Parket krijgt elke dag tientallen tips over voortvluchtige Jürgen Conings, maar de man blijft spoorloos

Bijna een week na zijn verdwijning is de voortvluchtige militair Jurgen Conings nog altijd spoorloos. Elke dag komen meerdere tips binnen van mensen die denken dat ze de man gezien hebben, maar dat heeft vooralsnog niets opgeleverd. Het federaal parket deed gisteren een oproep naar Conings zelf, om "contact op te nemen met iemand die hij vertrouwt". Maar de reactie daarop blijft uit.

Het federaal parket heeft een onderzoeksrechter gevorderd voor "moordpoging en verboden wapenbezit in een terroristische context" in de zoektocht naar Jürgen Conings. Daarom noemt VRT NWS hem nu een terreurverdachte.

Gisteravond mochten anderhalf uur lang geen treinen stoppen in Brussel-Noord, door een zoekactie naar Jürgen Conings. Er was melding gemaakt dat Conings er vermoedelijk opgemerkt werd in het station. De federale politie greep meteen in.

Het volledige station werd doorzocht, waardoor tussen 20.10 uur en 21.40 uur geen treinen mochten stoppen in Brussel-Noord. Ze mochten er wel passeren. Het station werd ook een tijdje geëvacueerd en een deel van het station werd afgesloten. Maar het bleek loos alarm. Dat Conings mogelijk in Brussel-Noord rondliep, was een van de tientallen tips die het parket elke dag binnenkrijgt. Het federaal parket bedankt de bevolking daarvoor, maar voorlopig blijven ze zonder resultaat. "Alle mogelijkheden liggen nog open. Het onderzoek is in volle gang", zegt woordvoerster Wenke Roggen.

Conings vertrok vorige week maandag met een arsenaal aan zware wapens uit de kazerne en is sindsdien spoorloos. Op sociale media gaat een gerucht rond dat de granaatwerpers die hij had meegenomen, oefenwapens zouden zijn, maar volgens het federaal parket klopt dat niet: "Het waren wel degelijk echte LAW's (lichte antitankwapens, red.)", zegt de woordvoerster.

In brieven heeft Conings bedreigingen geuit aan politici, virologen en het leger. Hij staat als enige militair op de lijst van OCAD, het orgaan dat de terreurdreiging in ons land analyseert. Vrijdag werd een onderzoeksrechter aangesteld, Conings wordt nu gezocht in het kader van een terreuronderzoek. Hij staat ook internationaal geseind.

De politie in ons land verspreidde eerder al een opsporingsbericht voor Jürgen Conings. Je kan dat hier nalezen. Wie tips heeft of denkt hem gezien te hebben kan bellen naar 0800 30 300.

Boodschap van het federaal parket aan Conings: wat betekent dit?

Jürgen Conings is nu al bijna een week spoorloos. Zijn wagen werd teruggevonden in de buurt van het Nationaal Park Hoge Kempen. Daar zochten de politie en het leger de voorbije dagen met man en macht naar sporen van Conings, maar dat leverde niets op. Het park is intussen weer vrijgegeven voor bezoekers. Vrijdag en zaterdag zijn ook meerdere huiszoekingen uitgevoerd in de omgeving van Conings, maar voorlopig zonder resultaat.

Gisteravond lanceerde het federaal parket een oproep aan de bevolking én aan Conings zelf. "Tot nu toe zijn er geen slachtoffers gevallen en er werd geen geweld gebruikt en dat is een zeer goede zaak. Wij roepen de bevolking op om sereen te blijven om dit samen tot een goed einde te brengen. Aan Jürgen Conings vragen wij om contact op te nemen met iemand die hij vertrouwt", zei federaal procureur Frédéric Van Leeuw onder meer.

Caroline Van den Berghe, justitiespecialist bij VRT NWS, maakt hieruit op dat het federaal parket weinig concrete aanwijzingen heeft over de plek waar Conings zich bevindt. Van den Berghe hoorde Van Leeuw tussen de regels zeggen dat de situatie nog op een goede manier beëindigd kan worden. "Als Conings gevonden zou worden, zal hij wel gearresteerd en eventueel vervolgd worden. Maar het kan zonder bloedvergieten gebeuren."

Bekijk hier de volledige mededeling van federaal procureur Frédéric Van Leeuw en de analyse van Caroline Van den Berghe en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

En wat nu?

De vraag blijft hoe het nu verder moet met het onderzoek. De massale speuractie in het Nationaal Park Hoge Kempen is stopgezet, maar het federaal parket laat weten dat er achter de schermen nog altijd hard gewerkt wordt. Alle pistes liggen nog open, luidt het.

Bekijk hier de toelichting door Fatma Taspinar van onze Justitieredactie: (lees eronder verder)

Videospeler inladen...

Wat Conings echt van plan is, dat weet niemand. Uit zijn brieven moet blijken dat hij erg kwaad is op de regering, de virologen en in het bijzonder viroloog Marc Van Ranst. Hij schrijft ook dat hij "in het verzet gaat" en niet bang is om te sterven. Uit het onderzoek blijkt voorts dat Conings bijzonder goed voorbereid moet zijn. De kans bestaat dat hij dus op voorhand ook al een volledig vluchtplan heeft uitgekiend.

Viroloog Van Ranst zit sinds vorige week samen met zijn gezin in een beveiligde plek, een zogenoemd safe house. Zolang Conings niet gevonden is, is de kans groot dat Van Ranst ondergedoken zal moeten blijven.

Wie nood heeft aan een luisterend oor, kan bij Tele-Onthaal terecht op het telefoonnummer 106 of via chat op tele-onthaal.be. Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op www.zelfmoord1813.be. Kinderen kunnen terecht bij Awel op het gratis telefoonnummer 102 of via chat op Awel.be.

Meest gelezen