VOC Merelbeke

Vogelopvangcentrum van Merelbeke zit overvol: "Door stormweer waaien de nesten uit de bomen"

In het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde dieren in Merelbeke zijn er dit weekend al meer dan 100 vogels en egels binnengebracht. Vooral jonge meesjes en kraaiachtigen komen terecht in het centrum. "We komen vele handen tekort om alle dieren te verzorgen", zegt verantwoordelijke Nick De Meulemeester.

Opvallend veel diertjes zijn afgelopen weekend binnengebracht in het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde dieren in Merelbeke. In totaal zijn meer dan 100 vogels binnengebracht, maar er kwamen ook andere dieren binnen. "Dan gaat het vooral over egels. Het grootste deel daarvan heeft difterie. Dat zijn gezwellen ten gevolge van bacteriën en bijtwonden van soortgenoten",  zegt verantwoordelijke Nick De Meulemeester.

We hopen dat mensen ons komen helpen, want we kunnen dit niet meer bolwerken 

Nick De Meulemeester van het vogelopvangcentrum

Het voorjaar is altijd een drukke periode in de vogelopvang. "Het zal de komende maanden waarschijnlijk even druk blijven", zegt De Meulemeester. "We komen handen te kort om onze dieren tijdig te voeden, daarom hopen we dat mensen ons kunnen komen helpen, want we kunnen dit amper nog bolwerken."

Nesten waaien weg

De nesten waaien met de voorjaarsstormen uit de bomen, of de vogels vallen er uit. Kraaiachtigen en meesjes zijn het grootste slachtoffer. "Sinds vrijdag waren er windstoten met veel kracht", klinkt het. Maar er zijn nog redenen. "Het is lente, dus dat betekent dat heel wat vogels hun nest verlaten. Vaak worden ze dan ook aangevallen door huisdieren."

Mezen

Dit pinksterweekend zijn er per dag wel 20 tot 30 meesjes binnengebracht. "Pimpelmezen en koolmezen die we om de 20 minuten moeten voederen met wormen." De mezen vliegen nu volop uit, de ouderparen vliegen honderden keren per dag af en aan om de jongen te voeden en dat maakt hen een makkelijk slachtoffer voor de katten die buiten lopen, legt De Meulemeester uit. De meesjes worden dan ouderloos en ondervoed binnengebracht.

1 op de 3 gered

Ongeveer 1 op de 3 vogels en egels die worden binnengebracht kan het opvangcentrum redden. "Alle gewonde vogels binnen een straal van 60 kilometer komen hier terecht. Als we met meer mensen zouden zijn, zouden we ze beter kunnen opvolgen en meer vogels kunnen redden." Vrijwilligers die de komende maanden willen helpen in het vogelopvangcentrum, mogen zich daar melden.

kasto80

Meest gelezen