"Tegengehouden "omdat de auto vuil was"": Belgen met migratie­achtergrond getuigen over etnische profilering

Een nieuw EU-rapport laat zien dat politieagenten minderheden vaker en strenger tegenhouden. Drie Belgen met migratieachtergrond getuigen in "Laat" over de discriminatie die ze meemaakten. "De agenten zeiden dat ze ons tegenhielden omdat onze auto vuil was. Dat was hun enige uitleg."

Wat als je vermoedt dat de politie je tegenhoudt zonder geldige reden, en enkel op basis van hoe je eruitziet? "Dat is vernederend, frustrerend en het schaadt het vertrouwen in de politie. Het is een vorm van discriminatie en we willen dat dat ophoudt", zei Eveline Vandevelde van het platform "Stop Etnisch Profileren" daarover eerder tegen VRT NWS.

Bekijk de volledige video over etnisch profileren uit het late journaal en lees voort onder het fragment:

Videospeler inladen...

Cijfers

Gisteren, op 25 mei 2021, was het exact één jaar geleden dat de zwarte Amerikaan George Floyd tijdens een arrestatie om het leven kwam. Niet toevallig dus dat het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten (FRA) net op die dag een rapport heeft gepubliceerd over de discriminatie van minderheden door de politie.  Het onderzoek is gebaseerd op een drietal enquêtes in de Europese lidstaten, het Verenigd Koninkrijk en Noord-Macedonië, waarbij meer dan 65.000 mensen bevraagd werden. 

Wat blijkt? De politie stopt het vaakst etnische minderheden, moslims of mensen die zich niet identificeren als heteroseksueel. 22 procent van de mensen in Europa die tot etnische minderheden behoren werden in het laatste jaar tegengehouden door de politie, tegenover 13 procent van mensen die niet tot zo'n minderheid behoren.

De cijfers uit het rapport tonen een duidelijk verschil. Van de algemene bevolking in Europa gaf 65 procent aan dat ze om identiteitsgegevens werden gevraagd tijdens hun laatste politiecontrole. Bij mensen uit minderheden was dat bijna 80 procent. Veertien procent van de algemene bevolking werd tijdens die controle ook gefouilleerd, bij minderheden ging het om 34 procent.  

(lees verder onder de grafieken)

Deze cijfers gaan over de hele Europese bevolking, en hebben betrekking op de laatste politiecontrole die de bevraagden meemaakten toen ze te voet onderweg waren.
Deze cijfers gaan over de hele Europese bevolking, en hebben betrekking op de laatste politiecontrole die de bevraagden meemaakten toen ze te voet onderweg waren.

Zestig procent van de algemene Europese bevolking gaf aan respectvol te zijn behandeld door de agenten tijdens hun laatste politiecontrole, bij minderheden was dat maar 46 procent.

Plots kwamen er twee jonge politieagenten uit die wagen met een geweer

In België is het verschil soms nog groter: 77 procent van de algemene bevolking vond de politie tijdens de controle respectvol, versus 47 procent bij mensen van Noord-Afrikaanse afkomst.

(lees verder onder de grafiek)

Deze cijfers gaan over de hele Europese bevolking, en hebben betrekking op de laatste politiecontrole die de bevraagden meemaakten toen ze te voet onderweg waren.

Getuigenissen

"We reden heel traag door het centrum van Antwerpen, omdat we de weg kwijt waren", getuigt Nyira in het late journaal. Ze worden door een politiewagen aan de kant gezet. "Plots kwamen er twee jonge politieagenten uit die wagen met een geweer." Waarom ze werden tegengehouden? "Hun uitleg was dat we verdacht waren omdat onze auto vuil was. Meer niet."

Bekijk de volledige getuigenis van Nyira en lees voort onder het fragment:

Videospeler inladen...

"Ik zag een politieman, die zijn knie zette op de nek van iemand die op de grond lag. Toen begon ik te filmen", vertelt Idries. "Wat later komt een agent naar mij en bijt zijn hond mij drie keer op een gevoelige plaats."

Bekijk de volledige getuigenis van Idries en lees voort onder het fragment:

Videospeler inladen...

Yassin was met twee vrienden een taak Frans aan het maken in de auto, wanneer de politie op zijn raam klopt. "Ze zeiden: "Mannekes, wat zijn jullie hier aan het doen?"" Wanneer ze vertellen dat ze een schooltaak maken, krijgen ze als antwoord: "Maak dat maar aan iemand anders wijs".  

Bekijk de volledige getuigenis van Yassin en lees voort onder het fragment:

Videospeler inladen...

De Belgische politie erkent het probleem. "Etnisch profileren, waarbij jongeren op basis van hun huidskleur worden tegengehouden, willekeurige controles, ongehoord politiegeweld: het kan allemaal gebeuren. Maar het is een uitzondering", zei commissaris Gabriele Evangelisti van de politie Brussel-Zuid vorig jaar tegen VRT NWS.

"Iedereen heeft het recht om gelijk behandeld te worden, ook door de politie", zegt FRA-directeur Michael O’Flaherty over de motivatie voor het Europese onderzoek. In ons land eist de campagne "Niet Normaal" voor meer transparantie én ijvert ze ervoor dat slachtoffers van etnisch profileren in de toekomst gemakkelijker een klacht kunnen indienen. "We moeten dat inefficiënte politiewerk bannen. Dat zou iedereen ten goede komen: de politie, de politiek en de burgers, van welke origine dan ook", besluit Eveline Vandevelde van het platform "Stop Etnisch Profileren" .

Meest gelezen