BEKIJK - Brussel in 1908: paard en kar domineerden straten en iedereen strak in het pak, zoek de verschillen met nu

Een Nederlandse YouTuber heeft een oude zwart-witfilm van Brussel uit het begin van de vorige eeuw gerestaureerd en ingekleurd. De video neemt je mee naar een ander tijdperk: paard en kar domineerden samen met voetgangers en fietsers de straten. Hier en daar rijdt een tram of een auto. En iedereen zat strak in het pak: met hoed en wandelstok.

De Nederlandse YouTuber "Rick88888888" is gespecialiseerd in archiefbeelden. Nu heeft hij zich ontfermd over beelden van Cinematek, het Koninklijk Belgisch Filmarchief. Ze zijn indertijd door een Britse firma gedraaid in 1908. De Nederlander heeft ze vakkundig gerestaureerd, ingekleurd en op zijn YouTube-kanaal geplaatst.

Bekijk hier het originele zwart-witbeeld van Cinematek:

Dit is het gerestaureerde resultaat:

"Het hoofddoel van mijn YouTube-kanaal is het delen van historische gerestaureerde films, voornamelijk van voor de Tweede Wereldoorlog, zodat mijn kijkers er iets van kunnen opsteken", zegt de Nederlander aan onze collega’s van de RTBF. "Veel historische films zijn met verouderd materiaal gedigitaliseerd en dat geeft wazige en schokkende beelden. Tegenwoordig bestaat er goede software om die beelden te verbeteren op basis van artificiële intelligentie."

In de video komen een hele reeks locaties voor: het gaat van het vroegere Noordstation op het Rogierplein over de centrale lanen en de Beurs tot aan het De Brouckèreplein. Ook het Warandepark, de Grote Markt en de Triomfboog in het Jubelpark passeren de revue. De filmmakers nemen ook de tram tot het toenmalige koloniale museum in Tervuren (red. nu het AfricaMuseum).

Het zijn beelden uit een lang vervlogen tijdperk. Het Noordstation was nog aan het Rogierplein. Paard en kar domineerden het straatbeeld. En de omstreden koning Leopold II zat nog een jaar op de troon, al moest hij dat jaar zijn gruwelgreep op Congo (wat) lossen.

Zoek de verschillen

We hebben enkele locaties uitgelicht en de beelden van 1908 naast die van nu (Google Streetview) geplaatst.

Het De Brouckèreplein in 1908 een druk verkeerspunt met paard en kar en de eerste auto's. In 2021 is het een net heraangelegd plein aan het begin van de Brusselse voetgangerszone. De tram rijdt hier trouwens ook nog steeds, al is dat intussen al een halve eeuw onder de grond:

Het Stadhuis aan de Grote Markt is in die ruime eeuw nauwelijks veranderd. Aleen is het door een relatief recente restauratie in een betere staat dan toen:

De Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal staat er ook in 2021 nog altijd, alleen zijn de huizen uit 1908 verdwenen. Er is intussen een pleintje met wat groen in de plaats gekomen. Door de bomen is de kathedraal niet te zien op de foto:

Het Justitiepaleis vanuit de Koningsstraat is nauwelijks veranderd. Alleen staan er de laatste decennia natuurlijk stellingen rond het gebouw. Verschillende gevels in de straat zijn er ook nog altijd. Zelfs de tramsporen lijken nog op ongeveer dezelfde plaats te lopen:

Het Rogierplein is onherkenbaar veranderd sinds 1908. Het Noordstation is een heel eind naar achteren verhuisd. In de plaats van de andere gevels zijn grote torengebouwen gekomen. Sinds enkele jaren is er ook een glazen luifel over het Rogierplein. Niet alles op het plein is trouwens verdwenen: niet in beeld in 1908, maar de gevels aan de rechterkant van het plein (zie foto 2021), zijn wel bewaard gebleven:

Dit is de Wetstraat in de richting van het Jubelpark. Zonder de Triomfboog in het Jubelpark was de plaats onherkenbaar veranderd. Op het kruispunt op het beeld uit 1908 is nu het Schuman-rondpunt met links het Berlaymont-gebouw. De hele wijk is grondig getransformeerd. Heel wat oude gebouwen hebben plaats gemaakt voor de kantoren van de Europese Unie:

Meest gelezen