© Radio 2

Afghaan Zaman A. staat terecht voor moord op Hasseltse kapster: “We gaan hier niet de shariawetten invoeren”

Deze ochtend is het proces tegen Afghaan Zaman A. gestart in de zaal van het Hof van Assisen. De man wordt ervan beschuldigd de vrouw van zijn broer te hebben vermoord. De verdediging spreekt van hulp bij zelfdoding, maar de advocaat van de burgerlijke partij spreekt van een eremoord omdat de vrouw de huwelijkse trouw niet ernstig nam.

Het slachtoffer is in juni 2018 dood teruggevonden in haar huis in de Canadastraat in Hasselt. Haar dood lijkt op het eerste gezicht op een wanhoopsdaad, maar de speurders merken al snel dat dit in scene is gezet.

 De broer van de echtgenoot komt al snel in beeld als verdachte omdat hij vaak over de vloer komt in het huis van zijn familie. Zelf woont hij in Aken waar hij erkend is als vluchteling. Hij verklaart uiteindelijk dat hij de vrouw heeft geholpen bij haar dood omdat ze dit aan hem zou hebben gevraagd. Die stelling wordt in twijfel getrokken waardoor hij nu moet terechtstaan voor moord. 

We moeten bekijken of hier een bloedwraak in het spel is

Mark Huygen, advocaat van de weduwnaar

De advocaat van de weduwnaar spreekt van een eremoord omdat de vrouw er enkele buitenechtelijke relaties op nahield. “De vraag is of we al die tradities uit Afghanistan zoals de sharia moeten importeren in ons rechtssysteem en in onze samenleving, en dat de overspelige vrouw moet worden gestenigd door de familie”, vertelt advocaat Mark Huygen. We moeten bekijken of hier een bloedwraak in het spel is.” 

Zelf is de beschuldigde Zaman A. ook niet onbesproken, want hij houdt vol dat hij een relatie had met het slachtoffer. Of hij de vrouw doodde uit jaloezie zal ook behandeld worden op dit proces.

Was het culturele aspect bepalend?

Voor de advocaat van de beschuldigde Zaman A. is hier geen sprake van het importeren van Afghaanse gebruiken. “Er is het culturele aspect natuurlijk, maar ik weet niet of dat hier bepalend was”, zegt advocaat Jan Keulen. “Het is ook geen excuus voor de dader om feiten te plegen. De jury zal moeten oordelen of het culturele aspect heeft meegespeeld.”

Onderzoek

Volgens de advocaat van de verdediging is het onderzoek niet goed gevoerd. “Bepaalde stellingen van mijn cliënt die in zijn voordeel zouden pleiten, zijn niet goed onderzocht”, zucht Jan Keulen. Het proces zal moeten uitwijzen of de advocaat van de beschuldigde Zaman A. zal kunnen vrijkrijgen. De uitspraak wordt vrijdag verwacht.

© Radio 2

Meest gelezen