Belga

Alexandru Caliniuc krijgt 25 jaar cel voor moord en verkrachting Sofie Muylle, familie reageert ontgoocheld

De 27-jarige Roemeen Alexandru Caliniuc krijgt 25 jaar cel voor de moord op en verkrachting van Sofie Muylle, vier jaar geleden in Knokke. Dat heeft het assisenhof in Brugge vanmiddag beslist. "Ik ben wel levenslang slachtoffer van zijn daden", reageerde de vader van Sofie Muylle achteraf. 

Moordenaar en verkrachter Alexandru Caliniuc kwam de assisenzaal in Brugge vanmorgen al wenend binnen. Het is de eerste keer tijdens dit proces dat de man zo emotioneel reageert, en de hele voormiddag al snikkend doorkomt.

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De openbaar aanklager was dan ook opnieuw zeer hard in haar requisitoir, deze keer over de strafmaat voor Caliniuc. Zij vroeg de zwaarste straf voor de Roemeen van 27: een levenslange celstraf en een terbeschikkingstelling van vijftien jaar. Het was volgens de aanklager de enige logische bestraffing, nadat de assisenjury Caliniuc vorige week vrijdag veroordeeld heeft tot de moord en verkrachting op Sofie Muylle. De vrouw van 27 werd in januari 2017 dood teruggevonden onder een houten staketsel op het strand in Knokke. 

"Hij is een gevaar voor de maatschappij", klonk het bij de aanklager. "Niet te behandelen, en de vraag is: is de maatschappij nog gebaat met een persoon als hij? Een seksueel pervert die ronddoolt en toeslaat zodra hij een makkelijke prooi ziet."

Is de maatschappij nog gebaat met een persoon als hij?

Openbaar aanklager

De verdediging reageerde bijzonder kort en vroeg om rekening te houden met twee verzachtende omstandigheden: de jonge leeftijd van Alexandru Caliniuc - die op het moment van de feiten amper 22 was - en zijn blanco strafblad. Hij nam zelf op het einde ook nog even het woord: "Ik smeek jullie om me te vergeven. Ik ben niet zoals de Samaritaan geweest."

Blanco strafblad

Na een kort beraad van de twaalf juryleden en het hof, viel uiteindelijk de beslissing: een celstraf van 25 jaar. Het hof en de jury hielden daarbij effectief rekening met de jeugdige leeftijd van Caliniuc en zijn blanco strafblad. Caliniuc, die de strafmaat huilend en snikkend aanhoorde, zal zijn straf in Roemenië uitzitten, onder de regels van het Roemeense recht. Ook in dat rechtssysteem is een vervroegde vrijlating mogelijk. 

Bij vader Daniël Muylle leek achteraf vooral ontgoocheling te heersen over de strafmaat. "Ik ben levenslang slachtoffer van zijn daden. Vier jaar heb ik met grote angsten naar deze dag toegeleefd. De strengste straf was niet groot genoeg, niet voordat ik hier aankwam, zeker niet na het zien van al die beelden en de emoties van alle mensen. Ik ben niet ontgoocheld in het gerecht, maar ik moet het aanvaarden. Zij beslissen, ik onderga. Ik ga levenslang gebogen onder dat verdriet."

Meest gelezen