AFP or licensors

YouTube-filmpje geveild voor meer dan half miljoen: wie koopt zoiets en waarom?

Het populaire YouTube-filmpje "Charlie bit my finger" is verkocht voor 622.000 euro. Hoe kan je een filmpje van 56 seconden verkopen, wie doet dat én waarom koopt iemand dat? Luc Thomas, ondernemer en expert in digitaal geld, legt het uit in het "Laat journaal".

Een NFT of een non-fungible token is een digitaal certificaat van eigendom dat gelinkt is aan een uniek, virtueel object. Door een NFT te kopen, word je eigenaar van een digitaal product.

Het YouTube-filmpje "Charlie bit my finger", gepubliceerd in 2007 werd meteen een hit. Ondertussen staat de teller op meer dan 883 miljoen kijkers. In het filmpje is te zien hoe de 3-jarige Harry televisie zit te kijken samen met zijn 1-jarige broertje Charlie. Harry besluit zijn vinger in Charlie's mond te steken, waarna Charlie bijt. 

Bekijk hier het filmpje in kwestie en lees voort onder het fragment:

Videospeler inladen...

Waarom kopen mensen dat?

Er zijn verschillende redenen waarom NFT's nu zo populair zijn en er zijn verschillende types kopers. Het wordt allereerst gezien als een nieuwe vorm van kunst: je investeert in iets dat je persoonlijk mooi vindt of als je een artiest wil steunen. In die zin kan je je dus ook afvragen waarom iemand een Picasso zou kopen. Daarnaast zijn er ook verzamelaars die zich de trotse eigenaar willen noemen van een bepaald digitaal product. 

Sommigen kopen NFT's ook puur met het oog op winst. De hype van een NFT wordt alsmaar groter en door ze nu aan te kopen, hopen speculanten dat ze hun NFT binnen enkele jaren opnieuw kunnen doorverkopen én daarop winst te maken. 

"Het YouTube-filmpje wordt binnenkort ook van YouTube afgehaald", zegt Thomas. "Als je dat dan nog zou willen kopen, dan moet je in feite de eigenaar betalen."

Is dat een goede investering?

Een NFT kan vanalles zijn. "Het kan eender welke vorm van digitale media zijn", legt Thomas uit. "Video's, digitale kunstwerken, maar ook gewoon posts op sociale media, zoals de allereerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey. Die werd bijvoorbeeld verkocht aan 2 miljoen euro." 

Het kan dus zijn dat er later digitale musea ontstaan voor zo'n verzamelaar van de eerste tweets. Of dat een artiest zijn digitale kunstwerken kan tentoonstellen via NFT's. 

Wat ook handig is aan NFT's is dat je in zo'n digitaal museum van overal ter wereld die kunstwerken kan bewonderen.  Maar investeren in filmpjes, daar heeft Thomas nog zijn twijfels over. "Filmpjes kopen is eigenlijk nieuw en om dat voor zoveel geld te doen, dat is eigenlijk een beetje zot."

Bekijk hier het gesprek met Luc Thomas, ondernemer en expert in digitaal geld, in het "Laat journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen