archieffoto

Dit jaar minder processierupsen, maar Limburgse gemeenten zullen bomen toch preventief behandelen

Vanaf eind deze week zullen de eikenbomen in Limburg toch behandeld worden tegen processierupsen. Er zijn dit jaar opvallend minder rupsen, door het koudere weer van de voorbije weken. Maar er zijn er nog altijd en de processierupsen krijgen nu brandharen, die mensen veel jeuk en uitslag kunnen bezorgen.

"De rupsen zijn moeilijker te vinden maar ze zijn nog niet uitgestorven", zegt Luc Crèvecoeur van het Provinciaal Natuurcentrum. "We denken dat de ontwikkeling van de rupsen nu zeer snel zal zijn, de eikenbomen staan mooi in het blad, dus er is veel eten voor de rupsen." 

Ga niet picknicken onder een eikenboom en blijf van de stam

Luc Crèvecoeur, expert Provinciaal Natuurcentrum

Crèvecoeur verwacht dat de rupsen rond deze tijd hun brandharen zullen krijgen, het zijn die haren die mensen veel jeuk en uitslag bezorgen. Maar eind deze week zal de bestrijding van start kunnen gaan. "Om de bomen te behandelen moet het droog blijven en vanaf eind deze week verwachten we minder regen en wordt het ook warmer. Dus ik denk dat we het dit jaar goed onder de controle zullen kunnen houden."  Maar de expert geeft toch deze tip: "Ga niet picknicken onder een eikenboom en blijf van de stam."

Meest gelezen