Europese ruimtevaartorganisatie ESA plant communicatienetwerk op de maan: "Soort gps-systeem voor de maan"

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA wil met het "Moonlight"-project een communicatienetwerk uitbouwen op de maan. Er staan op korte termijn heel wat Europese en internationale maanmissies gepland en dan kan die infrastructuur goed van pas komen om landingen vlotter te laten verlopen en de communicatie met de aarde te vereenvoudigen.

Bekijk in deze video wat de ESA precies wil uitbouwen op en rond de maan, en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

Wat zijn dan precies de voordelen van zo’n systeem? "Nu moet elke maanlander voor zichzelf proberen zijn positie te bepalen", zegt Stijn Ilsen, ingenieur gespecialiseerd in lucht- en ruimtevaart in "Nieuwe feiten" op Radio 1. "Het zou beter zijn om een soort infrastructuur uit te bouwen op en rond de maan, een soort gps-systeem om alles makkelijker te maken."

De laatste bemande maanlanding is al van de jaren 70 geleden. "De astronauten die naar de maan gingen hadden een soort sextant bij zich, waardoor ze bijvoorbeeld de positie van de sterren konden bepalen", weet Ilsen. "Aan de hand daarvan konden ze de positie van hun eigen ruimtetuig bepalen."

Satellieten in een baan rond de maan kunnen die nogal omslachtige manier van werken verbeteren. "Gps-satellieten zijn satellieten met een extreem accurate klok die eigenlijk continue klokpulsen uitsturen", legt Ilsen uit. "Als je van drie satellieten een pulsje krijgt, kun je via driehoeksmeetkunde bepalen waar je precies bent."

Elke maanlander moet momenteel met de aarde kunnen communiceren, dat is niet meer nodig met die satellieten, omdat er dan een communicatienetwerk is rond de maan. "De ruimtetuigen kunnen dus meer massa besteden aan echte wetenschappelijke apparatuur in plaats van aan communicatieapparatuur."

De ESA wil voor het "Moonlight"-project samenwerken met de privésector. Zo kan bijvoorbeeld een private partner de satellieten ontwerpen, lanceren en uitbaten. Als een ruimtevaartorganisatie zoals de ESA, de NASA (VS) of Roscosmos (Rusland) het communicatienetwerk wil gebruiken, kunnen ze dat tegen betaling. 

Beluister hier het gesprek in "Nieuwe feiten":

Meest gelezen