Radio 2

Depart XXL in Kortrijk rekent op mooie zomer

Depart XXL, het eerste coronaproof evenementenplein in Vlaanderen, wil de komende weken en maanden artiesten laten doen waar ze goed in zijn: optreden! “Het laatste grote optreden dateert nu al van oktober 2020”, zucht uitbater Hans Vandenberghe. “De voorsprong die we met Depart XXL in de herfst uitbouwden op andere evenementenorganisatoren, kunnen we de komende maanden eindelijk uitspelen.”

In september 2020 werd Depart XXL opgebouwd door Panama Events met 30 gestapelde zeecontainers. Een coronaproof evenementenplein dat tot 1.200 bezoekers kon herbergen. Enig in Vlaanderen, iets waar Kortrijk trots op kon zijn.  “Maar het liep al verkeerd bij de opening. De optredens met Brihang en Het Zesde Metaal werden afgelast door een zware storm die over Vlaanderen trok. Op 10 oktober was de corona-editie van Alcatraz het eerste en meteen ook laatste evenement tussen de zeecontainers. 

Depart XXL moet eindelijk renderen

“Telkens ik de voorbije maanden passeerde aan Depart XXL deed het pijn aan mijn hart”, zegt schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA).  “Alles lag er zo troosteloos bij. Na 8 maanden wordt het tijd dat de site begint te renderen. Niet zozeer financieel, maar vooral als uitlaatklep voor de culturele sector. Het voorbije weekend hielden we enkel wat mini-concertjes in het kader van de Sinksenfeesten, telkens voor zo’n 50 muziekliefhebbers. Maar we willen veel hoger mikken, natuurlijk.”

Overlegcomité

Veel hangt af van de beslissing van het Overlegcomite voor de heropening op 9 juni. “Voorlopig spreken we over 400 bezoekers. We hopen dat we Depart XXL kunnen opdelen in twee compartimenten zodat we de capaciteit kunnen verhogen”, zegt Hans Vandenberghe. Een concrete kalender kan hij nog niet geven, maar de aanvragen stromen wel binnen. 

Hoofdact: proclamatie RHIZO

Slechts 1 evenement ligt al vast in juni. “We zijn op 28 juni de hoofdact voor het komende zomerseizoen met onze openluchtproclamatie”, lacht Franceska Verhenne, directeur van de RHIZO-school. De school zocht zelf contact met de stad Kortrijk om te kijken wat er mogelijk was op de Depart XXL. “We zijn superblij dat we een fatsoenlijke proclamatie kunnen aanbieden hier op het Mandelaplein aan onze laatstejaars scholieren. Want zij hebben al zoveel moeten missen. Een klein stemmetje in mijn hoofd zegt wel de hele tijd: ‘Er kan nog altijd iets tussenkomen!’. Dat heb je met corona. Ik zal dus blij zijn als alles eindelijk achter de rug is.”

Meest gelezen