Copyright © 2017, ตฤณภพ ปรุงศักดิ์, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Crematorium in Aalst plaatst bijna 800 zonnepanelen op hun dak: "Intentie om steeds groener te worden"

In Aalst heeft een crematorium bijna 800 zonnepanelen op hun dak geplaatst. Door een subsidie van de provincie Oost-Vlaanderen kunnen de vele zonnepanelen er komen. "De energie is in de eerste plaats voor onze eigen behoeften, maar het overschot wordt terug op het net gestort", vertelt Hans Massuy, directeur van het crematorium. 

Met de bijna 800 zonnepanelen kan het Aalsterse crematorium veel energie opwekken. Grotendeels zullen ze die zelf gebruiken, maar "het is zo uitgerekend dat er overschot op zit", legt Hans Massuy, directeur van het crematorium, uit. "We hebben eigenlijk omgekeerd gerekend: we hebben gekeken naar onze beschikbare dakoppervlakte en hebben dat volgelegd met zonnepanelen. Het overschot aan energie wordt geschat op de behoeften voor een 30-tal gezinnnen."

Gelijktijdigheid

Met de zonnepanelen kan het crematorium zeker een slag slaan. "De productie van de panelen gebeurt het meeste overdag, wanneer het crematorium op volle toeren draait", zegt de directeur. "Wij gebruiken dan veel elektriciteit voor de verwarming en verlichting van onze aula's, en door die gelijktijdigheid kan de installatie ons verbruik volledig dekken." 

Andere vestigingen

De directeur heeft ook in Sint-Niklaas en Lochristi enkele crematoria. "Ook die vestigingen zijn deel van ons plan om groener te worden. Maar we zitten met een architectonisch probleem in Lochristi", zucht hij. "Het dak leent zich er niet toe om er zonnepanelen op te leggen, dus we zoeken een andere plek op het terrein om dat te doen."

kasto80

Meest gelezen