Videospeler inladen...

Politie en stad verdedigen omstreden titelviering Club Brugge: "Mondmasker niet afdwingen met waterkanon of matrak"

Er is opnieuw veel kritiek op de kampioenenviering van Club Brugge gisterenavond: er kwam net als donderdag te veel volk bijeen, vaak zonder mondmaskers en zonder sociale afstand. Zowel de politie als het stadsbestuur zijn opvallend mild voor de supporters. "We wilden het niet met geweld tegenhouden", zegt Dirk Van Nuffel, de korpschef van de Brugse politie in "De ochtend" op Radio 1. "De supporters moeten de kans krijgen om te juichen en feest te vieren."

De burgemeester en de korpschef van de politie van Brugge tonen begrip voor de uitbundige kampioenenviering van gisteravond. De supporters van Club Brugge hadden de toelating om samen te komen, maar ze hielden zich niet aan de afspraken. De feestvierders zongen en dansten zonder afstand te houden, en maar weinig mensen droegen een mondmasker.

"Je kunt het niet dragen van een mondmasker niet bestrijden met een waterkanon of een matrak", zegt Van Nuffel. "Dat is de reden waarom we niet offensief zijn tussenbeide gekomen. Ze hebben zich een heel coronajaar bijzonder gedisciplineerd gedragen en dan heb ik dus ook enig begrip voor de uitlaatklep van donderdag en zeker van gisteren."

"Het voetbal zit in onze genen", gaat de korpschef voort. "Een kampioenenviering hoort daarbij. Ik had het natuurlijk ook graag anders gehad, maar je kunt het enthousiasme van de supporters niet tegenhouden en we wilden het niet met geweld tegenhouden", zegt hij.

Bekijk het verslag uit "Het journaal" van 24 mei, en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

Toch zegt hij ook dat de coronacrisis nog niet voorbij is en het virus nog niet weg is. Al lijkt hij de mogelijke gevolgen van de flagrante schendingen van de maatregelen gisteren te minimaliseren. "Als er na gisterenavond een aantal mensen corona hebben opgelopen, dan zullen ze twee weken uitzieken en hebben ze tijd om na te denken of ze bij die viering wel verstandig zijn geweest."

De korpschef hekelt ook de kritiek die het optreden van de Brugse politie nu krijgt. "Draai de redenering even om: hoe zou men reageren als we offensief hadden opgetreden? Als we onmiddellijk de Platse van Sint-Andries hadden schoongeveegd?" Volgens Van Nuffel was de afspraak om geen geweld te gebruiken en hebben ze wel degelijk ingegrepen. "Er zijn 22 arrestaties geweest en 30 pv’s uitgeschreven voor vuurwerk."

Beluister het gesprek in "De ochtend" en lees eronder voort:

Burgemeester: "Sta volledig achter aanpak politie"

Ook burgemeester Dirk De fauw (CD&V) verdedigt het optreden -of het gebrek daaraan- van de politie. Volgens hem heeft de strategie om alles rond het Jan Breydelstadion te concentreren gewerkt. "Iedereen is daar gebleven", zegt hij aan VRT NWS. "Er is ook geen zinloos geweld gebruikt. We hebben geen waterkanon, geen traangas en dergelijke moeten inzetten. Dat zou niet evenredig geweest zijn met de inbreuken."

"Ik sta volledig achter de manier waarop de politie de zaak heeft aangepakt", zegt de burgemeester nog. "Ik denk dat je als politie duidelijk de schade kunt beperken door bepaalde dingen toe te laten, met de wet achter de hand."

Ook hij benadrukt dat er wel degelijk pv’s zijn uitgeschreven. Niet voor het met de voeten treden van de coronamaatregelen, maar wel bijvoorbeeld voor het gebruik van vuurwerk. Er is ook vuurwerk en sterkedrank in beslag genomen.

Volgens De fauw is het feestgedruis beter verlopen dan afgelopen donderdag. "In vergelijking met donderdag heeft Club Brugge zich meer gehouden aan de afspraken", zegt hij daarover. "Er was geen fysiek contact tussen de supporters en de spelers. Ook op mijn verzoek droegen de spelers als statement een mondmasker op het podium. De ene al beter dan de andere."

We hebben ook voor een reactie gepolst bij het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), maar voorlopig wensen ze niet te reageren. De minister heeft intussen wel een tweet de wereld in gestuurd.

Ook Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) wenst niet te reageren.

Hoe reageren supporters op een terras in Antwerpen op het feest in Brugge? Bekijk hier de reportage van "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen