Videospeler inladen...

BEKIJK - Rage against the machine op vleugelpiano: jonge muzikanten ronden Koningin Elisabethwedstrijd af met rock- en filmcovers

Vanavond speelt de laatste finalist van de Koningin Elisabethwedstrijd piano, de Fransman Jonathan Fournel. In de late uurtjes maakt de jury dan bekend wie de prestigieuze wedstrijd dit jaar wint. Zes jonge Belgische studenten piano hebben alles nauwgezet gevolgd en op het einde van elke muzikale Canvas-avond spelen ze zelf leuke covers van pop-, rock- of filmmuziek. Wat dacht je van "Killing in the name" van Rage Against The Machine of "Heaven" van Avicii op drie vleugelpiano's tegelijk? "Muziek spelen met vrienden is vooral ook plezier maken," zegt de 19-jarige studente piano, wiskunde én fysica Milena Cuk aan VRT NWS. 

Zes pianisten - Russen Vitaly Starikov, Sergei Redkin en Dmitry Sin,  Japanners Tomoki Sakata en Keigo Mukawa en Jonathan Fournel uit Frankrijk - spelen deze week de sterren van de hemel in Bozar, in de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd. Zaterdagavond laat maakt de jury bekend wie de winnaar is.  Maar in de schaduw van de zes prijsbeesten lopen nog zes andere pianisten.

De Zes”: dat zijn zes jonge twintigers die piano studeren aan het conservatorium van Brussel of Antwerpen of aan de Luca School of Arts. Ze volgen de Koningin Elisabethwedstrijd van a tot z, van de eerste ronde tot de finale. Ze geven commentaar op Canvas, Klara en sociale media; ze krijgen de kans om laureaten of juryleden te interviewen en vooral: ze volgen de wedstrijd in de zaal, de gelukzakken. Wegens corona is publiek niet toegelaten, tenzij de juryleden én “De Zes”, op veilige afstand van elkaar. Ook koningin Mathilde, beschermvrouwe van de wedstrijd, is al de hele finaleweek present.

Op het eind van elke finale-avond krijgen we “De Zes” ook te horen in een àndere rol. Ze spelen dan covers van pop- of rocknummers of filmmuziek. Het was de bedoeling om dat met alle zes tegelijk te doen, maar dan hadden ze te dicht bij elkaar gezeten. Nu klinkt elke cover uit drie vleugelpiano’s, waar telkens één pianist aan plaatsneemt. De arrangementen zijn van de hand van Martin Valcke; de opnames gebeurden in de Toots-studio van de VRT.

Wat is de Koningin Elisabethwedstrijd? Bekijk het hier en kijk daarna naar de muziekvideo's:

“Heaven” van de overleden Zweedse dj Avicii  was de eerste cover die “De Zes” brachten,  ze spelen ook filmmuziek uit “Cinema Paradiso” (van Andrea en Ennio Morricone), uit “Mission Impossible” (van Lalo Schifrin), uit “Catch me if you can” (van John Williams) en uit de tv-reeks “The queen’s gambit” (muziek van Carlos Rafael Rivera).  En dus ook het pompende nummer "Killing in the name" van de Amerikaanse rockband Rage against the machine, ook al weer 30 jaar oud.  

Kijk en luister hier naar "Killing in the name" van Rage against the machine met Milena Cuk, Brecht Valckenaers en Floris van den Ende:

Videospeler inladen...

Kijk en luister hier naar "Heaven" van de overleden Zweedse dj Avicii met Emmy Wils, François-Emmanuel Douchy en Jens Vermeiren:

Videospeler inladen...

Kijk en luister hier naar filmmuziek uit "Catch me if you can" met Milena Cuk, Brecht Valckenaers en Floris van den Ende:

Videospeler inladen...

Kijk en luister hier naar de filmmuziek van "Mission impossible" met Emmy Wils, François-Emmanuel Douchy en Jens Vermeiren:

Videospeler inladen...

Kijk en luister hier naar de filmmuziek van "Cinema Paradiso" met Milena Cuk, Brecht Valckenaers en Floris van den Ende:

Videospeler inladen...

Het is al een kleine traditie dat Canvas de klassieke wedstrijdavonden afsluit met een uitstapje in het lichtere genre. Eerder deden ook “De Zes” cellisten of violisten dat. Op die manier krijgt het publiek de jonge studenten te horen en te zien, maar met geheel andere muziek dan de Rachmaninovs of Tsjaikovski's van de echte wedstrijddeelnemers. Een leuke afsluiter van elke finaleavond, onder het motto “and now for something completely different”.  

Milena Cuk is één van “De Zes”, ze is 19 en is bijna afgestudeerd aan het Conservatorium van Brussel. Daarnaast zit ze in haar eerste bachelor wiskunde en fysica aan de KULeuven. Drukke tijden voor Milena: op dit moment zit ze in twéé examenperiodes én volgt ze de Koningin Elisabethwedstrijd. 

Muziek spelen is ook gewoon plezier maken

Milena Cuk vindt de covers van pop- en filmmuziek een "supergoed idee", vertelt ze aan VRT NWS: “Het is wat luchtiger en het herinnert me eraan waarom ik van muziek hou. Het hoeft niet altijd zo ernstig met wedstrijden enzo, muziek spelen met vrienden is ook gewoon plezier maken.”

Dat ze in de zaal mag luisteren naar de finalisten, na meer dan een jaar zonder concerten vindt Milena Cuk geweldig. Veel toeschouwers zouden er veel voor over hebben. “Ik zou zelf ook jaloers zijn. Het is een echte eer, ik ben ontzettend dankbaar.”

Zou ze ooit zelf aan een concours als de Koningin Elisabethwedstrijd willen deelnemen? “Ik wil er wel een paar proberen, maar ik weet eigenlijk nog niet hoeveel ik van mezelf wil geven aan de muziek. Ik twijfel tussen mijn twee studies. Hoewel de wedstrijd volgen me heel erg motiveert en nog meer zin doet krijgen in piano.”

Wie er wint, weten we zaterdagavond. Milena Cuks persoonlijke favoriet is de Fransman Jonathan Fournel. “Een sterke persoonlijkheid. Het is een bijzondere ervaring om naar hem te luisteren; je kan zijn emoties echt voelen.”

Dit zijn "De Zes":

  • Milena Cuk (°2002) combineert een bachelor wiskunde én fysica aan de KULeuven met haar pianostudies aan het Conservatorium van Brussel. Ze is niet alleen laureaat van meerdere internationale pianowedstrijden, maar werd in 2016 ook tweede in de Belgische Wiskunde Olympiade.
  • Floris van den Ende (°2000) smeet zich eerst op de quantumfysica, die hij bestudeerde in Amsterdam en Vancouver, maar koos uiteindelijk toch voor de piano. Hij won al diverse wedstrijden en studeert aan de Luca School of Arts bij Julien Libeer.
  • Jens Vermeiren (°2000) kreeg in 2017 het topkunstenstatuut. Hij studeert bij Nikolaas Kende aan het Conservatorium van Antwerpen. Als solist speelt hij al regelmatig met orkest, onder andere in het vijfde Pianoconcerto van Beethoven. In 2018 won hij de publieksprijs op de internationale pianowedstrijd Vriendencultuurprijs in Tilburg.
  • Brecht Valckenaers (° 2000) begon als kleuter te drummen maar koos al snel voor piano en componeren. Hij won tweemaal de Cantabile pianowedstrijd, en in 2019 de Steinway Pianowedstrijd. Ook hij studeert in het Antwerps Conservatorium bij Nikolaas Kende.
  • François-Emmanuel Douchy (°1999) studeert bij Jan Vermeulen aan de Luca School of Arts. Hij speelt niet alleen piano maar ook cello en viola da gamba. Én hij zong in het kinderkoor van de nationale opera De Munt. In 2017 werd hij laureaat van de Steinway Pianowedstrijd.
  • Emmy Wils (°1994) studeerde aan het Conservatorium van Brussel en aan de Hochschule für Musik Frans Liszt in Weimar. Ze heeft als soliste en met ensembles een groot aantal concerten gegeven, en richtte zelf enkele ensembles op. Ze werd geselecteerd voor Klara’s ‘De Twintigers’ (2021).

De Koningin Elisabethwedstrijd is nog tot en met zaterdag te volgen via Klara, Canvas (kanaal van Ketnet) en VRT NU. 

Meest gelezen