Archieffoto van overgangspresident Bah Ndaw

Opstandige soldaten pakken president en premier van Mali op

In Mali hebben soldaten de president en de premier van het West-Afrikaanse land gevangengenomen en naar een militaire basis gebracht. Ze zijn het niet eens met een herschikking van de interimregering, waarbij het leger twee posten verloor. Na een eerdere staatsgreep door het leger vorig jaar moesten de president en de premier Mali voorbereiden op nieuwe verkiezingen en een nieuwe burgerregering. De internationale gemeenschap reageert afkeurend op de nieuwe ontwikkelingen. 

Naast president Ndaw en premier Ouane namen opstandige soldaten ook de minister van Defensie gevangen. Ze zijn naar een legerbasis in Kati gebracht, een vijftiental kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Bamako. 

Directe aanleiding voor deze nieuwe staatsgreep blijkt een herschikking van de interimregering die gisteren is aangekondigd. Het leger verloor daarbij twee belangrijke ministerposten, namelijk Binnenlandse Veiligheid en Defensie. Nauwelijks enkele uren later volgde de actie van de militairen. Een officier zei aan persbureau Reuters: "Wat zij gedaan hebben (de regeringsherschikking) is niet goed. Dat laten we hen weten." 

Nog geen anderhalf jaar geleden zette het leger de toenmalige president, Ibrahim Boubacar Keita, af. Na die staatsgreep kregen overgangspresident Bah Ndaw en premier Moctar Ouane de opdracht om in 18 maanden tijd het land voor te bereiden op nieuwe verkiezingen, waarna de macht weer in handen van een nieuwe burgerregering zou komen.

Ongeruste internationale gemeenschap

De soldaten die in de actie van gisteren betrokken zijn, hebben beloofd dat de burgers snel de macht weer terug zullen krijgen, maar de recente ontwikkelingen stemmen de internationale gemeenschap ongerust. De Afrikaanse Unie, de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse  staten, de Europese Unie, de VN-Missie in Mali, veroordelen allemaal "krachtdadig" de poging tot staatsgreep. Ze eisen de vrijlating van de vastgezette politici en willen dat de geplande machtsoverdracht doorgaat. Een zelfde boodschap kwam er via Twitter van VN-secretaris-generaal Guterres, die opriep tot kalmte.

De nieuwe poging tot staatsgreep maakt de chaos in het al onstabiele land alleen maar groter. Al jaren teisteren islamistische groepen met banden met Al Qaeda en IS het land. Zowel Frankrijk als de VN (met ook Belgische soldaten) zijn er militair actief in een poging om het land te stabiliseren.

Meest gelezen