Radio 2

ED TV helpt moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken voor Truiense jongeren

In Sint-Truiden kunnen jongeren sinds kort gebruik maken van ED TV. Dat is een educatief streamingsplatform dat moeilijke onderwerpen beter bespreken moet maken. "Die problemen zijn er altijd al geweest, maar door corona zijn ze meer zichtbaar geworden", klinkt het. 

Uit een bevraging van de Jeugdraad in Sint-Truiden, blijkt dat 1 op de 5 jongeren zich eenzaam voelt en niemand heeft om mee te praten. Daarom besloot de stad om als eerste in Vlaanderen samen te werken met ED TV. Via dat streamingplatform kunnen jongeren filmpjes bekijken over onderwerpen als drugs, alcohol, zelfmoord en pesten. Maar ze kunnen ook anoniem chatten met experten of andere jongeren. Op die manier kan het mentale welzijn van tieners verbeterd worden.

Febe Stels gebruikt ED TV al een aantal weken en is enthousiast. "Door corona kan je veel minder fysiek afspreken en praten met je vrienden en dat is best lastig. ED TV kan dan echt helpen omdat je er ook anoniem op kan chatten. Je kan er over alles praten", zegt ze nog. 

Via ED TV willen we tegen de jongeren zeggen: "Je kan altijd met iemand praten"

Hilde Vautmans, schepen Sint-Truiden

Maar niet alleen de jongeren kunnen van het platform gebruik maken. "Ook scholen kunnen ED TV gebruiken om moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken", vertelt de oprichter van het platform Bob Jennes. "Leerkrachten kunnen er bijvoorbeeld lespaketten of filmpjes vinden die ze mogen gebruiken. Problemen zoals drugs, alcohol of seksualiteit waren er ook al voor corona, maar nu zijn ze nog wat meer zichtbaar geworden," besluit Jennes.

"Sint-Truiden is de eerste stad die met ED TV werkt, maar het is echt wel nodig", vindt schepen Hilde Vautmans (Open Vld). "We merken dat de vele hulpverleningsorganisaties die er zijn niet altijd tot bij de jongeren zelf geraken. Dat kan anno 2021 echt niet. Daarom willen we met ED TV tegen de jongeren zeggen: "je kan altijd met iemand praten"". 

Meest gelezen