Meer en ernstigere gevallen van intrafamiliaal geweld in West-Vlaanderen

Sinds het begin van de coronacrisis zijn er in West-Vlaanderen 15 procent meer gevallen van intrafamiliaal geweld gemeld. De feiten zijn ook ernstiger dan vroeger. De hulpverlening wil er alles aan doen om het geweld binnen het gezin te verminderen en gaat daarom beter samenwerken.

In tijden van corona wordt er meer geweld gebruikt binnen het gezin en daar willen de Centra voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) in West-Vlaanderen, maar ook de politie, het OCMW en nog andere diensten iets aan doen. Concreet willen ze de beschikbare hulp beter op elkaar afstemmen. Zo kunnen gezinnen die te maken krijgen met intrafamiliaal geweld sneller en op meerdere vlakken tegelijk geholpen worden.

Psycholoog Ann Vandenbroucke van het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk: "Vaak zijn er verschillende, onderliggende oorzaken van geweld binnen het gezin. Denk maar aan psychische problemen, alcoholmisbruik of administratieve en financiële problemen. Dat zijn allemaal verschillende dingen. Je kan dan werken aan de relaties binnen het gezin, maar als er ondertussen niets gedaan wordt aan de financiële problemen, dan blijft het stressniveau heel hoog. Dus als we op hetzelfde moment op verschillende vlakken werken, dan heeft relatiebegeleiding veel meer kans op slagen. Anders zitten ze met hun gedachten toch ergens anders."

Meest gelezen