Google Streetview

Antwerps woonzorgcentrum dat zal afgebroken worden, nog even quarantaineplaats voor zeelui

Woonzorgcentrum De Tol in Deurne, van Zorgbedrijf Antwerpen, wordt de vaste opvangplaats voor zeelui die in quarantaine moeten. Er waren al plannen om het gebouw af te breken, dus er werden al een tijd geen nieuwe bewoners meer opgenomen. Toch zullen enkele tientallen bewoners nu vroeger moeten verhuizen. Op dit moment vangt Zorgbedrijf Antwerpen al enkele zeelui op, maar op verschillende plaatsen. Er werd gezocht naar een structurele oplossing op langere termijn. 

De bewoners van woonzorgcentrum De Tol is Deurne is gevraagd om te verhuizen. Het centrum van Zorgbedrijf Antwerpen wordt de vaste plek in de stad Antwerpen om zeelui op te vangen die in quarantaine moeten. Dat meldt ATV en is aan onze redactie bevestigd. 

"In de praktijk vangen we nu al zeelui op", zegt Johan De Muynck, directeur van Zorgbedrijf Antwerpen. "Dat gebeurde al in Hoboken en in Berchem, in alleenstaande gebouwen bij woonzorgcentra. Maar dat in Berchem moet afgebroken worden eind augustus. We zochten dus een structurele oplossing voor de komende 6 tot 12 maanden."

Zelf kiezen

De vraag voor de bewoners van De Tol komt niet helemaal onverwacht, omdat het gebouw sowieso zou afgebroken worden binnen een jaar tot anderhalf jaar. Op de plaats zal een nieuw gebouw gezet worden. Er werden daarom al een tijd geen nieuwe bewoners meer opgenomen en er zijn er nu nog enkele tientallen. 

"Voor sommigen is dat echt wel een drama, dat ze nog eens moeten verhuizen op het einde van hun leven, en daar heb ik ook begrip voor. Ze mogen wel kiezen naar waar ze verhuizen. Zo kunnen ze al terecht aan de overkant van de straat, in Europasquare. Maar de helft ongeveer wil naar ergens anders. Meestal in Deurne, maar ook op Linkeroever en in Borgerhout. We kunnen bijna aan iedereen zijn wensen wel tegemoet komen."

Zeelui werden tot nu toe ook al eens opgevangen in hotels, maar dat wordt moeilijker nu er weer meer toeristen gaan komen. Daarom werd ook aan Zorgbedrijf Antwerpen om opvang gevraagd: "We willen wel te allen tijde vermijden, dat er contact is tussen hen en onze bewoners, om die niet in gevaar te brengen." 

Meest gelezen