BELGA

Defensieminister Dedonder (PS) en legertop wisten niet dat Jürgen Conings op OCAD-lijst stond: "Er zijn fouten gemaakt"

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) en legerchef Michel Hofman hebben toegegeven dat er wel degelijk fouten zijn gemaakt binnen het leger bij de opvolging van de spoorloze militair Jürgen Conings. Op waar of bij wie die fouten precies zitten, gaan ze niet concreet in. "Het onderzoek is nog niet afgerond", aldus Hofman op een persconferentie. "De eerste conclusies bewaar ik voor de minister en de parlementaire commissie morgen." Later vanmiddag zei Dedonder in een interview aan VRT NWS dat zij en Hofman niet wisten dat Conings op de OCAD-lijst stond. Ook de topman van de militaire inlichtingendienst ADIV zou dat niet geweten hebben.

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) zat vanmorgen samen met de legertop en riep daarna de pers bijeen voor een mededeling over de spoorloze militair Jürgen Conings. Heel veel kon de minister niet kwijt. "Ik vind het jammer dat militairen of oud-militairen hem ondersteunen", aldus de minister verwijzend naar de steunbetuigingen die Conings krijgt via sociale media. "Er is geen plaats voor extremisme binnen het leger (...) Er zijn fouten gemaakt, en die worden nu onderzocht." De minister herhaalde ook dat er 11 militairen - die gevolgd worden voor extreemrechtse sympathieën - de toegang of dracht van wapens is ontzegd. "Er kunnen ook nog andere maatregelen komen", aldus Dedonder.

Bekijk de reportage uit "Terzake" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Er zijn fouten op het niveau van informatiedoorstroming, en wellicht lacunes in het respect voor procedures

Legerchef Michel Hofman

Fouten gemaakt?

Al tijdens de eerste uren en dagen van de klopjacht op de spoorloze militair werd duidelijk dat hij mogelijk zwaarbewapend is. Conings kon de wapens uit een kazerne halen. Omdat hij ook op de lijst van het OCAD met potentieel gevaarlijke extremisten staat, rees al snel de vraag: hoe kon hij in godsnaam bij wapens komen, en er de kazerne mee uitwandelen? 

"Zowel de minister als de legerchef wisten eigenlijk niet dat Conings op die lijst stond", legt Jens Franssen uit in het "Het Journaal", toen de persconferentie net was afgelopen. Later vanmiddag geeft minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) aan dat zij, en stafchef Hofman, inderdaad niet op de hoogte waren van het feit dat Conings op de OCAD-lijst stond. Of de bevoegde generaal voor het ADIV (de militaire inlichtingendienst) op de hoogte was? "Ik wacht de resultaten van het onderzoek af", aldus het antwoord van Dedonder. Volgens onze informatie zou ook hij niet op de hoogte zijn geweest. 

Bekijk hier de uitleg van Jens Franssen uit "Het journaal" (en lees daaronder voort):

Videospeler inladen...

Het OCAD maakt enkel analyses van mogelijke dreiging en stelt de lijst op. Het is dan aan politie en parket om die mensen op te volgen. Omdat het hier over een militair gaat, is het aan het ADIV (de militaire inlichtingendienst) om Conings op te volgen en eventueel gepaste maatregelen te nemen. Maar is dat dan niet - of onvoldoende - gebeurd? Of is er informatie niet goed doorgekomen? Daarover loopt nu nog een onderzoek binnen defensie. Minister Dedonder kon er nog niet op ingaan, legerstafchef Michel Hofman ook niet. Al gaf ook hij toe dat er wel degelijk fouten zijn gemaakt. "Daar is geen twijfel over", aldus Hofman.

Er is een enquête gestart om te bekijken hoe het zit met de procedure over toegang tot wapens

Legerchef Michel Hofman

"Defensie en de militaire inlichtingendienst hebben fouten gemaakt op het niveau van de informatiedoorstroming, en er zijn waarschijnlijk lacunes in het respect voor regels en procedures, en een erosie van de expertise", omschreef Hofman voorzichtig. "We hebben een enquête gelanceerd om bepaalde dingen te bekijken zoals de communicatie en informatiedoorstroming van de veiligheidssituatie van Conings, de gevolgen voor hem in verband met de veiligheidsmachtiging (waardoor een militair al dan niet aan wapendepots kan, red.) maar ook de communicatie tussen diensten in het algemeen, en de procedure tot toegang tot wapens en munitie", aldus de legerchef. 

"Het onderzoek is nog niet afgerond, maar ik maak de eerste conclusies over aan de minister vanmiddag en aan de commissie (van Defensie, red.) morgen (...) We hebben weinig gecommuniceerd de afgelopen dagen omdat we niet willen speculeren. Ondertussen moeten het vertrouwen van de burgers herwinnen (...) We hopen dat deze zaak snel, en zonder slachtoffers, kan worden afgesloten", besloot Hofman. 

Naar aanleiding van de persconferentie herhaalt oppositiepartij Vlaams Belang de eis aan het adres van minister Dedonder om af te treden. "Morgen komt de minister in de commissie Defensie nog uitleg geven, maar de aanpak valt op geen enkele wijze nog goed te praten", aldus Vlaams Belang. Afgelopen vrijdag formuleerde voorzitter Tom Van Grieken die eis al in "De afspraak op vrijdag".

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Herbekijk hieronder onze VRT NWS Live, waarin justitiejournaliste Caroline Van den Berghe de persconferentie en de de stand van zaken in de zoektocht naar Jürgen Conings duidt:

Videospeler inladen...

Meest gelezen