Mediagebouw in Antwerpen tijdlang ontruimd na bedreiging vanuit Nederland, VTM Nieuws vanuit noodstudio in Vilvoorde

De gebouwen van DPG Media - waar onder meer VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws zitten - zijn gisteren ontruimd na een dreiging die vanuit een Nederlandse extreemrechtse groep zou komen. Het VTM Nieuws om 19 uur werd daardoor gepresenteerd vanuit een noodstudio in Vilvoorde. 

Nieuwsanker Dany Verstraeten presenteerde de nieuwsuitzending gisteren niet vanuit de nieuwe studio in Antwerpen, maar vanuit een noodstudio in Vilvoorde. Dat zag er vanuit de coulissen als volgt uit:  

Bekijk hier hoe Dany Verstraeten de "nooduitzending" van het VTM-nieuws begon (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Wat was er nu aan de hand? De redacties van de verschillende media van DPG in Antwerpen moesten hun werkplek verlaten wegens een bedreigingsbericht dat rond 17.30 uur binnenliep. In het DPG-gebouw bevinden zich onder andere ook de redacties van de krant het Laatste Nieuws en De Morgen.

Aanvankelijk werd het gebouw op het Mediaplein deels ontruimd en vervolgens werd het volledig ontruimd zodat de politie het gebouw kon uitkammen met speurhonden. Tegen het einde van de nieuwsuitzending was die zogenoemde sweeping afgerond. 

Intussen blijkt dat de dreiging zou zijn uitgegaan van een Nederlandse extreemrechtse groep. Dat schrijven de kranten van DPG vanmorgen zelf, en het wordt ons bevestigd. Wat de dreiging precies zou hebben ingehouden, is niet duidelijk.

Willem Migom, woordvoerder van de Antwerpse politie verzekerde dat er bij de doorzoeking niets is gevonden. Maar, zo voegde hij eraan toen, "tot we zeker zijn vanwaar de dreiging afkomstig is, kan er niet uitgesloten worden dat er nog zaken die tegen het gebouw gericht zijn gebeuren. Daarom voorzien we voor de rest van de avond nog extra manschappen." 

Het zekere voor het onzekere

Over de precieze vorm of inhoud van het dreigbericht wil de politie geen details kwijt. Politiewoordvoerder Migom zegt dat de politie dergelijke bedreigingsberichten altijd serieus neemt. “We kunnen niet het risico lopen dat er iets door de mazen van het net glipt.” 

Bekijk hier het verslag van "Het journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Zorgwekkend"

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) had het op Twitter over "zorgwekkend nieuws". "Bedreigingen tegen journalisten kunnen nooit. Sterkte aan alle medewerkers bij DPG Media", schreef hij.  (Lees verder onder de tweet.)

Er wordt vooralsnog geen directe link gelegd met het onderzoek naar Jürgen Conings, de zwaarbewapende beroepsmilitair waar al bijna een week naar wordt gezocht. De ontruiming van het Antwerpse mediagebouw zit vooralsnog bij het Antwerpse parket, het onderzoek naar Jürgen Conings zit bij het federaal parket.

Meest gelezen