Cath Luyten (43) bevalt van tweede kind, docent vroedkunde: "Let op met onrealistisch optimisme over laat moederschap" 

VRT-gezicht Cath Luyten (43) is voor de tweede keer moeder geworden. Ze heeft de geboorte van haar zoon Jools bekendgemaakt met een reeks foto's op Instagram. Luyten heeft al een puberzoon uit haar huwelijk met Frank Raes, dit is haar eerste kindje samen met partner Eshref Reybrouck. "Het idee dat je op je 40e nog even makkelijk moeder kan worden als op je 20e klopt niet. Je menopauze begint echt niet van de ene dag op de andere", aldus Ilse Delbaere, docente vroedkunde aan Hogeschool VIVES.

Met deze Instagrampost heeft Cath Luyten de geboorte van haar tweede zoon aangekondigd (lees voort onder de foto):

Jools: zo heet de tweede zoon van Eén-gezicht Cath Luyten. Het is haar eerste kind samen met haar partner Eshref Reybrouck. Luyten heeft al een zoon van 13 uit haar huwelijk met sportjournalist Frank Raes, Bill. Luyten is zeker niet de enige vrouw die na haar 40e nog zwanger wordt. Onder meer in de krant Het Laatste Nieuws heeft ze de voorbije weken verteld dat ze kon genieten van een vlekkeloze zwangerschap met weinig complicaties.

"We merken in heel Europa dat er een onrealistisch optimisme heerst over moederschap. Vrouwen denken dat ze op hun 40e nog even perfect en makkelijk moeder kunnen worden als op hun 20e, maar dat is een hardnekkig misverstand", zegt Ilse Delbaere, doctor in de medische wetenschappen en docente vroedkunde aan Hogeschool VIVES. 

"Dit soort verhalen in de media versterken dat beeld ook, al is het perfect mogelijk dat Cath Luyten als veertiger effectief van een zorgeloze en natuurlijke zwangerschap heeft genoten."

Het is een hardnekkig misverstand, maar de menopauze start niet van de ene dag op de andere. Dat proces begint vanaf je 30e.

Ilse Delbaere, doctor in de medische wetenschappen en docente vroedkunde aan Hogeschool VIVES

De vruchtbaarheid van vrouwen neemt beetje bij beetje af, en eindigt niet abrupt. "De menopauze is er niet van de ene dag op de andere, dat proces begint al op je 30e. Veel vrouwen hebben het idee "we hebben tijd", als het gaat over kinderen krijgen. Maar de feiten spreken voor zich: op hun 30e is de helft van de vrouwen nog perfect vruchtbaar, en raakt die groep gemakkelijk op een natuurlijke manier zwanger. Bij de andere helft duurt het langer, of is er hulp van de wetenschap nodig. Vanaf de leeftijd van 46 jaar raakt bijna geen enkele vrouw nog op een natuurlijke manier zwanger, al zijn er altijd uitzonderingen."

Toch benadrukt Delbaere dat ze vrouwen niet afraadt om na hun 40e zwanger te worden. "Hoe ouder je moeder wordt, hoe meer risico's er zijn. We zien bij zwangere vrouwen ouder dan 35 bijvoorbeeld meer kans op complicaties tijdens de zwangerschap, vaker een hoge bloeddruk en zwangerschapsdiabetes, en meer keizersnedes tegenover de groep mama's tussen de 29 en 35 jaar", zegt Delbaere. "Maar daarvoor moet je het moederschap niet laten als je een kinderwens hebt. Hoe dan ook: als je een sterke kinderwens hebt, dan stel je die beter niet uit."  

Gebroken nachten, die wegen natuurlijk zwaarder door naarmate je ouder wordt.

Ilse Delbaere, doctor in de medische wetenschappen en docente vroedkunde aan Hogeschool VIVES

Bij de bevalling van haar eerste zoon Bill was Cath Luyten een jonge dertiger, nu is ze 13 jaar ouder. "Dat betekent niet noodzakelijk dat ze van deze bevalling langer fysiek zal moeten recupereren", nuanceert Delbaere. "De ene vrouw is de andere niet, en je conditie en je algemene manier van leven spelen hier een grote rol in. Maar de gebroken nachten met een baby, die worden er niet gemakkelijker op naarmate je ouder wordt."

"Oudere halfbroer heeft zeker voordelen"

Cath Luyten heeft nu twee zonen: baby Jools heeft met Bill (13) een halfbroer die een pak ouder is. "Elke situatie en elk gezin is anders, maar ik hoor in mijn praktijk dat mensen een leeftijdsverschil eerder als een groot gemak beschouwen dan als een probleem", zegt gezinspsychologe Nina Mouton daarover.

Op deze Instagramfoto toont Cath Luyten hoe haar oudste zoon Bill kennismaakt met zijn babybroertje Jools (lees voort onder de foto):

Een puber kan je beter voorbereiden op een baby dan een kleuter. En die kan een huilende baby desnoods ook even troosten.

Nina Mouton, gezinspsychologe

"Een baby in huis in combinatie met de opvoeding van een peuter of kleuter: dat is bijzonder pittig. Wanneer je eerste kind al wat ouder is, dan is die in alle opzichten zelfstandiger. Dat kind kan ook enkele zorgtaken op zich nemen, bijvoorbeeld de huilende baby even troosten als je zelf op het toilet zit. Maar hoe dan ook is het altijd zoeken naar een nieuw evenwicht, in elke situatie waarin er iemand bijkomt of wegvalt in een gezin."

Peuters of kleuters die een broer of zus erbij krijgen, kunnen zich nauwelijks voorstellen wat dat betekent, en ook dat ligt bij een puber anders. "Al moeten we eerlijk zijn: niemand kan de exacte impact van een baby op je leven vooraf correct inschatten. Geen enkele volwassene, laat staan een puber", zegt Mouton. "Het is zeer heftig, maar hoe ouder een kind, hoe beter je die mentaal kan voorbereiden, dat wel." 

Ook het feit dat Bill en Jools halfbroers zijn, kan voordelen hebben, vindt Mouton. "Bill zal ook tijd doorbrengen bij zijn papa, waardoor het gezin van Cath soms uit 3 personen en soms uit 4 personen zal bestaan. Dat wordt voor iedereen wat zoeken. Maar het kan handig zijn voor Bill dat hij niet voltijds samenleeft met een baby. En voor Cath en haar partner is het ook positief dat Bill nog kan terugvallen op een andere ouder. Laat ons vooral de voordelen die een nieuw samengesteld gezin biedt, niet vergeten", aldus Mouton.

Meer weten?

Meest gelezen