Radio 2

Eerste woonzorgunit in Hasselt in gebruik genomen

In Hasselt is de allereerste woonzorgunit in gebruik genomen; een tijdelijke woning in de tuin van een huis. De stad heeft daarvoor de stedenbouwkundige voorschriften aangepast, zodat iemand tijdelijk in je achtertuin kan komen wonen. 

Ouderen kunnen zo bijvoorbeeld zelfstandig in de tuin van hun kinderen gaan wonen. Een goedkopere en snellere oplossing dan de rust- en verzorgingshuizen. Maar het kan ook andersom, want Ann Hollosi is in de achtertuin van haar moeder, van 86, gaan wonen. "We zijn buren. Ik woon niet langs haar maar in haar tuin. Mijn moeder trekt goed haar plan, maar als er iets is, sta ik binnen de minuut bij haar."

Verhuizen naar het verzorgingstehuis was geen optie want haar moeder zit nog veel te graag in haar tuintje: "Dat heb je in een zorginstelling niet", gaat Hollosi verder. "En om naar een zorginstelling te verhuizen is ze nog veel te goed. Nu kan ze in haar huis blijven wonen, er verandert niet veel en ze is niet alleen."

Veel aanvragen

Hasselt ontving het afgelopen jaar vele informatieaanvragen. “We werden eerst en vooral vaak gecontacteerd door andere steden en gemeenten die aan de slag wilden met onze stedenbouwkundige voorschriften”, zegt schepen van ruimtelijke ordening Marc Schepers (RoodGroen+). Het reglement is door heel wat mensen bij de stadsdiensten opgevraagd. Want bij de beslissing om zo’n zorgunit te installeren ga je natuurlijk niet over één nacht ijs.  Er komt heel wat bij kijken.”

Meest gelezen