YouTube

YouTube-hit "Charlie bit my finger" geveild voor 622.000 euro

Het YouTube-filmpje "Charlie bit my finger!", met 883 miljoen views een van de meest bekeken filmpjes op de videowebsite, is geveild voor 760.000 dollar, omgerekend zo'n 622.000 euro. Wie het filmpje nog wil bekijken, moet zich haasten: het zal van YouTube worden verwijderd.

"Charlie bit my finger!" werd gemaakt in 2007, duurt amper 56 seconden en is een van de populairste filmpjes op YouTube. De 3-jarige Harry zit televisie te kijken samen met zijn 1-jarige broertje Charlie. Harry besluit zijn vinger in Charlie's mond te steken, waarna Charlie bijt.  

Harry en Charlie zijn intussen 17 en 15 jaar en besloten onlangs om hun filmpje te veilen als een "non-fungible token" (NFT), "niet-vervangbare tokens". Dat is een nieuw en uniek digitaal certificaat dat de echtheid garandeert en dat bepaalt wie eigenaar is van iets op internet.

Voor die veiling hadden de broers een speciale website in het leven geroepen. Kandidaten konden bieden tot en met 22 mei, dat is dag op dag 14 jaar nadat het originele filmpje op YouTube verscheen. De winnaar heeft 776.000 dollar over voor het filmpje, hij krijgt het niet alleen in zijn bezit, maar zal ook een parodie mogen opnemen met Harry en Charlie.

Het originele filmpje is momenteel nog op YouTube te vinden, in afwachting van de validering van de veiling, maar zal daarna van de site verdwijnen.

Wat zijn NFT's?

Een NFT is een digitaal certificaat van eigendom dat gelinkt kan worden aan een digitaal of fysiek voorwerp. Door een NFT te kopen, word je eigenaar van een digitaal product, zonder dat je daarmee ook speciale rechten krijgt. De maker heeft dus nog steeds de auteursrechten.

Een NFT kan vanalles zijn, een YouTube-filmpje, zoals dat van "Charlie bit my finger", maar ook een kunstwerk of een post op sociale media. In maart werd bijvoorbeeld de allereerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey uit 2006 geveild voor 2,9 miljoen dollar.

De NFT die tot nu toe het meest opleverde, was "Everydays", een digitale mozaïek van de Amerikaanse kunstenaar Beeple. Een collage van 5.000 tekeningen en animaties die de kunstenaar gedurende 5.000 dagen maakte. Het werk werd in maart bij Christie's geveild voor 69 miljoen dollar, omgerekend zo'n 58 miljoen euro.

Meest gelezen