Het Journaal

VTI in Menen weer open, persoon die met schietpartij dreigde nog niet gevonden

Het VTI Sint-Lucas in Menen opent dinsdag weer de deuren. Vorige week bleef de school 2 dagen dicht, omdat er op sociale media gedreigd was met een schietpartij op de school. Ook één directeur werd bedreigd. De persoon die de bedreigingen online zette, is nog niet gevonden.

De politie heeft groen licht gegeven aan het VTI in Menen om de deuren vanaf morgen weer te openen. "Ik denk dat het goed is dat de school weer open kan gaan", zegt de coördinerend directeur van de scholengroep, Diederik Bevernage. "De bedreigingen zijn wel hard aangekomen bij verschillende leerlingen, leerkrachten en directieleden. Daarom voorzien we ook psychologische hulp. We hopen dat iedereen zijn of haar verhaal kwijt kan."

De school opent nog niet meteen om 8.30 uur. "We ontvangen eerst de leerkrachten om hen te begeleiden en tips te geven hoe ze de leerlingen op een goede manier kunnen ontvangen. Die komen pas om 10 uur."

Beveiliging

Het was de papa van een van de leerlingen van het VTI die de bedreigingen vorige week woensdag op het internet zag staan en de politie verwittigde. Het gaat om 2 filmpjes en 1 foto op Instagram en Snapchat, waarin een vermomd persoon een geweer vasthoudt. Bij de beelden staat dat hij of zij klaar is voor de "school shooting" en iedereen zal afknallen. Ook de directeur van het VTI wordt met de dood bedreigd. 

"We zijn ervan overtuigd dat de school op een veilige manier kan heropenen", zegt Bevernage nog. Agenten zullen zichtbaar, maar ook onzichtbaar, aanwezig zijn in en rond de school.

Bezorgde ouders

Ondanks de veiligheidsgarantie van de politie en het OCAD komt er ook psychologische steun voor leerkrachten én leerlingen. Toch zijn sommige ouders nog te bezorgd. Laurence Delannoy uit Menen houdt haar zoon van 14 jaar thuis. "Omdat ze de persoon nog niet gevonden hebben, vind ik dit nog altijd niet veilig. We weten nog altijd niet of dat een slechte grap is of het gemeend is. Ze zeggen wel dat er controle is, maar ik vraag me af of dat wel valt te controleren. Ze hebben ook nog geen aanwijzingen, dus durf ik mijn zoon nog niet naar school te laten gaan", zegt ze.

De directie heeft begrip voor de bezorgde ouders. "Want die bezorgdheid leeft ook bij het personeel. Maar door te starten kunnen we tonen dat het juist is wat we doen en de anderen ook overtuigen", besluit Bevernage.

Meest gelezen