Privé collectie - Erfgoedcel Meetjesland

Balletdanser maakt dansvoorstelling over vroegere sigarenfabriek Cogétama in Knesselare

Balletdanser Glen Lambrecht maakt een dansvoorstelling over de vroegere sigarenfabriek Cogétama uit Knesselare.  Hij doet dat op vraag van de gemeente Aalter die het cultureel verleden in beeld wil brengen. De geschiedenis van de fabriek past daarvoor perfect, want het was een plek waar veel vrouwen uit de streek werkten. 

Aalter had vroeger een sigarenfabriek genaamd Cogétama. In 1983 sloot de fabriek definitief de deuren. Er werkten veel vrouwen uit de streek. Ook de grootmoeder van balletdanser Glen Lambrecht werkte er als jong meisje. Het inspireerde de danser tot een balletvoorstelling. "Mijn grootmoeder Diana heeft er bijna 12 jaar gewerkt, van haar 13 jaar tot drie jaar na het begin van haar huwelijk."

"Vooral de oorlogsjaren waren zwart, dat zal tijdens de voorstelling voor de nodige dramatiek zorgen. De jaren '60 zorgden dan weer voor een heropleving, dus dat zorgt voor een optimistischere en vrolijkere toon", vertelt Lambrecht.

Comeet

Geschiedenis

Glen Lambrecht, die zelf opgroeide in de regio, hoorde de verhalen van zijn grootmoeder geregeld: "Ze werkte er heel graag, ondanks de moeilijke werkomstandigheden. Op een gegeven moment heeft ze met haar vingers in een machine gezeten, en toen zei mijn grootvader dat het genoeg was en hij haalde haar weg."

Op een gegeven moment zat mijn grootmoeder met haar vingers in een machine, mijn grootvader haalde haar toen weg

Danser Glen Lambrecht

Maar naast de verhalen van zijn oma, is de volledige geschiedenis van de sigarenfabriek een dankbare inspiratiebron: "De historische feiten maken dat je er dramaturgisch een mooie voorstelling van kan maken."

Lees verder onder de foto van een sigarenmaakster die een sigaar aan het rollen is.

Comeet, collectie VDC. 1943

De geschiedenis van de sigarenfabriek vertelt een verhaal van moeilijke werkomstandigheden en zware handenarbeid. Vooral in de jaren '40 en '50 was het erg zwaar werken binnen de muren van de fabriek, en de werknemers kregen heel weinig loon. Zwangere vrouwen zonder partner werden zonder pardon aan de deur gezet. Na de Tweede Wereldoorlog werd steeds meer werk door machines gedaan. In de jaren '60 was de fabriek gekend en gerespecteerd in Oost -en West-Vlaanderen.

De fabriek zette de gemeente Knesselare wel op de kaart op vlak van sigarenproductie op industriële schaal. Het sigarenmerk Cogétama toonde een indiaan die in de loop der jaren verschillende gedaantes kreeg.

Lees verder onder de foto.

Erfgoedcel Comeet

Zoektocht dansers

Balletdanser Lambrecht is voor de gelegenheid choreograaf en zocht twee jaar lang dansers: "We zochten lokaal, zowel in Oost -als in West-Vlaanderen, maar ook internationaal om de cast te vervolledigen. Maar door corona hebben we de zoektocht een jaar moeten uitstellen. Nu kunnen we eindelijk echt starten."

Radio 2

Terugkeer naar België

Corona heeft ook voor de balletdanser gevolgen gehad. Hij stond twee jaar geleden voor een beloftevolle carrière in het buitenland. Hij danste vier seizoenen bij het Ballet van Vlaanderen, verhuisde naar Bratislava in Slovakije om daar als half-solist en choreograaf bij het Slovaaks Nationaal Ballet te werken. Door corona is hij moeten terugkeren: "Ik heb keuzes moeten maken. Financieel kon mij geen stabiliteit gegeven worden, dus heb ik besloten om terug naar mijn roots te gaan." 

De voorstelling over Cogétama, met in totaal 27 dansers, kan, als alles gunstig blijft verlopen met de coronavirus, bekeken worden vanaf 5 november 2021 in het auditorium van Aalter. Lambrecht maakte de voorstelling in samenwerking met balletschool Allure van Veerle De Craene uit Aalter.

kasto80

Meest gelezen