ANP / Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

Het aantal geboortes in Vlaanderen in kaart: vorig jaar opnieuw daling, trend zet zich voort

In Vlaanderen zijn vorig jaar ruim 1.000 kinderen minder geboren. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Kind en Gezin. Alles samen zijn er ruim 63.600 geboortes geteld en dat is een daling met bijna twee procent in vergelijking met het jaar ervoor. Meer nog: sinds 2003 zijn nooit zo weinig kinderen geboren in Vlaanderen. 

De dalende trend van de voorbije jaren is verlengd: in Vlaanderen zijn er vorig jaar bijna 2 procent minder baby's geboren dan het jaar ervoor. In de loop van 2020 registreerde Kind en Gezin 63.611 geboorten bij moeders met een woonplaats in het Vlaamse Gewest. Dat zijn er 1.087 minder dan in 2019, een daling is dat met exact 1,7 procent. 

In de provincies Limburg (-4%) en Antwerpen (-3,8%) is de daling het sterkst, in West-Vlaanderen is ze eerder beperkt (-0,5%). In Oost-Vlaanderen (+0,1%) en Vlaams-Brabant (+0,3%) neemt het geboortecijfer licht toe, daar dus iets meer geboortes dan in 2019.

Alle leeftijdsklassen -met uitzondering van de vrouwen tussen 30 en 35 jaar- hebben minder kinderen voortgebracht. De vruchtbaarheidscijfers voor vrouwen tussen 20 en 30 jaar dalen verder en liggen net zoals de voorgaande jaren historisch laag.

Borelingen en hun ouders

Het aantal kinderen dat te vroeg geboren wordt, prematuur dus (een zwangerschapdsuur van minder dan 37 weken), is gedaald met 0,6 procentpunt. 

Nog een getal, over leeftijden van de moeders: 1% van de vorig jaar geboren kinderen heeft een moeder die jonger is dan 20 jaar. Net zoals vorig jaar heeft 3,3% van de kinderen een moeder ouder dan 40 jaar. 

Nationaliteiten

Bijna 1 op de 3 (namelijk 30,1 procent) van de geboren kinderen heeft een moeder met een niet-Belgische nationaliteit. Dat is een stijging, en daarbij speelt dus de migratie, in elke provincie trouwens.

Het gaat hier om meer dan 170 verschillende nationaliteiten. De meest voorkomende andere geboortenationaliteiten van moeders zijn Marokkaans (4,6%), Nederlands (2,1%), Roemeens (2%) en Turks (1,9%). En (net zoals in 2019) is bij 30% van de kinderen geboren in het Vlaamse Gewest de taal tussen moeder en kind niét het Nederlands.

En in 2021?

Statistisch gezien is het te vroeg om al te mogen oordelen, maar toch... de eerste maanden van dit jaar tonen zeker geen stijging van het geboortecijfer aan.

Meest gelezen