eens het uit de hand begint te lopen, kun je er nog weinig aan doen."

De kampioenenviering van Club Brugge is voor Van Gucht dan ook "een goede waarschuwing voor het EK" dat er zit aan te komen. "Als je dat op voorhand goed afspreekt -ook met de deelnemers, niet alleen de organisatoren- kan je veel doen", aldus de Sciensano-viroloog. "Goede afspraken maken goede vrienden."

Eventsector: "Gebruik ons"

Bij Sound of Silence, de actiegroep van de cultuur- en eventsector, reageren ze teleurgesteld dat ze niet zijn ingeschakeld om te helpen bij de titelviering van Club Brugge. "Ze hadden beter een beroep gedaan op mensen die dat professioneel kunnen aanpakken", zegt Katrien Vermeire van Sound of Silence aan onze redactie.

"De club valt niets te verwijten", benadrukt ze wel. "Ze hadden een testevenement gedaan binnen in het stadion, maar je had van ver kunnen zien aankomen dat mensen ook buiten het stadion gingen komen vieren." En daar had de expertise van de evenementensector volgens Vermeire kunnen helpen en het verschil kunnen maken.

Gebruik ons, het zal iedereen ten goede komen

"Het is een beetje een slag in het gezicht van heel wat professionals die al meer dan een jaar hun job niet meer kunnen uitoefenen", zegt ze voort. "Schakel ons in. We hadden bijvoorbeeld ervoor kunnen zorgen dat mensen niet bijeen gepakt zaten, dat ze afstand houden door de ruimte in verschillende vakken in te delen."

Met het EK dat in juni start in het achterhoofd roept Vermeire dan ook op om haar sector te gebruiken. "Stoot je geen tweede keer aan dezelfde steen. We zijn het gewoon van dit soort dingen veilig te organiseren. Gebruik ons, het zal iedereen ten goede komen."

We hebben ook voor een reactie gepolst bij het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), maar voorlopig wensen ze niet te reageren. De minister heeft intussen wel een tweet de wereld in gestuurd.

Ook Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) wenst niet te reageren.

Meest gelezen