PRE

Liveblog: Overlegcomité uitgesteld tot 4 juni in afwachting van regels rond Europees coronapaspoort

Het Overlegcomité zal niet vrijdag, maar pas volgende week samenkomen. De bijeenkomst is uitgesteld in afwachting van Europese regels over reizen. Intussen blijft het aantal covidpatiënten in de ziekenhuizen en op intensieve zorg dalen. Ook het aantal overlijdens neemt nog af. Vanaf vandaag versoepelen ook de maatregelen in het deeltijds kunstonderwijs en het volwassenenonderwijs. Volg het belangrijkste coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Overlegcomité uitgesteld tot vrijdag 4 juni

Het Overlegcomité zal pas op vrijdag 4 juni bijeenkomen. Dat laat premier Alexander De Croo (Open VLD) weten. 

Op het Overlegcomité komen de verschillende regeringen van ons land samen; sinds het aantreden van de regering-De Croo is het Overlegcomité hét platform geworden om te beslissen over nieuwe coronamaatregelen.

Het Overlegcomité zou normaal gezien op vrijdag 28 mei samenkomen, komende vrijdag dus. Maar die bijeenkomst wordt dus een week uitgesteld, tot 4 juni.

Het uitstel van het Overlegcomité heeft te maken met de beslissingen over reizen, daar zou deze week nog onvoldoende duidelijkheid over zijn. Verwacht wordt dat pas later deze week ook de aanbeveling van de Europese Commissie rond reizen bekend zal zijn. Die aanbeveling moet ook nog worden omgezet in Belgische maatregelen. 

Lees meer in dit artikel over de Europese plannen voor een "coronapaspoort":

Blik op de cijfers: 542 patiënten op intensieve zorg

 • Van 17 tot en met 23 mei werden elke dag gemiddeld 118 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 14 procent minder dan de week ervoor. Tussen 10 en 16 mei waren er gemiddeld 138 opnames per dag. Het aantal ziekenhuisopnames daalt al bijna vier weken op rij, de daling blijft ook significant.
 • Gisteren, zondag 23 mei, meldden de ziekenhuizen 87 opnames (-35 in vergelijking met zaterdag 22 mei). 70 patiënten (-117) konden dan weer het ziekenhuis verlaten. Lage cijfers, maar dat is te verklaren: ze hebben betrekking op het aantal opnames en het aantal ontslagen op zaterdag. Op weekenddagen zijn er traditioneel minder opnames en ontslagen.
 • De ziekenhuizen rapporteerden zondag een totaal van 1.506 covidpatiënten in het ziekenhuis (+13 in vergelijking met vrijdag). Ook dat cijfer verwijst naar de situatie op zaterdag. Op weekbasis is het totale aantal patiënten in het ziekenhuis gedaald met 16 procent.
 • 542 covidpatiënten (-2) liggen op intensieve zorg, 331 (-13) hebben beademing nodig. Het aantal patiënten op intensieve zorg blijft op weekbasis achteruitgaan. Op weekbasis is het aantal opnames op de afdelingen gedaald met 12 procent, het aantal patiënten dat aan de beademing ligt is gedaald met 14 procent.
 • Ter vergelijking: op 20 februari lagen 315 patiënten op intensieve zorg. Dat aantal was het laagste sinds het begin van de derde golf.
 • In de week van 14 tot en met 20 mei overleden elke dag gemiddeld 20 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 25 procent gedaald in vergelijking met de week ervoor. Tussen 7 en 13 mei waren er gemiddeld 26 overlijdens. De teller van het totale aantal doden in ons land staat op 24.842.
 • Tussen 14 en 20 mei werden per dag gemiddeld 2.410 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is 6 procent meer dan de week ervoor. Het aantal bevestigde besmettingen stijgt dus lichtjes. We moeten er wel rekening mee houden dat 13 mei, Hemelvaart, nu in de vergelijkingsweek beland is. Dat betekent dat we een "normale" week vergelijken met een week met een extra feestdag, waarop traditioneel minder mensen zich laten testen.
 • Volgens statisticus Bart Mesuere (UGent) is het daardoor moeilijker om de cijfers over de weekgemiddelden bij de besmettingen te interpreteren. Je kan naar dagcijfers kijken, al zijn die wel meer onderhevig aan schommelingen, waarschuwt Mesuere.
 • Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.047.128 besmettingen geregistreerd.
 • Tussen 13 en 19 mei werden dagelijks gemiddeld 43.300 tests afgenomen. Dat is 16 procent minder dan de week ervoor. Het gemiddelde aantal tests is sinds begin deze week aan het dalen.
 • De positiviteitsratio tussen 13 en 19 mei (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 5,7 procent (0,3 procent minder dan vorige week). Dat betekent dat net geen 6 op de 100 van de afgenomen testen positief waren en dat er nog veel virus in omloop is. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend.
 • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 0,90. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld minder dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie. De R-waarde zat in januari ónder de 1.
 • Gisteren, op 23 mei (de laatste dag waarvoor cijfers beschikbaar zijn), hebben 4.357.794 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 47,3 procent van de volwassen bevolking. 1.684.642 van hen zijn volledig beschermd.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.  

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kan je hier lezen.

Luide muziek en gezang leiden tot opdoeken van lockdownfeestje in Koersel

De lokale politie van de zone Beringen-Ham-Tessenderlo heeft vanmorgen rond 1 uur een lockdownfeestje moeten stilleggen in Koersel (Beringen). Er werden in totaal negen corona-pv's uitgeschreven. Er kwam een melding over nachtlawaai waarna een ploeg van de politie ter plaatse ging. De agenten hoorde vanop straat luide muziek en gezang vanuit een woning komen.

Die elementen wezen duidelijk op een feestje dat in het huis bezig was. Op het gelijkvloers stootte de politie op zeven personen in feestkledij. Op de bovenverdieping zaten nog twee feestvierders verstopt. Nadat ze allemaal een corona-pv hadden gekregen, werd het feestje uiteraard stilgelegd.

WHO: "Tien landen monopoliseren drie kwart van coronavaccins"

De verdeling van de coronavaccins wereldwijd is "schandalig onevenwichtig", zo heeft Tedros Adhanom Ghebreyesus, de topman van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), gezegd. Meer dan drie kwart van de vaccins wordt toegediend in amper tien landen. Hij riep op om ernaar te streven 10 procent van de bevolking in elk land op de wereld te vaccineren tegen september, en 30 procent tegen eind 2021.

"Je kan dit niet diplomatisch zeggen: een kleine groep landen maakt en koopt de meerderhied van de vaccins, en ze controleren daarmee het lot van de rest van de wereld", zo zei de directeur-generaal van de WHO. "De realiteit is dat landen die nu kinderen en lagerisicogroepen inenten, dat doen ten koste van gezondheidswerkers en hogerisicogroepen in andere landen."

Om tegen september in elk land één op de tien inwoners te kunnen vaccineren, moeten er volgens Tedros 250 miljoen mensen gevaccineerd worden in de ontwikkelings- en groeilanden. De WHO hoopt dat tegen eind 2021 in elk land 30 procent van de bevolking ingeënt kan zijn.

Meer dan 6 miljoen coronaprikken toegediend

Er zijn in totaal nu al meer dan 6 miljoen dosissen van een coronavaccin in ons land toegediend. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het wetenschappelijke instituut Sciensano.

Gisteren, op 23 mei (de laatste dag waarvoor cijfers beschikbaar zijn), hebben 4.357.794 mensen in ons land minstens één prik gekregen. Dat is 47,3 procent van de volwassen bevolking. 1.684.642 van hen kregen ook al een tweede prik of zijn volledig beschermd.

Israël schrapt vanaf 1 juni bijna alle coronamaatregelen

Israël wil vanaf 1 juni zowat alle coronamaatregelen schrappen, nu het merendeel van de bevolking gevaccineerd is. Dat heeft minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein gisteren aangekondigd.

Het aantal bevestigde besmettingen in Israël is de voorbije weken gestaag gedaald, een gevolg van de doorgedreven vaccinatiecampagne. Ongeveer 5 van de 9 miljoen inwoners zijn volledig ingeënt. Zaterdag werden maar 12 nieuwe besmettingen geregistreerd. In januari was er nog een piek van 10.000 bevestigde besmettingen per dag.

De strenge maatregelen zullen vanaf 1 juni niet meer verlengd worden. Ook de pas waarmee gevaccineerden toegang kregen tot onder meer culturele voorstellingen en sportwedstrijden, is vanaf dan niet meer nodig. Wel moeten inwoners nog altijd mondkapjes dragen op openbare plekken.

India: meer dan 300.000 overlijdens door corona sinds begin van pandemie

In India is een nieuwe trieste grens bereikt. Volgens cijfers van het ministerie van Volksgezondheid zijn sinds het begin van de pandemie meer dan 300.000 mensen overleden als gevolg van een coronabesmetting. India is daarmee het derde land ter wereld met de meeste coronadoden, na de Verenigde Staten en Brazilië.

De voorbije 24 uur werden 4.454 overlijdens geregistreerd, wat het totale aantal dodelijke slachtoffers op 303.720 brengt. 8,6 procent van de bijna 3,47 miljoen overlijdens die wereldwijd geregistreerd zijn sinds begin van de pandemie, deed zich voor in India. Allicht ligt het werkelijke aantal overlijdens nog hoger.

Er zijn de voorbije 24 uur ook 222.315 nieuwe besmettingen bevestigd, wat het totale aantal op bijna 27 miljoen brengt. In absolute aantallen zijn er alleen in de Verenigde Staten nog meer besmettingen geregistreerd. En ook hier ligt het werkelijke aantal hoogstwaarschijnlijk hoger.

India kampt met een enorme uitbraak van het coronavirus, in de hand gewerkt door een nieuwe variant en door religieuze festivals en politieke bijeenkomsten die zijn blijven doorgaan, ondanks waarschuwingen. Het al zwakke gezondheidssysteem kraakt in zijn voegen. In de steden lijkt de situatie nu een ietsje te verbeteren, maar het armere platteland zit nog altijd in het oog van de storm.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Eerste grote vaccinatiecentra in Japan gaan vandaag pas open

Japan heeft vandaag pas zijn grote vaccinatiecentra geopend, waar op grote schaal spuitjes tegen het coronavirus worden gezet. Het land hoopt zo wat van de achterstand tegenover andere landen goed te maken.

De eerste centra openden in Tokio en Osaka. Dagelijks zullen duizenden 65-plussers er terechtkunnen voor een vaccin. Japan hoopt tegen eind juli de oudste bevolkingsgroep te hebben gevaccineerd. Tot op vandaag is amper 2 procent van de 126 miljoen inwoners er volledig gevaccineerd. In de VS bijvoorbeeld is dat al 40 procent.

De Japanse overheid krijgt heel wat kritiek over het trage verloop van de vaccinatiecampagne. Japan hanteert erg strikte medische regels, maar ook bureaucratie weegt op de campagne. Intussen is het aantal coronabesmettingen er opnieuw aan het stijgen en staat het gezondheidssysteem er onder zware druk.

Deze zomer moeten in Japan de Olympische Spelen doorgaan. Een meerderheid van de Japanners is gekant tegen de Spelen gezien de stijgende coronacijfers. Het organiserend comité houdt evenwel voet bij stuk.

Vaccinatiecentrum in Tokio
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Statisticus Bart Mesuere: "In de hele Hemelvaartsweek minder getest, en dat zien we nu in de cijfers"

Voor toelichting bij de coronacijfers gaan we te rade bij statisticus Bart Mesuere (UGent). Bij het gemiddelde aantal nieuwe besmettingen per dag zien we op weekbasis opnieuw een lichte stijging, met 6 procent. Hoe verklaart hij dat? "Dat komt door Hemelvaartsdag, donderdag 13 mei", bevestigt hij. "Dat is een feestdag, waarop veel minder getest wordt. 13 mei is nu doorgeschoven naar de week waarmee vergeleken wordt."

Ter info: we vergelijken vandaag de periode 14-20 mei met de periode 7-13 mei. We vergelijken dus een "normale" week met een week waarin een extra feestdag zit. En dat er dan minder getest wordt, zien we in de dagcijfers: op donderdag 13 mei waren er 928 bevestigde besmettingen, een week later, op donderdag 20 mei waren dat er 2.325. Een fors pak meer dus.

Maar er is meer aan de hand, zegt Mesuere. "We zien dat er in de hele week van Hemelvaart minder testen uitgevoerd zijn. Dat komt waarschijnlijk doordat veel mensen op vrijdag een brugdag hadden naar het weekend en de scholen dan dicht waren. Er zijn ook scholen die in die week een extra verlofdag ingelast hebben, naast die twee dagen. Dat zou kunnen verklaren waarom er in heel die week minder getest is."

Het is moeilijk om de besmettingscijfers dezer dagen juist te kunnen interpreteren. Het wordt er de komende weken niet makkelijker op, want het is vandaag pinkstermaandag, opnieuw een feestdag.

Statisticus Bart Mesuere

Die situatie lijkt zich nu wat te corrigeren. Er wordt weer meer getest, van ongeveer 41.000 in de Hemelvaartsweek naar bijna 50.000 nu.

Het is dus niet één enkele (feest)dag in de vergelijkingsweek waarop minder getest is, maar een hele week waarin minder getest is. We gaan de komende dagen dus nog stijgingen in de besmettingen zien, zonder dat dat iets hoeft te betekenen. De positiviteitsratio (het aantal positieve tests in verhouding tot het totaal aantal uitgevoerde tests) blijft bovendien ook verder dalen, en dat is goed nieuws.

"Het is hoe dan ook moeilijk om de besmettingscijfers dezer dagen juist te kunnen interpreteren", zegt Mesuere. "En het wordt er de komende weken niet makkelijker op, want het is vandaag pinkstermaandag, alweer een nieuwe feestdag."

Meest gelezen